Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 2. Sanayi ve Ticaret Fuarı (TÜMEXPO) Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla açıldı. Törende konuşan Bakan Yılmaz, Gaziantep ile iftihar ettiklerini belirterek, bir de müjde verdi ve "Gaziantep'in kalkınması ve büyümesi için projelerine destek vererek hayata geçmelerini sağlayacağız" dedi. Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) açılan Sanayi ve Ticaret Fuarı’na çok sayıda yerli ve yabancı işadamı katıldı.
İKİNCİ FUAR İÇİN GAZİANTEP UYGUN GÖRÜLDÜ
Fuarın açılışında konuşan TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Cuma Çekici, konuşmasına Ermenek'teki kazadan dolayı üzüntülerini dile getirerek başladı. İlki İstanbul'da yapılan fuarın oldukça başarılı geçtiğini, iki yılda birde Anadolu da düzenlenmesi için karar alındığını belirterek, "Bu tercihte sınai ve ticari gelişimi nedeniyle Gaziantep uygun görüldü. Fuarımıza bölge ülkelerden 250 Alım heyetinin katılımını bekliyoruz. Fuarın memleketimize, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
GAZİANTEPLİLERİ KUTLAMAK İSTİYORUM
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, Ermenek'teki olaylar nedeniyle yüreğimizin yandığını belirterek, Hem sevinç hem de üzüntüyü birarada yaşıyoruz. Gaziantep Türkiye'nin göz bebeği. Burada gülen insanlar var. Üretim, ihracat yeteneği olan bir il. 2 milyona dayanan nüfusu var. 450 bin Suriyeliyi misafir ediyor. Suriyelileri en güzel şekilde ağırladıkları için kutlamak istiyorum" dedi.
DÜNYA FUAR PASTASINDAN TÜRKİYE YÜZDE 1 PAY ALIYOR
Fuar sektöründe dünya ticaretinde 600 milyar dolar döndüğünü, Türkiye'nin bundan yüzde 1 pay aldığını beliten Sert, "Bu payı yüzde 2, 2.5'e çıkarmak zorundayız. Keşke diğer illerin belediye başkanları Gaziantep'teki projeleri görüp uygulasalar. Hele eski Bakan Fatma Hanım Gaziantep için bir şans" diye konuştu.
HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'in bölge için önemli ve parlayan bir yıldız, Türkiye'nin gözbebeği olduğunu söyledi. Konukoğlu, "Gaziantep üreten, ülke menfaatlerine önem veren, yıllık 6.5 milyar dolar olan ihracatını 7 milyar dolara çıkarma hedefini koyan bir il. 165 firma ürünlerini sergiliyor. Alım heyetleri var. Bizler sizlerin hizmetkarlarınızız. 2023 yılında hedefimiz Gaziantep olarak 30 milyor dolar ihracatı yakalamak. Bunu başarmamamız mümkün değil. 5 Organize Sanayi Bölgemiz var. 180 bin kişi istihdam ediliyor. Organizede 830 çalışan müessese var. 5. bölgede 70 fabrika yapılıyor. Gaziantep-Kilis Organize sanayi 19 milyon metrekare alana sahip. Hassa tüneli denize mesafemizi 110 km düşürecek. Hedeflerimize ulaşacağız" dedi.
2023 HEDEFİNE EN YAKIN ŞEHİR GAZİANTEP
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise TÜMSİAD ekibini kutladı. Bu fuar için Gaziantep'in seçilmesinin tesadüf olmadığını belirten Fatma Şahin, " Biz kutup yıldızıyız. 2023 vizyonuna en yakın şehiriz. Birlikte beraberlikte rahmet var. Birlik beraber sayesinde kalkınma gücünüz yüksek olur. Gücümüzü, aklımızı, enerjimizi birleştirelim. Ulaşmayacağımız hedef yok. Kalkınmada artık bireyler, toplumlar, devletler yarışıyor. Kentler yarışıyor. Bu kentler yarışında iddialıyız" dedi.
ORGANİZEDE İSTİHDAM 200 BİNE ÇIKACAK
Vali Erdal Ata ise, Gaziantep'in ihracat hedefinin 7 milyar dolar olduğunu, 840 fabrikada üretim yapıldığını, 5.nci organize sanayi bölgesinin birinci kısmında 70-80 fabrika, ikinci kısmında ise arsa dağıtımlarının tamamlandığını söyledi. Vali ata, "5. bölgedeki fabrikaların tamamlanmasıyla istihdam sayısı 180 binden 200 bine çıkacaktır. Fuarlar buluşma noktalarıdır. Hem sanayici hem ticaret erbabı kazanırken, hem de şehrin tanıtım ve turizmi için çok çok önemli katkısı olacaktır. Fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
BİZ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise konuşmasına Diyarbakır'daki saldırıda şehit olan astsubaya Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Bakan Yılmaz, "Yıkmak kolay yapmak zor. Bu tür olayları gerçekleştirenler hiçbir zaman amaçlarına ulaşmayacaklar. Yıkmak maalesef kolay, yapmak zor. Kim ne yaparsa yapsın, kim neyi yıkmaya çalışırsa çalışsın, biz yapmaya, inşa etmeye devam edeceğiz. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu tür olayları yapanlar ülkemizi, insanımızı belli yerlere sevk etmek için bunu yapıyorlar. Onların amaçlarını çok iyi anlayıp, tam tersine davranmaya devam edeceğiz. Onlar bizi nereye sevk etmek istiyorlarsa biz tam tersine hareket edeceğiz. Kardeşliğimizi bozmaya çalışanlara karşı inadına daha fazla kardeşlik diyeceğiz. Birbirimize sarılacağız. Birliğimizi beraberliğimizi pekiştireceğiz. Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışanlara karşı biz güveni ve huzuru en güçlü şekilde tesis edeceğiz."
KANUNLARIMIZ İLERİ DÜZEYDE
Ermenek'teki kazayla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Yılmaz, "İşçilerin çıkarılması için bütün imkanlarımız seferber edildi. Bu konudaki birinci önceliğimiz mahsur kalan işçileri sağ olarak çıkarmak.Sonrasında kazayla ilgili detaylı çalışma yapılacaktır. Bu konuda sorumlu, kusurlu, ihmali olan varsa, kim olursa olsun hukuk çerçevesinde cezasını çekecek. Bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyorum. Bu noktada şunun altını çizmek isterim. İnanın kanunlarımız düzenlerimiz oldukça ileri düzeyde. Ancak bu konular biraz da uygulamayla ilgili. Gerek işverenler, gerek çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği konusuna çok daha fazla önem vermeli. Bu iş bir maliyet olarak görülmemeli. Bu bir yatırım. Buna önem verilmediği zaman daha sonra maliyeti çok daha ağır oluyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda masraflar cari harcama gibi görülmemeli. Bu işletmenin geleceği ve sıhhatine yapılmış bir yatırım olarak görülmeli" diye konuştu.
Cumhuriyetimizin 91. yıldönümünü de kutlayan Bakan Yılmaz, "Elbirliği ile 2023 hedeflerine yürümek durumundayız. 2023 yılında 2 Trilyon dolarlık ekonomi, 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz" dedi.
Gaziantep'in Ortadoğu'daki gelişmeler ve Avrupa'daki krize rağmen 7 milyar dolarlık ihracata koştuğunu belirten Yılmaz, "Birde Ortadoğuda huzur ve Avrupa'da kriz olmadığını düşünün. O zaman Gaziantep nerede gider? Gaziantep ile iftihar ediyoruz. Gaziantep diğer sektörlerde olduğu gibi hizmet sektörlerinde de büyümeli. Bu fuar bu anlamda önemli" dedi.
Gaziantep'in kalkınması ve büyümesi için projelerine destek vererek hayata geçmelerini sağlayacaklarını belirten Bakan Yılmaz, "Belediye başkanları 250 bin kişilik uydu şehirden bahsediyor. Su, kanalizasyon, altyapı, projelerinde belediyelere destek vereceğiz" dedi.
Uluslararası alanda faaliyet gösteren 350 kişilik alım ekibi de TÜMEXPO’daki yerini aldı. 350 kişilik alım ekibi, 30 Ekim ile 2 Kasım tarihleri arasında birebir iş görüşmeleri yapacak. TÜMEXPO’da tüm sektörlere ait stantlar yer aldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, açılış sonrası farklı sektörlere ait stantları gezdi.
Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN