Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeli sığınmacılara çifte vatandaşlık hakkı tanınmasıyla Türk vatandaşlarının hakkının korunacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriyeli kardeşlerimizin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Her türlü destekle onlara bu imkanı vereceğiz” sözlerini CNN Türk’te yayınlanan Saynur Tezel Özgentürk’ün hazırlayıp sunduğu “Günlük” programına değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, önemli açıklamalarda bulundu.

KAYIT ALTINA ALININCA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılara yönelik çifte vatandaşlık çıkışının yanlış algılandığını belirten Şahin, iş hayatında Türk vatandaşların hakkının korunması için Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınmasının önemine değindi. Başkan Şahin, sigortasız çalıştırılan Suriyelilerin, çifte vatandaşlık hakkı getirildiğinde asgari ücretin altında çalıştırılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Türkiye’nin reel bir durumla karşı karşıya kaldığını aktaran Şahin, 350 bin Suriyeli sığınmacının çoğunluğunun çocuklardan ve kadınlardan oluştuğunu anlattı. Yeni bir düzenlemeyle bazı iş yerinde yüzde 10 Suriyeli sığınmacı çalıştırma şartı getirdiklerini belirten Şahin, böylelikle Türk ve Suriyeli arasında entegrasyon sorununun ortadan kaldırıldığını açıkladı.

TİCARETE KAILDILAR

Başkan Şahin, Gaziantep Ticaret Odasına kayıtlı 794 Suriyeli firmanın bulunduğunu aktararak, Suriyelilerin şehrin ticaret hayatına katma değer kattığını söyledi.

ÜRETMEYE BAŞLADILAR

Ayakkabıcılık ve tekstil başta olmak üzere 38 Suriyeli sanayicinin organize sanayi bölgesinde üretime geçtiğini bildiren Şahin, nitelikli iş gücünü ellerinde tutmanın yoluna baktıklarını kaydetti.

30 DOKTOR KALDI

3 yıl önce 300 Suriyeli doktor sayısının 30’a kadar düştüğüne hatırlatan Şahin, öğretmen, mühendis ve mimar gibi kalifiyeli insanları ülkede tutmaya yönelik proje üretmenin gayreti içerisinde olduklarına değindi.

SADECE YÜZDE 4

Güvenlik konusuna da temas eden Fatma Şahin, şehirde yaşanan asayiş olaylarının sadece yüzde 4’üne Suriyelilerin karıştığını bunun da yüzde 2’lik kısmını kendi aralarında yaşanan olayların oluşturduğunu bildirdi.

GÖÇMEN YASASI YART

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ivedilikle göçmen yasasının çıkarılmasını isteyerek, hiçbir Suriyelinin mülteci isteğiyle gelmediğini, şartların bu insanları bu noktaya getirdiğini aktardı. SALMAN ERDİNE