Suriye'ye yönelik olası askeri müdahalede, kara operasyonunu Türk askerinin yapması teklifine Ankara karşı çıktı.
Suriye'ye yapılması planlanan operasyonla ilgili krizlerin ardı arkası kesilmiyor. ABD'nin liderliğinde oluşturulacak olan 'gönüllüler koalisyonu' tarafından gerçekleştirilmesi planlanan operasyonda şimdi de, "kara operasyonu" tartışması çıktı.
TÜRKİYE SICAK BAKMIYOR
Taraf'ın haberine göre; Sivil halka zarar vermemek için Suriye'deki kimyasal silah fabrika ve depolarının hava operasyonunda vurulmaması kararlaştırıldı. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, askerlerinin kara operasyonunda yer almasını istemiyor. İsrail askerlerinin de, tepki çekeceği gerekçesiyle kara operasyonuna katılması sakıncalı bulundu. Geriye sadece muhalif güçlere destek sağlayan Türkiye'nin kara harekâtına destek vermesi kaldı. Türkiye ise kara operasyonuna sıcak bakmıyor. Şimdi, kimyasal fabrikalarla ilgili yeni formül aranıyor.
KİMYASAL TEHDİT
Suriye'ye yönelik operasyonda geri sayım sürerken, Beşar Esad'ın elindeki kimyasal silahların nasıl bertaraf edileceğiyle ilgili bir çözüm bulunamadı. Sivil halka zarar vermemesi için, kimyasal silah fabrikaları ile depolara saldırı gerçekleştirilmeyecek. Ancak, operasyonun ardından Beşar Esad'ın bu silahları operasyona destek veren ülkelere karşı kullanması kuvvetli bir ihtimal. Zira Suriye yönetimi yetkilileri, çeşitli kereler kendilerine karşı dışarıdan bir müdahale olması hâlinde kimyasal silah kullanacaklarını belirttiler.
MAKDİSSİ TEHDİT ETMİŞTİ
2012'nin Temmuz ayında konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, rejimin elindeki kimyasal silahları sivillere karşı kullanmayacağını ancak yabancı güçlerin saldırısı halinde bu silahların devreye sokulabileceğini açıklamıştı. Makdissi, "Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları sivillere karşı kullanması söz konusu değil. Silahları sadece yabancı güçlere karşı kullanılabiliriz" demişti.
"TÜRKİYE'Yİ VURURUZ"
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdat da, önceki gün yaptığı açıklamada ABD'nin ülkesine bir operasyon düzenlemesi halinde sadece İsrail'i değil, Ürdün ve Türkiye'yi de vuracaklarını ifade etmişti. Faysal El Mikdat, Suriye'ye planlanan operasyon hakkında ABD'nin bölgedeki iki müttefiki Türkiye ile Ürdün'ün iki kere düşünmesi gerektiğini dile getirmişti. Mikdat, konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: Savaş bir kere başladı mı olacakları kimse kontrol edemez. Suriye'ye yönelik herhangi bir saldırının bölgenin tamamında ve hatta ötesinde kesinlikle kaosa neden olacağına inanıyoruz."
75 BİN ASKER GEREKİYOR
İngiliz Daily Mail gazetesine göre, Suriye'deki kimyasal silah depoları ve tesisleri ele geçirmek amacıyla yapılacak olası bir kara harekâtı için 75 binden fazla askere ihtiyaç var. Bu tahmin, Pentagon'un 2012 yılının başlarında ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği gizli ibareli bir rapora dayandırılıyor.
Suriye'ye yönelik olası askeri müdahalede, kara operasyonunu Türk askerinin yapması teklifine Ankara karşı çıktı. Suriye'ye yapılması planlanan operasyonla ilgili krizlerin ardı arkası kesilmiyor. ABD'nin liderliğinde oluşturulacak olan 'gönüllüler koalisyonu' tarafından gerçekleştirilmesi planlanan operasyonda şimdi de, "kara operasyonu" tartışması çıktı.TÜRKİYE SICAK BAKMIYORTaraf'ın haberine göre; Sivil halka zarar vermemek için Suriye'deki kimyasal silah fabrika ve depolarının hava operasyonunda vurulmaması kararlaştırıldı. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, askerlerinin kara operasyonunda yer almasını istemiyor. İsrail askerlerinin de, tepki çekeceği gerekçesiyle kara operasyonuna katılması sakıncalı bulundu. Geriye sadece muhalif güçlere destek sağlayan Türkiye'nin kara harekâtına destek vermesi kaldı. Türkiye ise kara operasyonuna sıcak bakmıyor. Şimdi, kimyasal fabrikalarla ilgili yeni formül aranıyor.KİMYASAL TEHDİTSuriye'ye yönelik operasyonda geri sayım sürerken, Beşar Esad'ın elindeki kimyasal silahların nasıl bertaraf edileceğiyle ilgili bir çözüm bulunamadı. Sivil halka zarar vermemesi için, kimyasal silah fabrikaları ile depolara saldırı gerçekleştirilmeyecek. Ancak, operasyonun ardından Beşar Esad'ın bu silahları operasyona destek veren ülkelere karşı kullanması kuvvetli bir ihtimal. Zira Suriye yönetimi yetkilileri, çeşitli kereler kendilerine karşı dışarıdan bir müdahale olması hâlinde kimyasal silah kullanacaklarını belirttiler.MAKDİSSİ TEHDİT ETMİŞTİ2012'nin Temmuz ayında konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, rejimin elindeki kimyasal silahları sivillere karşı kullanmayacağını ancak yabancı güçlerin saldırısı halinde bu silahların devreye sokulabileceğini açıklamıştı. Makdissi, "Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları sivillere karşı kullanması söz konusu değil. Silahları sadece yabancı güçlere karşı kullanılabiliriz" demişti."TÜRKİYE'Yİ VURURUZ"Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdat da, önceki gün yaptığı açıklamada ABD'nin ülkesine bir operasyon düzenlemesi halinde sadece İsrail'i değil, Ürdün ve Türkiye'yi de vuracaklarını ifade etmişti. Faysal El Mikdat, Suriye'ye planlanan operasyon hakkında ABD'nin bölgedeki iki müttefiki Türkiye ile Ürdün'ün iki kere düşünmesi gerektiğini dile getirmişti. Mikdat, konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: Savaş bir kere başladı mı olacakları kimse kontrol edemez. Suriye'ye yönelik herhangi bir saldırının bölgenin tamamında ve hatta ötesinde kesinlikle kaosa neden olacağına inanıyoruz."75 BİN ASKER GEREKİYORİngiliz Daily Mail gazetesine göre, Suriye'deki kimyasal silah depoları ve tesisleri ele geçirmek amacıyla yapılacak olası bir kara harekâtı için 75 binden fazla askere ihtiyaç var. Bu tahmin, Pentagon'un 2012 yılının başlarında ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği gizli ibareli bir rapora dayandırılıyor.