Trikotajcılar 7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesi, milletvekili adaylarından çok önemli taleplerinin olduğunu söyledi.

Esnaf, "Trikotaj sektörü kan ağlıyor. Doların sürekli olarak dalgalanması bizi perişan etti. İpi dolar ile alıyoruz, TL ile satıyoruz. Kaderimiz neredeyse dolara bağlı hale geldi. Küçük esnafa kredi veren bankalar, en az 2 kefil istiyor. İhracat durdu. Makinalarımız çalışmıyor. Sadece bizim sektörden 6 bin işci çıkarıldı. Çalıştıracak işci bulamıyoruz,sektör öldü,bitti,gömüldü. Adaylardan, trikotaj esnafını şaha kaldıracak projeler üretmelerini istiyoruz. Suriyelilere çözüm bulunmasını,dış politikanın düzeltilip ihracatın eski haline dönüştürülmesini istiyorum.''dedi.

CENGİZ ZOR

ESNAF

SANAYİDE İŞTEN ÇIKARILANLAR, GELİP BENDEN İŞ İSTİYORLAR

''1972'den beridir bu işi yapıyorum. Trikotajcıların olsun,tekstilin olsun, bu iki meslek grubunun durumu çok kötü. Orta Doğuda ki savaş olaylarından dolayı şu an olarak ihracat durdu. Sanayi de işten çıkarılan işçileri duyuyoruz. Sanayide işten çıkarılanlar, gelip benden iş istiyorlar. 1998 yılından itibaren bu sektörde kademeli olarak düşme başladı. Son 8 yıldan beri istediğimizi alamıyoruz. İşçiler, iş verenler herkes isyanda. İşimiz mevsimlik olabilir. Gün gelir, işler durma noktasına da gelir;ama hiç bu kadar kötü olmamıştı. Sigorta primleri sürekli yükseliyor. Küçük esnaf ödeme de zorluk çekiyor. Esnafın, ödeyecek durumu olmadığı için dükkan sahipleri ses çıkarmıyor. Seçim yarışını kazananlardan trikotaj esnafı için, bu millet için ileriye dönük şeyler yapmalarını istiyorum. Suriyelilere çözüm bulunmasını,dış politikanın düzeltilip ihracatın eski haline dönüştürülmesini istiyorum.''

ALİ ÇİLLO

ESNAF

HER ŞEYİMİZ DOLARA BAĞLI OLDU

40 yıldan beridir bu meslek ile uğraşıyorum. Şu an işler çok durgun. Doların yükselmesi,ihracatın durması,satın almanın azalması bu sektörü bu hale getirdi. Doların sürekli dalgalanması, çalışacak kalifiye işçilerin bulunmaması bizi çok kötü etkiledi. Sadece bizim meslekten 6 bin işçinin çıkarıldı. Herşeyimiz dolara bağlı oldu. Dolar yükselirse iş kötü,dolar düşerse işimiz iyi ama; bakıyoruz ki doların düştüğünü göremiyoruz. Siyasete güvenim kalmadı. Kimsenin doğru birşey yaptığı yok. Milletvekili adaylarımızdan bu duruma derhal çözüm bulmalarını istiyorum.

İLHAMİ KÜÇÜKCAN

ESNAF

PERİŞAN DURUMDAYIZ

38 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Esnaf perişan durumda. İşler çok kötü. Kriz, tekstilin her yerine yayılmış durumda. Dövizin,doların yükselmesi bizi çok kötü etkiliyor. İhracat sıfır. Eskiden doğulu vatandaşlar gelirdi ne lazımsa buradan alır giderdi. Şimdi onlar bile gelmez oldu. Milletvekillerinin bir faydasını görmedim. Adaylardan, bu krizin bitmesi için acilen müdahale etmelerini istiyorum.

ORHAN YAĞLI

ESNAF

NE KAZANDIYSAK DÖVİZ ALDI GÖTÜRDÜ

25 yıldan beridir trikotaj işi ile uğraşıyorum. İşler çok kötü bir durumda. Hiç bu kadar kötü olmamıştı. Bizim hitap ettiğimiz kesim orta kesim veya fakir kesim. Ama şu an onların bile satın alma gücü kalmadı. Diğer bir sıkıntımız da, biz, ipi dolar bazında alıyoruz,işleyip TL ile ürün satıyoruz. Bu bizim için zarardan da öte. Dolar tavan yaptığı zaman iplik alamıyoruz. İplik alamayınca da sektör duruyor. 2 ay önce bereket versin derdik,şimdi müşteri yok ki kime dua edeceğiz. Az kazandığımız karı da döviz götürdü. Aslında büyük sıkıntının habercisi 2010 dan sonra ortaya çıktı. Normalde Laleli piyasasına mal veriyorduk ;ama şimdi öyle bir durumda kalmadı. Seçimlerden dolayı üretici de, tüketici de tedirgin durumda. Adaylardan çok isteğim var. İpi dolarla alıyoruz TL ile satıyoruz. Buna çözüm bulsunlar. Esnafı, şaha kaldıracak projeler üretsinler.

AHMET GÜMÜŞ

ESNAF

SEÇİMLERDEN BEKLENTİM YOK

Bu mesleği 34 yıldır yapıyorum. Bu esnaf kan ağlıyor. Daha önceki yıllara nazaran, işlerimiz ihracatımız çok iyiydi. Tekstil sıkıntılı durumda. Aslında bu işi yapan da çok, imalat yapan da çok. Ama alan yok. Bunun sebebi de, vatandaşın satın alma gücü azaldı. Ülke içinde gelişen olaylar, bizim için pazar kaybı demek. İşçi sıkıntımız var. Tekstil ölmez, ama bizi de diriltmez. Seçimlerden hiç beklentim yok. Yine aynı kişiler seçilecek. O kişilerde yine bizimle ilgilenmeyecek.

RECEP SUNGUR

ESNAF

DOLARDAN VAZGEÇİP TL'YE DÖNMEK LAZIM

Esnaf öldü, bitti, gömüldü. Dolarla iplik alıp, TL ile satılırsa, bir de buna doların dalgalanması eklenirse işler ölür tabi. Son 6 yıldan beri durum böyle. Dolardan vazgeçip TL 'ye dönmek lazım. Sadece biz değil, bu işe bağlı konfeksiyoncular,nakliyeciler de kötü durumda. Ben çalışmalıyım ki, işçi de çalışsın. Tekstil için esnafa kredi,prim yok,olsa bile esnaftan 2 tane kefil istiyorlar. Yahu bu zamanda kim kime kefil olur. Adaylardan bu siteye gelip burda, bizimle bir gün oturup, nasıl çalışamadığımızı görmelerini istiyorum. Biz yok olursak, sanayi de, ekonomi de zarar görür.

KEMAK KİRİK

ESNAF

DÜNYA'NIN NERESİNDE BÖYLE BİR SİSTEM VAR?

1981'den beri bu sektördeyim. Bizi bu hale getiren,bu kadar insanın işten çıkarılmasına sebep olan tek şey kahrolası doların yükselmesi. İpi dolar ile alıyorum,TL ile satıyorum. Dünya'nın neresinde böyle bir sistem var? Kazandığımız dolara gidiyor. İşler kilitlenmiş durumda. 100 kişinin 95'i çalışmıyor. Trikotaj esnafında çok işci çalışıyor. Bunları memnun etmek için para vermek lazım. Ama kazanamazsak ne vereceğiz bu insanlara? Buranın böyle olması sanayiye de zarar veriyor. Küçük esnafa kredi vermiyorlar. Arap ülkelerini kaybettik. Bizim bütün bağımız, ihracatımız,Arap ülkeleri ile. Seçilecek siyasilerden, küçük esnafa, düşük faizli kredi versinler. Dolara çözüm bulsunlar. Kredi kartına çözüm bulsunlar.

MEHMET KARALAR

ESNAF

SEÇİMLERDEN UMUDUM YOK

25 yıldan beridir trikotaj işi ile uğraşıyorum. Tekstil ve trikotaj sektörü son 10 yıldan beridir kötü durumda. Şu an büyük bir kriz var. Küçük esnafız, konuşmaya hakkımız yok. Eskiden, Ünaldı tarafına gittiğimizde, makina sesi bizi mutlu ederdi. Seçim atmosferinden dolayı tedirginiz. Seçimlerden umudum yok. Durum düzelmez gibi gözüküyor.

Okan YILMAZ