Gaziantep H Tipi Ceza İnfaz Kurumu mahkumlarına yönelik ‘Şiddet ve Toplumsal Şiddet’ konulu seminer düzenlendi.

Gaziantep H Tipi Ceza İnfaz Kurumu, hükümlü ve tutuklulara yönelik gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetler kapsamında farklı alanlarda kendi alanlarında uzman kişilerden destek alarak gerçekleştirdiği seminer programlarına devam ediyor. Cezaevindeki mahkumlara yönelik olarak ‘Şiddet ve Toplumsal Şiddet’ konulu seminer verildi.

ETKİLEŞİMDE SORUNLAR VAR

‘Şiddet ve Toplumsal Şiddet’ konulu semineri Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi’nde görevli Sosyolog Mustafa Çepik verdi. Sosyolog Mustafa Çepik, ‘Şiddet ve Toplumsal Şiddet’ konusuna ilişkin şunları söyledi: “Şiddet veya yeğinlik, temel dürtü ve varoluş gereği savunma veya karşı savunma harici daha çok insanlarda ve topluluk halinde yaşayan hayvanlarda grup içi otorite sağlamak için diğerinin varlığını tehdit unsuru görmek ve onu bu konuda denemek daha doğrusu sindirmek için karşı tarafa uygulanılan zarar vermeye yönelik psikolojik davranış türüdür. Bir toplumda şiddet davranışı ne ölçüde normalleşirse o ölçüde öğrenilir ve yaygınlaşır. Yapısal nedenlere dayalı açıklamalar, yoksulluğun ve olanaksızlıkların insanları kanuni olmayan yollardan isteklerine ulaşmaya ittiği temel tezine dayanmaktadır. İlişkisel yaklaşım ise şiddetin bir dizi tahriksel davranış ve sözler sonucunda diğer insanlarla etkileşim sırasında ortaya çıktığını öne sürmektedir" dedi.

HERŞEY SIKINTI

Çepik, "Yine çarpık kentleşmenin doğurduğu sıkıntılar, göç, işsizlik, yoksulluk, aile kurumunun fonksiyonunu yitirmesi sonucu gençlerin sosyalleşme sürecinde yaşadığı sorunlar ülkemizde toplumsal şiddetin artmasının nedenleri arasında sayılabilir. Toplumların özellikle siyasal olarak yeniden yapılandırıldığı geçiş dönemlerinde oluşan kaygı ve belirsizlik duygularının toplumsal şiddeti artırdığı bir gerçektir" diye konuştu. BÜLTEN