Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının açıklanmasının ardından gözler et fiyatlarına çevrildi. Bakanlığın taban fiyat kararıyla Gaziantep'te kargas etin kilosu 25 liradan 23 liraya çekilirken, bu düşüş perakendeye yansımadı.

Gaziantep Ticaret Odası 9. Meslek Komitesi Başkanı Tamer Abuşoğlu, Bakanlığın kıymada 32, kuşbaşında 34 lira taban fiyat belirtirken, "Bu fiyatlar kasapları kurtarmaz" derken, Gaziantep Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ise, "Daha önce karkas etin fiyatı 25 lira civarıydı, tavan fiyat uygulamasıyla bu fiyat 23 liraya çekildi. Ancak kasap reyonlarında fiyat düşmedi" dedi.

İKİ LİRA FARK VAR

Gaziantep Ticaret Odası 9. Meslek Komitesi Başkanı Tamer Abuşoğlu, "Bakanlık 32 lira kıyma diyor, 34 lira kuşbaşı diyor. Antep koşullarında kıyma 35, kuşbaşı 40-50 arası satılıyor. Daha düşük fiyatlar kurtarmaz. Arada iki lira fark var. yani şimdi 23 lira kargas et alsalar 5-6 lira kemiği binse 30 liraya mal olur. Nasıl 32 liraya satsın? Bakanlığın kararına uyulamaz. 2 lira kar ile satılmaz. Elektriği suyu, maliyesi var. Bakanlığın vereceği tarife uysa dükkanların kapanması lazım"dedi. Abuşoğlu, ette fiyatların birkaç ay sonra düşebileceğini de belirterek, "Çünkü şimdi koyun zamanı değil. Koyunun yetişmediği kıt olduğu bir dönem. Kuzu dönemi. Her yıl 2 ve 4. aylar çok zor geçer. Hayvanın yetişme durumu var. Koyun yetişir piyasa bollaşır, o zaman. Her 4 ayaklı kesime gönderilmez ki. Onun siz etine tavsınız ama bu aylarda hayvanda et olmaz. Akıllı politika et üretimini teşvik etmektir" diye konuştu.

DÜŞÜŞ GÖREMEDİK

Gaziantep Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ise, üreticinin kestirmiş olduğu fiyatın 23 bin lira olduğunu belirterek, "Daha önce karkas etin fiyatı 25 lira civarıydı, tavan fiyat uygulamasıyla bu fiyat 23 liraya çekildi. Ancak kasap reyonlarında fiyat düşmedi. Ette fiyattaki düşüşü göremedik. Toptanda ucuzlayan et, perakendeye yansımadı" dedi. Meral KINACILAR