Turizmin şehir, ülke ve dünya ekonomilerini ilgilendiren bir mesele haline geldiğini belirten Şahin, "Özellikle dönemsel olarak baktığımız zaman aslında çok ciddi risklerin yükseldiği bir dönemden bahsediyoruz. Bütün dünya için böyle bir dönem söz konusu. İki tercihimiz var ya içimize kapanacağız, mazeret üreteceğiz ya da riskleri fırsatlara dönüştereceğiz" dedi.

Türkiye 3’üncü Turizm Şurası hazırlık çalışmaları, Gaziantep'te Yerel Yönetimler ve Turizm Komisyonu ile devam ediyor. Türkiye’nin uluslararası rekabet ortamında imajını ve marka değerini yükseltmek, ilgili çalışmaları ve görüşleri ele almak üzere 1-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek "3’üncü Turizm Şûrası"nın komisyon hazırlık toplantıları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Ankara ve Antalya'daki komisyon toplantılarının ardından Yerel Yönetimler ve Turizm Komisyonu, Gaziantep Divan Otel’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı.

ÖN HAZIRLIK

Şûra kapsamında belirlenen 13 komisyonun ön hazırlık toplantıları kapsamında yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, belediye başkanları ve çeşitli alanlardan yerel yönetimler ve turizm alanında uzman 25 komisyon üyesi katılıyor.

TEMURCİ: ÇOK ÖNEMLİ BİR SEKTÖR

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı adına katılan Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci de yerel yönetimler ve turizm konusunun Şura'nın en önemli alanlarından biri olduğunu anlatarak, Bakanlığın, turizmin yerel gelişimine büyük önem atfettiğini, yerel turizmdeki olumlu gelişmelerin Türkiye turizmini de büyüttüğünü vurguladı.Temurci “Türkiye turizm açısından, dünya açısından dünya ölçeğinde çok önemli ülkelerden biridir. Bu yapılan etkinlikler kendi alanıyla sınırlı kaldı. 3. Turizm Şurası’nı Ankara’da gerçekleştireceğiz. Biz turizm şurası kapsamında turizm sektörünü mevcut durumunun değerlendirilmesi, uygulama prestijlerinin güncellenmesi ve ulusal bir turizm politikasının veya oluşturulabilmesi amacıyla bu şura düzenleniyor” dedi.

ŞAHİN: 2 YILLIK MÜCADELE

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, geçmişten bahsettiği konuşmasında UNESCO için verilen mücadeleyi anlattı. Şahin, "Beş antik kenti olan bir şehirde dünyanın en eski yaşam alanı olan bu şehirde, bir saklı cennet olan bir şehri dünyaya açmamız gerekiyordu. Yerelden evrensele, gelenekten geleceğe gidecek şeylerimizin olduğunu gördük. Kültür ve turizm alanında yaptıklarımızı alıp yukarıya taşımak, bir o kadar da önemliydi. Almak ve yukarıya taşımak. Gastronomide de 1,5 yıl 2 yıl sonunda UNESCO’nun özellikle bu çok önemli ağına girebilmeyi başardık. Bu büyük bir fırsat. Bu fırsatın büyük bir ekomiye dönüşmesi içinde yaklaşık 4 yıldan beri oda başkanlarımızla, Ticaret Odası Başkan’larımızla, şehirdeki esnafımızla birklikte şehrin gastronomi ve arkeloji alanındaki alt yapısını yükseltmeye çalışıyoruz. Bakanlıklarımızada çok yoğun çalışıyor ama bu bireysel yapılandırma çalıştayı toplumsal bir çalışmaya dönüştürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SAHADAYIZ

"Yeni bir dönem yaşanıyor söylem ve eylem arasında elbette çok ciddi bir gücümüz var" diyen Şahin, "Özellikle çeşitlendirme, kümelendirme konusunda büyük fırsatlara sahibiz. Ama özellikla yaklaşık 4 yıldan beri, Büyükşehir Belediyesi olarak sahada bu işi yürüten biri olarak çok ciddi sorunlarımız var. Dünyada büyük rekabet var. Rekabeti yönetebilmemiz içinde kaliteyi arttırıp bu alanda söylem ve eylem biriğini güçlendirmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz o yüzden ben bu masadan bu toplantıdan çok ümitliyim”diye konuştu.

İDDİAMIZ VAR

"Turizm alanında çok iddialıyız" diyen Şahin, "Yeni bir dönem yaşanıyor. Söylem ve eylem birliği açısından çok ciddi gücümüz var. Bakanlıklarla ilişkilerde ve bütçeleme gibi yerel yönetimlerin kendi içinde yapması gerekenler var. Bakanlıkla olan işbirliğiyle net politikalarla daha güçlü yol almamız gerekiyor. Dünya’da büyük bir rekabet var. Rekabeti yönetebilmemiz için de bu alanda kaliteyi artırıp, söylem ve eylem birliğini güçlendirmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz. Bu toplantıdan, bu masadan çok umutluyum. Dünya’nın 10’uncu ekonomisi olabilmek gibi ciddi hedefi olan bir ülkede, turizm alanında da Dünya’nın 3’üncü ekonomisi gibi bir hedefimiz var. Bu hedefi gerçekleştirebilmemiz için, yapmamız ve yapmamamız gerekenler var. Cumhuriyetin 100’üncü yılında turizm sektörünü nasıl hazırlayacağız bunun çalışmasına yoğunlaşmalıyız. Turizm, artık ‘ne kadar güzel dağım var, ne kadar güzel yaylam var, ne kadar güzel termalim var’ diyecek bir sektör değil. Bu sektörün tüm altyapısını oluşturmamız, beraberinde oluşacak riskleri de yönetmemiz gerekiyor*

GÜÇLÜ BİR ŞEHİRİZ

Şahin devamla şunları söyledi: "Turizm sektöründeki en küçük küçülme 40 sektörü direkt etkiliyor. İstihdamı, ihracatı başta olmak üzere tüm rakamları etkiliyor Ekonomi, sanayi ve turizm sektörü açısından turizm, Gaziantep için önemli bir meseledir. 4 yıl önce Gaziantep’in rekabet gücünü ölçtürdük, arkeoloji ve gastroloji açısından güçlü bir şehir olduğumuz ortaya çıktı. Yerelden evrensele gelenekten geleceğe sloganıyla saklı cennetimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Kültür ve turizm alanında şehri yukarılara taşımak için çalışıyoruz. 4 yıldır oda başkanlarımızla, şehirle, esnafımızla birlikte şehri gastronomi ve arkeoloji alanında altyapısını güçlendirmeye çalışıyoruz. 81 şehrin söyleyecek çok sözü var. Her birinde çok kıymetli hazine var. Hazinenin kapağını açtıkça güzellikler çıkıyor. Bu da yerel yöneticilere önemli sorumluluklar getiriyor.” LEYLA ÖZEKŞİ POLAT