Bölgedeki son gelişmelerden dolayı Gaziantepli esnaf sıkıntılı günler geçiriyor. Özellikle canlı bomba uyarısı, turları bıçak gibi kesti. Bu iptallerden tur şirketlerinin yanısıra, restoranı, oteli, hediyelik eşya satıcısı başta olmak üzere herkesimi zincirleme olarak etkiliyor. Bu olumsuz gidişatın önüne ancak yetkililerin güven mesajıyla geçilebileceğini söyleyen esnaf, milletvekilleri olmak üzere, yetkilileri göreve davet ediyor. Bakırcılar çarşısı esnafı önemli bir konunun altını çizerek, "Suriyeliler Gaziantep'te olduğu sürece turizm düzelmeyecek, dikiş tutmayacak" mesajını veriyor…

NELER SÖYLEDİLER?

Yakup MERMER - (Kafeterya Şefi) "MÜŞTERİLERDE DÜŞME OLDU"

"Son zamanlarda sınırda yaşanan olaylar Gaziantep turizmini ve müşteriyi etkiliyor. Diğer yıllara göre müşteri sayımızda düşme oldu ama şu an abartılacak düzeyde değil."

İbrahim DEMİR - (Hediyelik Eşya Dükkan Sahibi) "MADDİ OLARAK ETKİLİYOR"

"Kilis ve Gaziantep'te yaşanan olaylardan dolayı ve sınırda yaşanan çatışmalardan dolayı ve buna ek olarak Gaziantep'e Suriyelilerin yığılmış olmasından dolayı turistler bu yıl Gaziantep' e gelmiyor. Bu durum da bizi ekonomik olarak, maddi olarak etkiliyor."

Ali ÖZKINALI - (Dükkan Sahibi) "DENİZİ TERCİH EDİYORLAR"

"Yaşanan olaylar ve çıkan savaş haberlerinden dolayı Güneydoğu ve Doğu'da turist bitti bu da doğal olarak ekonomiyi etkiledi. Artık Gaziantep'e bu nedenle eskisi gibi turist gelmiyor. Bir başka sebep olarakta yaz sıcakları olduğu için insanlar tatil bölgelerini ve deniz olan yerleri tercih ediyor."

Nurgül TÜRKMEN - (Sedefçi) "KORKUYORLAR"

"Gaziantep'e yerleştirilen Suriyelilerden dolayı buralar çok kalabalık. Biz burada yaşayamıyor, gezemiyorken turistler nasıl gelip kalsınlar, gezsinler. Bizi maddi olarak ve çevre olarak bitirdiler. tam olarak işimizi bitirdiler. Turist olmazsa biz ne yaparız, sabahtan akşama kadar dükkanda oturuyoruz. Önce seçimleri bahane ettik sonra ramazan, sonra bayram dedik ama şimdide bu olaylar. Bu yüzden bu sene işler hiç düzelmedi, 200 liralık kiramı ödeyemez hale geldim. Çarşıda alışveriş bitmiş durumda. Ortalık karışık olduğu için olan yabancı ve yerli turistlerde para harcamaya korkuyor. Savaş olan bölgeye kim gelsin? Hepsi olanlar ve Suriyeliler yüzünden ihracat, ithalat bitti. "

Selahattin NİZİPLİOĞLU - (Yemenici Dükkan Sahibi) "YABANCI DA YERLİ DE YOK"

Geçen yıllara göre yabancı turistte yok yerli turistte yok. Bunun sebebi yaşanan olaylar bunun yanında deniz olan yerleri tercih etmeleri. Suriyeliler yerli turistleri etkiledi. Suriyelilerin yine esnaflara da üretim alanında zararı oldu çünkü; ürünleri ucuza üretip satıyorlar. Bu yüzden Sanayide ki dükkanımı kapattım. Geçen yıllara göre sıkıntılar yaşıyoruz.

Salman ÇARLI - (Bakırcı Ustası) "BOŞ OTURUYORUZ"

Araplar burada olduğu için kimse gelmiyor, bunun sorumlusu da hükümet. Turistler Suriyelilerden dolayı gelmiyor. İnsanlar savaşı bahane etmekte haklı çünkü var, çatışmalar oluyor. Savaşı çıkaranlarda Hükümet, kendileri. Akşama kadar boş oturuyoruz dükkanda müşteri yok, çok sıkıntı çekiyoruz.

Muhammed ŞAHVELİ - (Budeyri Hanı) "SORUN ÇÖZÜLMELİ"

"Biz burada henüz yeniyiz ama çevremizdeki esnaflardan duyumlarımıza göre %50 azalma olduğu yönünde. Sınırda yaşanan çatışmalar, bomba eylemleri, yapılan haberler bizi ister istemez etkiliyor. Akşamları gezici turistler vardı yine aynı şekilde gündüzleri de onlar şuanda yok denecek kadar azaldı. Bu yaşanan olaylardan dolayı film ekipleri bile bölgeyi analiz edip geliyor. Bu duruma illaki Suriyelilerin de etkisi oluyor. Yine başka bir etken olarak yaz ayında sıcak olmasından dolayı sıcaklarda insanların da dışarı çıkmaması etkili oluyor. Bizi %50 sıcak havalar %50 sınır olayları etkiliyor. Sınır olayları çözülmedikçe etkisi de devam edecektir."

Ahmet BIYIK - (Sedef Katmacı) "EKONOMİK OLARAK ETKİLENDİK"

"Kültür Turizmi olarak yabancı turistler çok gelirlerdi, ta ki Suriyelilerin içeri girmelerinden 6 - 7 ay sonra turist ziyaretleri bitti. Ramazandan bu zaman kadar da, yerli turistler sadece haftanın 1 günü gelmeye başladılar. Yaşanan olaylardan sonra turistlerin gelmesi kesildi. Ekonomik olark çok etkilendik, çocuklarımızın istediklerini eksik almaya başladık, birini alıyorsak birini alamıyoruz. Gaziantep, Nizip, Kilis, Urfa gibi yerlerde çok fazla Suriyeli olduğu için ve bu gelenlerin de kim olduğu, nasıl insanlar olduğu bilinmediği için yerli turist tedirgin olup gelmiyor. Ben 37 yıldır esnafım bizim kültür turizmimizin yazlı kışlı işi olurdu. Bu durumun yazla, denizle alakası yok."

İbrahim SÜMER - (Kale Evi Butik Otel Şefi) "GELSE BİLE KONAKLAMA YOK"

"Yabancı turist 2 yıldır yok. Tur gelse bile konaklama yapmıyorlar. Bunun sebebi ise tur şirketlerinin rehberlerinin Urfa ve Adıyaman bölgelerini güzel gösteriyor olmaları. 2 yıldır Gaziantep'te konaklama bitti, başlarında ki rehber nereye çekerse oraya gidiyorlar. Urfa ve Adıyaman yerel yöneticileri bu işte profesyonel oldu. Bunun nedeni bizim yerel yönetici ve işletmecilerin hatası. Bir dönem toz bulutu, bir dönem siyasi olaylar ve şimdiki yaşanan olaylardan dolayı can güvenliğini olmadığını düşünüyorlar ve yaşanan rantlardan dolayı tatil bölgelerini tercih ediyorlar. Suriyelilerin geceleri çete gibi gezmeleri ve çıkardıkları olaylar Gaziantep halkını ve turistleri korkutuyor bu yüzden de turizm etkileniyor, turistler gelmiyor. Turizmi biz kendi elimizle öldürdük. 5 yıl öncesine kadar boş odamız olmazdı ama 2 yıldır yabancı turist alamıyoruz , bu olaylardan sonra turizm bitti. Bizim yerel yöneticiler bu durumu çözmeliler, Gaziantep turizmi günübirlik turlarla yürümez, turizm tabi ki biter. Gaziantep artık turist alamıyorsa yerel yönetim ve işletmecilerin suçu. Suriyeliler Gaziantep'te olduğu sürece turizm düzelmeyecek, dikiş tutmayacak."

KARA: MİSAFİR SAYISINDA DÜŞÜŞ VARKONAKLAMALAR, TOPLANTILAR İPTAL

Nov otel İnsan Kaynakları Müdürü Burcu Kara, misafir sayısında düşüşler yaşandığını, konaklamalar ve toplantıların iptal edildiğini söyledi. Kara, "Otelimizde yurt ışından yapılacak toplantılar vardı. Bu olaylar yüzünden iptal edildi. Konaklamalar iptal edildi. İleri tarihlerde olan konaklamalar bile iptal edildi. Ağustos ayı her zaman yoğun olurdu" dedi.

KARATAŞ: TUR ŞİRKETLERİ TURLARI İPTAL ETTİ

Yörem Mutfak yetkililerinden Mikail Karataş, bölgedeki son gelişmelerin sektörü çok kötü etkilediğini söyledi. Karataş, "Bayramdan çıktık ikinci haftadayız. Zaten ramazanlıkta işler sakindi. Ramazandan beri işler çok durgun. Tur şirketleriyle gelen yerli yabancı turistleri işletmemizde ağırlıyorduk. Daha çok Amerika ve yerli gruplar geliyordu. Canlı bomba da Gaziantep'in de ismi geçtiği için tur şirketlerinin çoğu turlarını iptal etti" dedi. HABER MERKEZİ