Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kılınç, mavi, sarı ve belediye otobüslerinin ortak saat uygulaması yapılmadığı için hem trafik yoğunluğunu artırdığını, hem de zarar ettiklerini söyledi.

Ahmet Kılınç, "Mavi otobüslerin saatleri ayrı, belediye otobüslerinin saatleri ayrı. Ana caddelerde bakıyorsun bir araçta 3 kişi var, bir araçta 5 kişi var, bir araçta 10 kişi var, topluyorsun bir araçta yolcu sayısı ancak bir aracı idare edebilecek miktarda. Bunlar birbirlerine zarar veriyor. Belediye bir yere otobüs koyacaksa oradaki halk otobüsleriyle ortak saat yapılmalı. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım" dedi.

SAATLİ ÇALIŞSINLAR

Otobüslerin saat düzensizliğinin düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Kılınç, "Bizim otobüslerimizin sabah hatta girmesiyle, gece hattan çıkıncaya kadar ilk ve son durak arasında çıkış saatleri belli. Yani belediyenin bize vermiş olduğu saatler var. Bizim aracımız sabah olsun, öğlen olsun, akşam ve diğer saatlerde olsun gecenin 12'sine kadar hizmet veriyor. Bir araç hatta girmiyorsa veya hatta geç geldiyse, yolcuyu mağdur ettiğinden dolayı 208 lira ceza ödüyor. Ancak bu sarı otobüs olarak görülen araçlarda bunlar sabahleyin ayrı bir saat, öğle ayrı bir saat çalışabiliyor. Mesela sabah 1.5 dakika arayla çıkıyor, öğlen bunu 3-4 dakikaya çıkartıyor. Akşam saat 6'da tekrar 1.5- 2 dakikaya düşürüyor. Yani dolmuş duraklarının verdiği saatler geçerli. Biz onu belediye ile de konuştuğumuzda efendim işte mahkeme bunları iptal etti, bunlara bir saat veremiyoruz, bunlar işte dolmuş. Dolmuşsa gövdesini küçülttür, 14 kişilik et. Oda yapılmıyor. Ama fiili uygulamada otobüsler bunlar. Otobüs olarak çalıştırıyorsunuz, bu otobüslere o zaman saat veriniz. Bizim arkadaşlarımızla beraber bunlar saatli çalışsınlar. Buda yapılmıyor" dedi.

ORTAK SAAT DÜZENLEMESİ YAPILMALI

'Bir yerde otobüs ihtiyacı varsa o bölgede çalışan araçlarla katılır saat yapılır bir güzergahta gidilir' diyen Kılınç, "İşte bakıyoruz mavi otobüslerin saatleri ayrı, belediye otobüslerinin saatleri ayrı, ufak tefek güzergah değişiklikleri ile bunlar birbirlerine zarar veriyor. Yan yana gidiyorlar. Ana caddelerde bakıyorsun bir araçta 3 kişi var, bir araçta 5 kişi var, bir araçta 10 kişi var, topluyorsun bir araçta yolcu sayısı ancak bir aracı idare edebilecek miktarda. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım. Belediye bir yere de otobüs koyacaksa oradaki halk otobüsleriyle ortak saat yapılmalı. Mesala bir yerde 6 tane bizim aracımız var. Kendi üzerine 2 tane koyacaksa 8 araçlık saat yapmanız gerekiyor. Bu yapılmadığı için trafikte tıkanıyor. Ortak saat düzenlemesi yapılırsa, hem trafiği rahatlatır, hem de emeğinin karşılığını alırsın. Bu sistemde belediye de zarar ediyor. Bizim en az yüzde 30 aracımız zarar ediyor" dedi.

HELİKOPTERLE BAKSANIZ HEP SARI OTOBÜS

Şehirde 184 adet mavi otobüs bulunduğunu, 2015 yılında toplu taşıma araçları içerisinde özel halk otobüslerinin umduğunu bulamadığını anlatan Ahmet Kılınç, "Çünkü özellikle 14 kişilik eski minibüslerin, dolmuşların otobüse dönmesi, koltuk sayısının 14 kişiden 43 kişiye çıkartılmasıyla beraber sıkıntı yaşamaya başladık. Eskiden ortak kullandığımız güzergahlarda bunlar 14 kişi alır, diğer kısmını bizim otobüslerimiz alırdı. Ancak bu araçların bizim araçlarla aynı şekile gelmesiyle birlikte sahada 4 otobüsten 3'ü sarı otobüs, bir tanesi halk otobüsü oldu. Yukarıdan bir helikopterle bakacak olsanız sabah ve akşam şehrin ana arterleri hep sarı otobüs. Biz bundan rahatsızız. Biran önce mahkeme kararının uygulanmasından yanayız. Belediyenin de otobüs sayısı arttı, 124'e ulaştı. Önce 50 taneydi. Kevser döneminde tamamen özelleştirilmişti" dedi.

TÜM ARAÇLAR ZARAR EDİYOR

Sarı dolmuşların ana duraklarda arkadaki dolmuşu görmeden çıkış yapmadığını iddia eden Kılınç, "Haliyle o duraklar devamlı kendilerinin elinde kalıyor. Bizim mavi otobüslerimiz hatta belediye otobüsleri dahil, durakların yanından yöresinden, sağından solundan yolcu taşıyabiliyorlar. Ana duraklar da, merkez duraklar da bunlara teslim edilmiş. Şimdi bunlara hibe olarak verilmiş, fakat şehrin sözünü toplu taşımada bunlar söylemiş oluyor. Halk otobüsleri ihale yoluyla açık artırma usulüyle hatları satılmış, bizim üyelerimiz bunlara para vererek almış. Bu kış gününde tatilde kimse yok, herkes şehirde işine gücüne okuluna giderken, tüm araçlar zarar ediyor. Bunun düzeltilmesi gerek. Mavi otobüsler niye zarar ediyor, ortak kullandığı güzergahta sarı araçlar yolcuların büyük kısmını alıp gidiyor. Bizim şoförler, mazot parasını çıkaramıyor" diye konuştu.

BAĞLI OTOBÜSLER VAR

'Belediye ya bunları eski haline getirecek, eğer otobüs yapacaksada iki otobüsü bir otobüs yapsın' diyen Kılınç şunları söyledi:"Biz onu teklif ettik. Bu sayede şehir içinde trafiğin yoğunluğu da azaltılmış olur dedik. Zaten mahkeme, kamuyu zarara uğratıyorsun, dolmuş sahiplerine menfaat temin ettiğinden dolayı UKOME kararını iptal ettik diyor. Bunun eski haline gelmesi lazım. Eski haline gelmemesi içinde bir çaba bir gayret içindeler. Bu da bizi rahatsız ediyor. Çünkü bizim insanlarımız aracın girdi maliyetlerini karşılayamıyor, şoför veya mazot temin edemiyor. Sarı otobüsler ise kardan zarar ediyor. Onun içinde bunun bir an önce bitmesini istiyoruz. 2016 yılında inşallah bu konu düzeltilir. Bizimde esnafımız bu dertten kurtulur. Bizim halk otobüslerimizde zarar ettiği için bağlı olan araçlar var. Bu çok acı bir durum. Bu aracın bağlı olduğu yetmiyor, o aracın hizmet verdiği mahallenin semtin insanları da mağdur. Otobüs gelmiyor. Örneğin 15 numaralı TOKİ-Perilikaya araba çalıştıramıyor, İbrahimli çarşı aracı zarar ediyor."

KISKACA ALINDIK

Belediyenin araçlarının taşıma ücretlerinin düşük olmasının da özel halk otobüslerine zarar verdiğini söyleyen Kılınç, "Buda sıkıntı yaratıyor. Bir semtte efendim bir araç geliyor fiyat farlı, bir araç geliyor fiyatı düşük. Öğrencidir, fakir fukaradır gelen araca binme yerine ucuz aracı bekleme durumunda kalıyorlar. Bu bizdede sıkıntı yaratıyor belediyede de sıkıntı yaratıyor. Mahkemeye verdik diye Asım Bey döneminde ceza verelim mantığıyla fiyatları aşağı çektiler. Fatma hanım geldi fiyatı yükseltemedi. İnsanların tepkisi olur diye birden bire fiyatları yükseltme şansı olmadı. Yavaş yavaş kapatırız deniyor. Bir tarafta şehir merkezinde sarı dolmuşların ortak kullanım alanından yolcu alması, sık gelmeleri, müstakil alana da belediye otobüsü gittiği ve fiyatı ucuz olduğu için mavi otobüslerimiz her yönüyle sıkıntılı, kıskaca alınmış gibi bir durum var. Biz, mahkeme kararının uygulanarak bu konuya yeni bir yön verilmesinden yanayız" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE