Türkiye'de trafik kazaları ve sonrasında yaşanan can kayıplarını önlemek amacıyla hayata geçirilen 'Trafik Dedektifleri Projesi' kapsamında Gaziantep’te ilköğretim öğrencilerine trafik eğitimi verildi.

Sosyal sorumluluk projeleriyle sektöründe fark yaratan OPET’in desteğiyle başlatılan ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ kapsamında tüm Türkiye’de eğitimler sürüyor. Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya ve Adana’dan sonra Gaziantep’te devam eden eğitim programı kapsamında Mahmut Hümayun Özhelvacı İlköğretim Okulu’nda 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik olarak eğitim gerçekleştirildi. Yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı eğitimde çocuk ve gençlerin trafik kurallarını günlük hayatta etkin kullanımları amaçlandı.

DEDEKTİFLİK YAPIN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye'nin ortaklığında, özel bir akaryakıt firmasının sponsorluğunda gerçekleştirilen proje kapsamında Mahmut Hümayun Özhelvacı İlköğretim Okulu öğrencilerine trafik dersi verildi. Proje kapsamında öğrencilerden, trafikte daha duyarlı olmaları ve aldıkları eğitim sonrasında trafikteki kural ihlallerini bildirerek ‘trafik dedektifliği’ yapmaları istendi.

PROJEYİ SAHİPLENİN

OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın öğrencileri “Trafiği güvenli bir Türkiye” için Trafik Dedektifleri projesine katılmaya ve sahiplenmeye davet ederek “Biz OPET olarak bugüne kadar pek çok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Özellikle Temiz Tuvalet Kampanyası ile istasyonlarımızdan başlayarak tüm Türkiye’ye hijyen bilincini yaydık. Temiz Tuvalet Kampanyası ile yakaladığımız bu başarıyı şimdi de ülkemizin bir başka önemli sorunu trafik için hedefliyoruz. Bu kez trafik sorununa kökten çözüm getirmek üzere işe çekirdekten başladık. OPET olarak bu proje ile trafik kuralları konusunda farkındalık yaratarak mevcut algıyı değiştirmeyi, böylelikle Türkiye’nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesini amaçlıyoruz" dedi.

TAŞDÖĞEN: TRAFİK ÇOK ÖNEMLİ

Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen eğitim öncesi “Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan trafik konusunda başlatılan bu proje bizleri çok onurlandırdı ve etkiledi. 31 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe sokulan “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi' kapsamında Türkiye’de 10 büyük ilimizde pilot olarak başlatılan bu proje 81 ilimize de yayılacaktır. Çocuklarımızı bu konuda iyi eğitebilirsek topluma, ilimize katkı sağlamak adına çok yol kat etmiş olacağız. Gaziantep gibi trafik yoğunluğun çok olduğu bir ilde bu proje etkisini hemen gösterecektir.” dedi.

GEZER: KEMER ÇOK ÖNEMLİ

Aydın’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, “Amacımız siz yeni yetişen nesillerimizi bu trafik canavarından, trafik illetinden kurtarmak. Projenin kısaca mantığı bu. Trafikte gerçekten birer dedektif olmanızı istiyorum. Bir ihlal gördüğünüzde babanız anneniz baktınız kemer takmadı araca binmeyin. Kemer takmadan anne babanıza aracı kullandırtmayın. Bu konuda bizim birer elemanımız olun. Bir dedektifimiz olmanızı istiyorum” dedi.

TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Mahmut Hümayun Özhelvacı İlköğretim Okulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen projeye; Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı ve çok sayıda öğrenci katıldı. Protokol konuşmalarının ardından çocuklara, trafikle alakalı kamu spotları gösterildi ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü polisleri tarafından trafik eğitimi verildi. Program çocuklara simülasyon gösterimi yapılmasının ardından sona erdi.

OPEDO RENK KATTI

Ankara Emniyeti Trafik Denetim Şube Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim kadrosu tarafından 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleşen eğitim kapsamında çocuk ve gençlerin trafik kurallarını günlük hayatta etkin kullanımları amaçlandı. İnteraktif bir biçimde düzenlenen ve çocuklara eğitim içeriğinde sorumluluk vererek örnek olaylarda rol almalarını sağlayan eğitim, çocuklar tarafından ilgi ile izlendi. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları çocuklarla paylaşılırken OPET’in maskotu OPEDO da organizasyona renk kattı.

TÜM ÇOCUKLAR ‘TRAFİK DEDEKTİFİ’ OLACAK

Trafik Dedektifleri Projesi; 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenlerin, daha sonra çocuklar ve gençlerin 9 ana konuda bilinçlendirilerek, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması hedefleniyor. Ancak klasik bir eğitimden farklı olarak çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri sağlanacak. Bu doğrultuda verilecek eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT