Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'nin Haftaya Bakış Köşesi'nde gündeme getirdiği tramvayların ışıklardaki geçiş üstünlüğü yüzünden kentimizde yaşanan trafik sıkışıklığı konusu önemli oranda destek buldu. Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, Makina Mühendisleri Odası eski Başkanı Ali Peri, Gaziantep Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak ve Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, tramvayların da kırmızı ışıkta durması fikrinde birleştiler. Sofu Çolak Almanya, Ünal Akdoğan ise Konya örneğini vererek, "Buralarda tramvay kırmızı ışıkta duruyor" dediler.

YENER: TRAMVAYI SÖKÜP ATAMAYIZ

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, tramvay hayatımıza başladıktan sonra birtakım sorunlar yaşamaya başladığımızı belirterek, "Ancak tramvay artık hayatımıza girdi, söküp atamayız, sökülmesine de karşıyım. Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.

ÖNERİLER SUNULSUN

'Eleştiri değil, öneri de sunmalıyız' diyen Ali Yener, "Eleştirmeyi mantıklı bulmuyorum. Sanal ortamda veya belediyenin organize edeceği bir toplantıyla öneriler dile getirilebilir. Örneğin ben Gazetenizde servisçiler odasının önerisini mantıklı buldum. İyi bir öneriydi, buna benzer öneriler dile getirilebilir" dedi.

TRAMVAY DA IŞIKTA BEKLESİN

Elektronik ortamlarda şehrin trafiğinin organize edilebilmesi gerektiğini söyleyen Ali Yener, "Ambulansın geçmesinden tutunda, sıkışık olan yerlerdeki ışıklar elektronik ortamda yazılımlarla, kontrol altına alınmalı. Bu ışık uygulaması tüm toplu ulaşım araçları için geçerli olmalı. Yani bu tramvay içinde geçerli. Tramvayda aynı sistemin içinde ışıkta beklemeli. Bu uygulamanın bir merkez tarafından yönetiliyor olması gerek. Bu sorunun çözümünü elektronikte aramak gerekiyor. " dedi.

MERİÇ: GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ DOĞRU DEĞİL

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, tramvayın geçiş üstünlüğünün olmaması gerektiğini, ayrıca Gaziantep genelinde bir sinyalizasyon sıkıntısının olduğunu söyledi. Meriç, "Tramvayın geçiş üstünlüğü olmaması lazım, olacaksa da trafik yoğunluğu, araç trafiği geçişleri gözönüne alınarak yapılmalı, geçiş üstünlüğü ona göre verilmeli. Yoğun kavşaklarda geçiş üstünlüğü verilmesi doğru değil" dedi.

SİNYALİZASYON SİSTEMİ HAYATA GEÇMELİ

Trafikteki yoğunluğun sinyalizasyon sisteminin birbirleriyle uyumlu olmamasından kaynaklandığını söyleyen Melih Meriç, "Bu nedenle büyükşehir bu konuyla ilgili çalışmaları yeniden elden geçirmeli. Sinyalizasyon sisteminde trafiğin akışına göre ışıklar yanıyor. Buna dinamik kavşak uygulaması deniyor. Bu sistem hayata geçirilirse trafik sıkıntısına önemli katkı sağlayacak. Önemli olan bu sistemin bir an önce faaliyete geçmesi" dedi.

AKDOĞAN: GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ OLAN ARAÇLAR BELLİ

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, tramvayın geçiş üstünlüğünün olamayacağını belirterek, "Burada bir yanlışlık var. Belediye bunu düzeltmek istiyor, inşallah düzelir. Geçiş üstünlüğü olan araçlar bellidir, bunlar yönetmelikte yazılıdır. Tramvayın geçiş üstünlüğü yoktur, ticari araçlar gibi, diğer toplu araçlar gibi tramvaylarda kırmızı ışıkta durmalıdır. Sigorta kavşağı, Emniyet civarındaki kavşak veTıp Fakültesinin önünde tramvayların kırmızı ışıkta geçmesinden dolayı trafik çok fazla tıkanıyor" dedi.

KONYA'DA TRAMVAYLAR IŞIKTA BEKLİYOR

Tramvayın kırmızı ışıkta durması ve dinamik kavşak uygulamasının hayata geçirilmesi ile trafik yoğunluğunun azalacağını söyleyen Ünal Akdoğan, "Böylelikle trafiğin rahatlatması sağlanır. Bütün toplu taşıma araçlarının trafik kurallarına uyması gerekir. Tramvayların da ışıkta durması şart. Konyada dahi tramvaylar kırmızı ışıkta duruyor. Konya'daki trafik yoğunluğu bizden daha az. Dinamik kavşak ile kalabalık olan yerlerde trafik akışını oraya verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, trafik sorununu 3-6 ayda çözer, buna inanıyoruz. Ben UKOME'deyim. UKOME toplantısında bu konu gündeme gelecektir" diye konuştu.

PERİ: TRAMVAYDA KURALLARA UYACAK

Makina Mühendisleri Odası eski Başkanı Ali Peri ise tramvayın geçiş üstünlüğünün olmasına ilk günden beri karşı olduğunu, bu konuda önemli bir savaş verdiğini belirtti. Bu sistemin Gaziantep'e uygun olmadığını sürekli dile getirdiklerini söyleyen Ali Peri, "Bu sistem kargayaşa neden oluyor. Bastırıp gidiyorum, arkadan düdük sesi, bakıyorum tramvay, sola dönmek için bana kırmızı yanıyor. Bu sistemin uygulanması çok sakat. Gerek tramvay, gerek yaya, gerek sürücüler trafik lambalarına uyacak" dedi.

TRAMVAYIN ÜSTÜNLÜĞÜ NE?

'Işıkların yanma saatleri değişmemeli' diyen Ali Peri, "Trafikte gidiyorum, tramvay geliyor, bana yeşil yandı sola döneceğim bakıyorum kırmızı yanıyor. Yeşil çok kısa yanıyor. Bu bir tuzak, hem de ölüm tuzağı, kaza tuzağı. Tramvay madem geldi bari yaşama uygun hale getirilsin. Bunun için de trafik lambalarına o da yayalar gibi uyacak. Tramvayın üstünlüğü ne? ambulans mı kimi taşıyor? Onun yaktığı yakıtta diğer araçların yaktığı su mu? Tramvayın zamanı değerlide diğer araçların zamanı havadan mı geliyor. Bu sorun çözülmeli" diye konuştu.

ÇOLAK: ALMANYA ÖRNEĞİ

Minibüscüler Odası Başkanı Sofu Çolak, tramvayların geçiş üstünlüğünün olmaması gerektiğini belirterek, "Niye olmamalı? Çünkü gerçekten trafik tıkanıyor. Tramvayda bir toplu taşıma aracı. Vatandaş kendi aracıyla işine gidiyor, tramvaydaki yolcularda işine gidiyor. Almanya'da tramvaylar kırmızı ışıkta duruyor. Bizde neden durmuyor?. Sebebini bilemiyoruz. Burada da tramvay ışıkta beklesin mantıklı olanı bu. Özellikle Gazimuhtarpaşa, Sigorta kavşağında tramvayların kırmızı ışıkta geçmesi nedeniyle trafikte sıkıntı oluyor" dedi.

BİR ÖNERİ DAHA

Çolak, tramvaylarla ilgili bir öneride daha bulunarak, "Tramvaylar karşılıklı olarak yarım dakika arayla geçiyor. Oysa bunların saatleri ayarlanarak iki karşılıklı tramvay ışıktan aynı saniyede geçse, kırmızı ışık iki kere işgal edilmemiş olur. Işık yanacağına bir kere yanacağına bir kere yansın" dedi.

DÜNDAR: TRAMVAY SÜREKLİ DURABİLİR

Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, tramvaylara geçiş üstünlüğü olmaması gerektiğini söyledi. Dündar, "Kavşaklarda zamanın yarısı raylı sisteme ayrılıyor. Tramvay kırmızı ışıkta durmayınca yoğunluk sağlıyor, bana göre tramvayda ışıkta durmalı. Tramvay ışıklara geldiğinde tehlikeli durumlarda duruyorsa, sürekli durabilir. Tramvay dışındaki toplu taşıma araçları da yolcu taşıyor" dedi.

EN YOĞUN KAVŞAK 25 ARALIK

'Sadece yolun tramvaya tahsis edilmesi doğru değil' diyen Dündar, "Raylı sistem geçtiğimiz günlerde birkaç gün çalışmadı, trafikte kısmi bir rahatlama gözlendi, bu da demek oluyorki, tramvay ışıkta durursa trafikte bir rahatlama olur anlamına geliyor. Tramvay yüzünden trafik genelde Beğendik kavşağında, 25 Aralık kavşağında ve üniversitenin olduğu kavşakta yoğun oluyor. En çok da 25 Aralık Devlet Hastanesi'nin olduğu yerde yoğunluk oluyor. Tramvayın kırmızı ışıkta durması trafiği rahatlatır" diye konuştu. Meral KINACILAR