Bahar ayının gelmesiyle birlikte çeşitli hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. Bunların içinden en önemlilerinden biri de bahar yorgunluğu. İnsanı fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen bahar yorgunluğunu değerlendiren Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Bahar yorgunluğu adıyla bilinen mevsimsel ve geçici yorgunluğa önlemler alınmadığı takdirde, ağır rahatsızlıklara neden olan tükenmişlik sendromunu tetikler” dedi.

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ

Bahar yorgunluğunun hemen herkesin mevsim değişikliğine vermiş olduğu fiziksel ve psikolojik belirtilere verilen bir tablo olduğunu belirten Ulutaşdemir, “Bazı dönemlerde yeterli besin kaynaklarının alınamaması, B ve C vitaminlerin ve minerallerin eksik alınması, çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi ve sigaranın kullanılması gibi durumlar bahar yorgunluğu belirtilerini aşikar hale getiren unsurlardır.” şeklinde konuştu.

SIK SIK BESLENİN

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Ulutaşdemir, “Uzun süren açlıklar, düzensiz tüketilen öğünler kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabileceği için bahar yorgunluğu belirtilerini artırabilir. Bu nedenle günde 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde az az ve sık sık 6 öğün tüketin” tavsiyelerinde bulundu. Bahar yorgunluğunu daha hafif atlatabilmek veya hiç yaşamamak için uyarılarda bulunan Dr. Ulutaşdemir, “Bol bol meyve ve sebze tüketin. Çalışma ortamınızı iyi havalandırın. Sıvı tüketimine dikkat edin. Mümkünse Günde 8-10 bardak Su tüketin. Düzenli egzersiz yapın” diye konuştu. HABER MERKEZİ