Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, “Yeni yargı paketi olarak bilinen yargı tasarısı ile kadın ve çocuğa olan şiddet, cinsel istismar gibi suçlarda cezaların arttırılması öngörülmektedir. Fakat cezalar ne kadar caydırıcı olursa olsun toplumun eğitilmesine ihtiyacımız var.” dedi.

Derya Keskinci, çocuk ve kadınlara yönelik suçlara öngörülen cezaların artırılmasıyla gerek toplumda "suç işleyenin cezasız kaldığı" düşüncesinin ortadan kaldırılmasının gerekse kadın ve çocukların cinsel şiddete karşı daha korunaklı hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti. Bir suça verilecek cezanın miktarının, ülkenin sosyal ve kültürel yapısı, ahlaki değerleri, ekonomik ve sosyal gereksinimi dikkate alınarak parlamento tarafından belirlendiğini ifade eden Keskinci, son dönemlerde kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların arttığını ve bunun için cezai yaptırımların arttırılmasının çeşitli platformlarda dile getirildiğini söyledi.

YASALAR YETERLİ DEĞİL

Yasaların hiçbir zaman tek başına yeterli olmadığını belirten Keskinci, “Bir cezanın etkin olması için caydırıcı olması önemlidir. Bu nedenle cezaların arttırılması elbette cezanın etkisini de arttıracaktır. Ancak her zaman söylediğimiz gibi en fevkalade yasalar dahi bu sorunu çözmeye tek başına yeterli olmaz. Kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir toplumda sadece yasalar yeterli değildir.” şeklinde konuştu. BÜLTEN