Gaziantep Turizmde kan kaybediyor.. Artık ne yerli nede yabancı turist şehrimize gelmek stemiyor. Turizm Seyahat acentaları son aylarda korkunç bir iptaller yaşadıklarını ve Gaziantep'in turizminin bitme noktasına geldiğini söylüyor. Kentin imajının canlı bomba, iç savaş ve Suriye ile sınır kenti olması nedeniyle tamamen değişmeye başladığına dikkat çeken Turizmciler "maalesef kimse harekete geçmiyor. Herşey öylece bırakılmış durumda"diye konuştular. Bu arada Turizmci Ayşenur Yılmazer ise kendisine Belçikalı seyahat acentasından gelen endişe dolu maili anlatırken, "biz ne kadar Gazinatep'te ve bölgede korkulacak bişey yok desek de, turlar ya iptal ediliyor, yada erteleniyor"diye konuştu.

Gaziantepli tur şirketleri geçen seneye göre iş kapasitesinin yarı yarıya düştüğünü belirtirken, yetkilileri göreve davet ettiler.

Bistur Tourism & Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özsavaş, yerel idareciler ve resmi temsilcilerden gerekli desteği alamadıklarını belirterek, "Valilik, Emniyet ve Büyükşehir'in insanlara burada birşey olmadığını anlatmaları lazım. Türkiye'nin herhangi bir ili ne kadar tehikeliyse burası da o derece tehlikeli" derken diğer turizmci Ayşenur Yılmazer ise "Bölgede şu anda yaratılan inanılmaz yanlış algı sebebiyle bizim savaşın ortasında olduğumuz ve her an patlayan canlı bombalara maruz kaldığımız düşünülüyor. Çok hızlı bir şekilde bölgenin sürekli konuk ağırlayan, huzurlu, herhangi bir dünya kenti kadar güvenli, çağdaş geçmiş ve geleceği bir arada yaşatan kent olduğu algısı beyinlere kazınmalı" dedi. Kanatara Turizmin sahibi Hasibe Sözmen ise, yetkililerden kamuoyuna güven mesajları vermelerini isteyerek, "Ancak bu güven mesajları gırtlaktan atılmamalı. Bu mesajı kimse veremiyor. Bizde güvence veremiyoruz, korkuyoruz" dedi.

ÖZSAVAŞ: TURLAR ERTELENDİ

Bölgedeki turların geçen seneye göre yarı yarıya düştüğünü belirten bistur Tourism & Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özsavaş, eskiden Mart'ın 15'inden, Haziran'ın 15'ine kadar her hafta sonlarının yoğun olduğunu, fakat şu anda paket tur satan ulusal bazda bile insanların ürkmeye başladıklarını söyledi. Erkan Özsavaş, "Onlar zorunlu olduğu için devam ettiriyorlar. Biz kapalı gruplara tur yaptığımız için kapalı grup talebinde hele erteleyelim, hele erteleyelim diye geçti bu sene. 2016-2017 daha da korkutucu şu andaki duruma göre. Çünkü ne olduğu belli değil" dedi.

SAVAŞ VAR MI DİYE SORUYORLAR

Özsavaş, "Son 1 haftadır çıkan olaylardan dolayı bizi İstanbul, Ankara'dan arayıp da orada savaş durumuna geçtik mi, ortamlar nasıl diye soruyorlar. Sadece turistleri, değil buraya iş için gelenler de azalmaya başladı. Ayda 4-5 sefer gelenler ayda bire indirdiler. Karayolu ulaşımı hava yoluna kaydı. Bu da çok ciddi maliyet. Urfa-İstanbul arası bilet 100 liradan 400-500'e çıktı. Çünkü talep fazla. Büyükşehir, turizm camiası bu işe çok büyük bir gayret gösterse de maalesef can korkusu önde geliyor" dedi.

DESTEK ALAMIYORUZ

Bölgedeki olayların medya tarafından haddinden fazla abartıldığını söyleyen Erkan Özsavaş, "Ve bir olayı anlatırken sanki bir maç anlatır gibi anlatıyorlar. Tabiki insanlar dugusal, insanların duygusallıklarını ön plana çıkarıyorlar. Yani bizim burada bir bomba atıldığı zaman zannedersin 3. dünya savaşı çıkmış. Öyle bir şekilde anlatılıyorki. Aslında buranın da Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bir yer olduğunu, burada savaş olmadığını bilmeleri lazım. Biz buradaki yerel idarecileri ve resmi temsilcilere ne kadar söylesekte insanlar ısrarla bu konuda beyanat vermekten imtina ediyorlar. Destek alamıyoruz. Valilik, emniyet, büyükşehir insanlara burada birşey olmadığını anlatmaları lazım. Türkiye'nin herhangi bir ili ne kadar tehlikeliyse burası da o derece tehlikeli" diye konuştu.

TURSAB BİLE AÇIKLAMA YAPMIYOR

Hükümetteki belirsizliğin bir an önce giderilmesi, istikrarın sağlanması gerektiğini söyleyen Erkan Özsavaş, şunları dile getirdi: "Milletvekili olmayan insanlar bakanlık yapıyor, milli güvenlik kuruluna giriyor. Bunlar çok ciddi şeyler. Hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor. İstikrar bozukluğu var. İnsanlar hayatlarından korkuyor. Cumhurbaşkanı danışmanı bile twitterdan yazıyor. Çarşaflı bombacıları yazıyor. Uçağa biniyorsunuz, uçağın yarısından çoğu yabancı. Kimseyi tanımıyorum. Çeşitli yardım kuruluşları burada. UN plakalı araba bir şehirde ne kadar çoksa o kadar fazla kaos oluşur ve oluştu da. Ekonomide ciddi darbeler var, kimse farkında değil. Bölge temsilciliği yapan arkadaşların bile burada hiçbir şey yokmuş gibi konuşmaları bizi çok üzüyor. En fazla zararı turizm sektörü görüyor. TÜRSAB bile bir açıklama yapmıyor"

SÖZMEN: HER ŞEY İPTAL

Kantara Turizm Sahibi Hasibe Sözmen, tüm turların iptal edildiğini, insanların bölgeye gelmekten korktuğunu söyledi. Sözmen, "Her şey iptal" dedi. Sektördeki bu gidişatın seçimlerin ardından oluşan belirsizlikle başladığını belirten Sözmen, "Biz insanlara ne söyleyelim? Otellerde bana birşey diyemeyecek. Çoğu da nezaketen aramıyor, bekliyorlar. Ben de güvenli diye garanti edemem. Mardin'de birşey olsa ben ne yaparım. Allah korusun" diye konuştu. Yetkililerden kamuoyuna güven mesajları vermelerini isteyen Sözmen, "Ancak bu güven mesajları gırtlaktan atılmamalı. Bu mesajı kimse veremiyor. Gaziantep, Urfa, Mardin bütan bölge turları iptal. İlk defa sıfır. Karadeniz için bile dikkat edin diye uyarı yapılıyor. Bizde güvence veremiyoruz, korkuyoruz" diye konuştu.

YILMAZER: DURUM KÖTÜ

'Bölgede şu anda yaratılan inanılmaz yanlış algı sebebiyle bizim savaşın ortasında olduğumuz ve her an patlayan canlı bombalara maruz kaldığımız düşünülüyor' diyen Arsan Seyahat Acentası sahibi Ayşenur Yılmazer, "Otellerde kültür grubu konaklamaları neredeyse sıfırlandı. Kim olduğu pek belli olmayan birkaç farklı pasaporta sahip garip yabancılar kalıyor. Kültür turizmi yapan acentalar kan ağladığı için bu sektörün saç ayakları olan oteller, restoranlar, otobüs, minibüscüler, el sanatları satışı yapan esnaf, hediyelik eşya, müzelerden tutun , kültür gruplarından dolaylı etkilenen bir çok kişi , kurum, kuruluş çok zor durumda" dedi.

YERLİ TURİSTTE GELMİYOR

'Suriyeli istilasından dolayı yerli turist de bölgeye gelmekten vazgeçiyor' diyen Yılmazer, "Çok hızlı bir şekilde Gaziantep’in kültür değerlerinin ön plana çıktığı yayınlara ağırlık verilerek, bölgenin güvenli olduğu algısı tekrar tekrar bıkmadan usanmadan işlenmeli.Bu bölgenin sürekli konuk ağırlayan, huzurlu, herhangi bir dünya kenti kadar güvenli, çağdaş geçmiş ve geleceği bir arada yaşatan kent olduğu algısı beyinlere kazınmalı. Herşeye rağmen Türkiye’deki bir çok il kadar güvenli olan kentimizin bu geldiğimiz noktayı hiç hak etmediğini düşünüyorum" diye konuştu.

BELÇİKA'DAN GELEN MAİL

Ayşenur Yılmazer, Belçika’dan gelecek gruptan gelen mailin bölgeyle ilgili dünya kamuoyunda oluşan algıyı açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Yılmazer, normal şartlarda 24 Temmuz'da ödemesini yapacak olan grubun endişe dolu bir maili attığını belirtti.

İŞTE O MAİL

Dear Ayse,MEREBA !

To be very honest I'm worry about the safe of my trip in this region considering the events developing there!

We could postpone the trip because we rely want to see this area !

So please be honest with me and give me a correct advise !!!!!!!!!!!!!

vaida

Sevgili Ayse,

Çok dürüst olmak gerekirse bölgenizde gelişen olaylar sebebiyle gezimizin güvenli olacağı konusunda endişelerim var. Bölgeyi gerçekten görmeyi cok istiyoruz ancak erteleyebiliriz.O sebeple lütfen bize dürüst davranın ve doğru tavsiyede bulunun

Vaida

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - MERAL KINACILAR