GAZİANTEP'te Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, yeni torba yasa ile tüm alanların kamusal yapılaşmaya açılmasının amaçlandığını protesto etti. İKK üyeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne siyah çelenk bıraktı.

Kentteki çeşitli STK'ların da destek verdiği TMMOB üyeleri, öğle saatlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı. Torba yasa ile getirilen yapılaşmaya ilişkin düzenlemelerin yaşam kalitesini bozacağını savunan TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, Yeni düzenleme ile tarım alanlarının talanı, kültürel varlıklar ve doğal kaynakların yok edilmesi, orman arazilerinin yağmalanması, kentsel dönüşüm ve bütün ülkenin kamusal değerlerinin yapılaşmaya açılması istenmektedir. Bu yasalar toplumun tamamını ilgilendirmekte ve yaşam kalitemizi bozacak niteliktedir" dedi.

MÜTEAHHİTLERİ REKABET EDEMEZ DURUMA GETİRECEK

Torba yasaların toplumun tamamını kötü etkileyeceğini söyleyen Severoğlu, "Eksik projelerle ruhsat düzenlenecek. Mimarların mühendislerin ve şehir plancılarının telif haklarını tamamen ortadan kaldıracak. Mühendislik projeleri olmadan yapı ruhsatı düzenlemesinin önünü açacak. Mimari proje ve diğer mühendislik projeleri olmaksızın ve ruhsat düzenlemeden tadilat yapılabillmesinin iskan düzenlenebilmesinin önünü açacak. Görevleri mimar ve mühendislere yardımcı olmak olan, doğru istihdam politakalarıyla proje ve yapım süreçlerinde mimar ve mühendislerin gözetiminde çalışacak tekniker ve teknisyenlere mimarlık mühendislik yetkisi tanıyacak. Küçük ve orta ölçekli müteahhitleri rekabet edemez duruma getirecek. Kamu adına mesleki denetimi kaldırarak yetkisiz ve sahte unvan kullanımının önünü açacak" diye konuştu.

TORBA YASALAR ANAYASAYA AYKIRI

Halkın tekellere mahkum edileceğini söyleyen Severoğlu, tarihi, doğal, kültürel çevre ve mülkiyet hakkı güvencesinin yok edileceğini belirterek, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği de zarar görecek. İşçilerin çalışma güvenceleri kaldırılarak taşeronlaşma teşvik edilecek. İşverenlerin çalışanları tazminatsız işten atması kolaylaşacak. Torba yasalarla altyapısı hazırlanan yalana, talana, yıkıma, yağmaya karşıyız. Torba yasalar Anayasaya aykırıdır. Bu nedenle derhal geri çekilmelidir. TMMOB olarak yasal haklarımızı kullanarak kamu ve toplum yararına mücadelemizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz." dedi. Meral KINACILAR