Büyükşehir Belediyesi kent trafiğine çözüm bulmak için İstanbul’da faaliyet gösteren firmanın şehir plancılarıyla Gaziantep Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasını buluşturdu. Belediyede gerçekleşen toplantıda ulaşım ve trafikte yaşanan sorunların yanı sıra imar planları da ele alındı. Yüksel Proje firmasından Şehir ve ulaşım plancısı Faruk Çavuşoğlu, İnşaat Mühendisi ve Şehir Plancısı Dr. İsmail Hakkı Acar ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu'nun katıldığı toplantıda, ortak sıkıntı tramvay ve kavşaklar olarak tespit edildi. Heyet, "Özellikle imar planları yeniden ele alınmalı ve değişmemek üzere şehrin anayasası olmalı" görüşünde birleşti. Tramvayın kırmızı ışıkta durmamasının da ayrı bir sıkıntıya yol açtığı görüşünü savunan plancılar, "Bir an önce gerekli çalışma yapılacak" mesajını verdi.

2005 yılında Yüksel Proje tarafından yapılan ancak uygulanmayan Master planının ele alındığı toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç ve Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu katıldı. Oda başkanları trafikte yaşanan sıkıntıları net bir şekilde gözler önüne serdi. Melih Meriç "sıkıntının en büyüğü imar planıyla ulaşım master planının ortaya aynı anda ortaya konmasından kaynaklanıyor" derken, Severoğlu ise " Bu kentin uzun vade de ulaşım sorununun çözülmesi konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor”şeklinde konuştu.

MERİÇ: İMAR VE TRAFİK KOORDİNELİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, 2005 yılında şehrin ulaşım master planını yapan ekiple biraraya geldiklerini ve kentin trafiğinin masaya yatırıldığını söyledi. Tramvayların geçişteki üstünlüğünün büyük sorun arzettiği yönünde fikri beyan edildiğini belirten Meriç, "Bunun için çözüm arayacaklar. Heyetin de zaten fikri bu yönde gelişti. Tramvay kavşaklardaki geçişlerde durmadığı için trafik akışı sağlanmıyor. Bu da trafikte ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bunun için sinyalizasyon çalışması yapılması gerektiğini söyledik" dedi.

İMAR PLANINDAN KAYNAKLI

Sıkıntının büyük bir bölümünün imar planından kaynaklandığını belirten Meriç, "Toplantıda oda olarak bu konuda da görüş bildirdik. Çünkü imar planı yapılırken, şehrin trafik master planı görmezden gelinmiş. Gerek konut sayıları gerekse de hane sayıları tam olarak hesaplanmamış.Bu da ciddi anlamda trafik sorununun ortaya çıkarıyor. Verimli geçen toplantıda özellikle imar planının yeniden ele alınması, tramvayların sinyalizasyon sistemine uyarak sorunun bir nebze olsun çözülmesi gerektiği konusunda fikir birliği yaptık" diye konuştu.

SİNYALİZASYON SİSTEMİ HAYATA GEÇMELİ

Trafikteki yoğunluğun sinyalizasyon sisteminin birbirleriyle uyumlu olmamasından kaynaklandığını söyleyen Meriç, "Bu konu zaten yeniden elden geçirilecke. Sinyalizasyon sisteminde trafiğin akışına göre ışıkların yanması sağlanacak. Bu sistem hayata geçirilirse trafik sıkıntısına önemli katkı sağlayacak. Önemli olan bu sistemin bir an önce faaliyete geçmesi" dedi.

SEVEROĞLU: SORUNLARI ANLATTIK

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu ise, gelen heyete kentin ulaşım sorunlarını anlattıklarını söyledi. Bir kısa vadeli bir de uzun vadeli çalışmalar yapılacağı yönünde mesaj verildiğini belirten Severoğlu, "Ulaşımda tramvayın kente etkilerini anlattık. Acil çözümler bulunmasını, ulaşım master planının süreci beklemeden farklı bir şekilde hayata geçirilmesini ve kavşaklarda düzenmeler yapılması gerektiğini söyledik" dedi.

ÇALIŞACAKLAR

Heyetin 3 gün kentte kalacağını ve trafikte yaşanan sıkıntıları bire bir inceleyeceklerini kaydeden Severoğlu, "Trafiğin yanında imar planlarını da konuştuk. Kentin acil ihtiyaçları karşılanırken, koordineli çalışma konusunda eksiklikleri dile getirdik. Ulaşım ve trafik sıkışıklığı Gaziantep'in en önemli sorunu haline geldi. Yani özellikle insanların işe gidiş-geliş saatlerinde ciddi trafik yığılmalarından dolayı çok uzun süre insanlar trafikte yol alabiliyor" diye konuştu.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT