*Bisiklete binmek ayıp değil, bisiklete alışmamız lazım

*Gaziantepli esnaf adres soran turistin önüne düşer, gider

*Tek başınıza ben yaptım derseniz başarıyı yakalayamazsınız

Turist huzur ve altyapıya gelir

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde kültür, halkla ilişkiler, zabıta ve basından sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına getirilen Fikret Murat Tural, kültür ve turizm alanında yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verirken, turizmin olmazsa olmazlarından birisinin huzur, diğerinin altyapı olduğunu söyledi. Fikret Murat Tural, "Para huzurun olduğu yere gider, insan huzurlu yere gider. Gaziantep huzurlu bir şehir. Aksi algıyı el birliği ile değiştirmeliyiz. Huzurun yanında kültür ve turizm altyapısını bu şehrin tamamlaması gerekir. Gaziantep'te altyapı kötü demiyorum. Ama her zaman herşeyin iyisi vardır" dedi.

DEĞİŞİK BİR VİZYON

Kültür ve turizm konusunun, hem işalanı, hem de en çok ilgi duyduğu alanlar olduğunu, birbirine paralel giden, birbirini bütünleyen işler olduğunu dile getiren Tural, "Bu konularda şehrimizin lehine bölgemizin lehine ciddi çalışmalar planlıyoruz. Geçmişte turizmde TURSAB ve GAP bölge başkanlığımız vardı. Dolayısıyla turizme oradan aşinalık var. Gaziantep'in UNESCO gastronomi şehirler ağına üye olmasıyla beraber, değişik bir bakış açısı değişik, bir vizyonla yeni projeler hayata geçireceğiz" dedi.

BİR DEFALIK LANSMANLA OLMAZ

Gastronomi ile ilgili çalışmalara başlandığını, 20 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı lansmanı olduğunu söyleyen Tural, "Şu anki çalışmalar onun üzerinde gidiyor. Gurmeler, ulusal ve uluslararası şefler, aşçılar, Çırağan sarayında Gaziantep mutfağını bire bir tanıtacaklar. Buradan ustalarımız gidecek, nefis yemekler yapacak. Gaziantep mutfağını Gaziantep'te, İzmirde de tanıtacağız. Gastronomi ile ilgili fuarlara katılacağız. İşin sürekliliği olmalı. Tabi önemli olan bir defalık lansman değil, bizim Gaziantep'i gastronomi şehirler ağında en az bir 4 yıllık plan yapmamız gerekiyor. Şu anda şehirde neler yapacağız onların planlamasını yapıyoruz. Çünkü turizmin olmazsa olmazlarından birisi huzurdur, diğeri altyapıdır. Altyapı derken, turisti buraya davet ediyoruz, sadece müzeyi görmeye, Gaziantep şehrini gezmeye değil, aynı zamanda onun ihtiyaçlarını karşılamaya, hem yemek yemesini, hem sağlıklı bir şekilde konaklamasını ve ulaşımını da planlamak gerekiyor. Biz her zaman, Gaziantep bir sanayi şehridir. Aynı zamanda Gaziantep bir kültür ve turizm şehridir dedik" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE KÖTÜ DEMİYORUM…

'Bu konuda da daha ciddi, daha da ileriyi görmek adına kültür ve turizm altyapısının da bu şehrin tamamlaması gerekir' diyen Tural şunları söyledi:"Tabi bu uzun soluklu bir iş. Ulaşımdan tutun, restorantların ve otellerin hepsini bir bütün olarak ele alıp, her sektörün üzerine düşen görevi turizm anlamında yapması gerekiyor. Kısaca bir örnek verecek olursam. Bir otelin işleyişinden tutun kat personeline, sizi otel kapısında karşılayan valesine, deskde duran, resepsiyonda duran personelinin güleryüzlü olmasına kadar bunların hepsinin bir baştan ele alınması gerekiyor. Gaziantep'te bunlar kötü demiyorum. Ama her zaman herşeyin iyisi vardır, her zaman en en güzelini yapmak gerekir. Bunların hepside eğitimle oluyor."

ESNAF, 'LÜTFEN ADRES SORMAYIN' DİYE YAZAR

Gastronomi anlamında Gaziantep'te eğitimlerin başladığını dile getiren Tural, "Şef eğitimleri, hijyen eğitimleri, bu bunları değişik derneklerde veriyor. Ayrıca gastronomi ve turizm derneği kuruldu. Bunların hepsi de altyapıya yönelik çalışmalar olacak. Çünkü siz burada gastronomi kentisiniz, garson da, şef de, aşçı da şefte yetiştireceksiniz. Bunları pazarlayacak satacak bir ekipte yetiştireceksiniz. Bunların hepsi birbirini bütünleyen zincirin halkaları gibi. Otelcilikte de aynıdır. Kapı girişinden tutun, odanın temizliğine kadar zincirin halkaları gibi birbirini hepsi bütünler. Ulaşımda da aynıdır. Sizi karşılayan şoför kabaysa, ondan sonraki izlenimi artık kötü olur. Gaziantep'e indiğinizde havaalanında sıkıntı yaşarsanız sonra hep sıkıntı yaşayacak gibi hissedersiniz. O yüzden bir uçtan ele alıp zamanla tüm sektörlerde iyileştirme yapmak lazım. Bunu esnafa kadar indirgeyebilirsiniz. Esnafın turisti güler yüzle karşılaması veya turist geldiğinde bir yer sorduğunda yardımcı olması önemli. Turizm bölgelerinde ben çok gördüm, 'lütfen adres sormayın' diye yazmış. Böyle bir mantıktaki esnafa bakın, birde bizdeki turist içeri girdiğinde önüne düşüp götüren esnafımızın anlayışına bakın. Gaziantep'te böyle bir anlayış var. Siz esnafa bir yer sorduğunuzda dışarı çıkar, yakınsa sizi götürür."

ŞEHRİN SAHİPLENMESİ LAZIM

Tüm bunların tek başına yapılacak işler olmadığını, konusunda uzman, bu konuya emek veren tüm STK ve meslek gruplarından, üniversitelerden faydalanacaklarını söyleyen Tural, "Konuya tamamen angaje olmak entegre olmak gerekiyor. Ve tüm herkesin bu konuya destek vermesi gerekiyor. Bir iş bir şehirde yapılacaksa şehrin sahiplenmesi gerekiyor. Şehrin sahiplenmesi nasıl olur, o konuya ilgili tüm birimleri, tüm kolları angaje etmekle oluyor. Bu konuya STK'larda, meslek örgütleri de, gazeteciler de, esnafı da bu işten ekmek yiyenlerde destek verecek. Tüm bunları topladığınız zaman başarıyı elde edersiniz. Ama siz tek başınıza ben yaptım siz uygulayın derseniz başarıyı yakalayamazsınız. Bir işi yaparken tek başıma ben bu işi yaparım ederimden ziyade, kollektif olarak işi yapmak sizi başarıya götürüyor. Şehirde de böyledir. Tek kişi her yeri göremiyor olabilir, farklı kişi sana farklı bakış açısı katar. Ben bir lokantacının baktığı gibi bakamam. Ben bir idareci gibi bakarım. Lokantacı lokantacı gibi bakar, seni farklı yöne yönlendirir, otelci olayın otel yönünden bakar, farklı bir bakış açısı katar. Herkesin fikri önemlidir, önemsiz fikir yoktur" diye konuştu.

GAZİANTEP BİR GÜNDE BİTMEZ

Gaziantep'in kültür yönünden çok şanslı, artıları olan, zengin bir şehir olduğunu, eskisi gibi bir günde gezilip bitirilecek bir şehir olmadığını ifade eden Tural şöyle konuştu:"Rumkale bizim turizmde büyük ivme yakalayacağımız alanlardan bir tanesi. Gastronomiyi de pazarlayacağımız iyi bir alan. Rumkale ile ilgili tarihi dokuya zarar vermeden, çok farklı projeler hayata geçirilecek. Karkamış var, fakat orada şu anda olaylardan dolayı bir ivme yakalayamayız. Fakat Karkamış'ta bizim için bir hazine. Şu an olmasa da önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda kullanacağımız bir alan. Turistler, müzenin yanısıra, Zeugma, Yesemek, Tilmen Höyük, Dülük'e ağırlıklı gidiyor. Geceleme sayılarımızda sıkıntılar vardı, bu da artacak. Çünkü artık Gaziantep bir günde bitecek bir şehir değil. Gaziantep minimum 3 günde bitiyor artık. Yani sadece bir Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşıyı gezdirmekle Gaziantep'i bitiremiyorsunuz. İslahiye yolunun yapılmasıyla, Tilmen ve Yesemek'e ulaşım rahatlad. Rumkale yolu, Nizip yolu yapıldı Rumkale'ye artık çok rahat bir şekilde gidip gelebiliyorsunuz. İşte ulaşımda bir bütünlük olması gerekiyor işte bunun için önemli."

BİSİKLETE ALIŞMALIYIZ

Bunun yanında Gazianteplinin bisiklete alışmasının gerektiğini dile getiren Tural, "Bisiklet, çok modern bir alettir, sağlık açısından da faydalıdır. Bisiklete binmek ayıp değildir, senin havanı bozmaz. Bisiklete binmenin başlaması, yaygınlaşması lazım, anlayışın değişmesi lazım. Bununla ilgili de projelerimiz var, yapacağız inşallah. Bunun yanısıra hijyene dönük projelerimiz olacak" dedi.

PARA HUZURA GELİR

Gaziantep'in huzurlu bir şehir olduğunu, paranında huzurun olduğu yere gideceğini söyleyen Tural, "Bir yerde huzursuzluk olduğunda ilk para kaçar. Para güvenli liman arar, insan huzurlu yere gider. Huzursuz olacağı yere bırak gezmeyi, para kazanacağını bilse gitmez. Turist niye gelir? Vakit geçirmeye, rahat olmaya stresini atmaya, değişik şeyler görmeye gelir. Huzur olmazsa turist gelir mi mümkün mü gelmez. Gaziantep huzurlu bir şehir. Gaziantep ile ilgili güvenli değil algılarını el birliği ile değiştirmeliyiz" dedi. Tural, Kongre merkezi projesinin de Gaziantep'i bir adım daha öne çıkaracağını sözlerine ekledi. Meral KINACILAR