Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, havaların soğumasına bağlı olarak hastane ve aile merkezlerine soğuk algınlığı şikayetiyle gelen hastaların sayısında büyük artış olduğunu söyledi. Öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş, yutkunmada zorluk, üşüme ve titreme belirtilerinin görüldüğü soğuk algınlığından korunmak için kalın giyinilmesi, düzenli beslenmenin önemine değinen Hamza Ağca, "öpüşmeyin, tokalaşın" önerisinde de bulundu.

BİR SALGIN DEĞİL

Soğukların etkisini iyice artırmasıyla birlikte hastaneler ve aile sağlık merkezlerine soğuk algınlığı hastalığıyla gelenlerin sayısında yüzde 20 gibi bir artış olduğunu belirten Hamza Ağca, tedbir uyarısında bulundu. Ağca, soğuk algınlığının belirtilerinin ateş, öksürük, boğaz, baş ağrısı, burun akıntısı olduğunu ifade ederek, "Bu şikayetlerle başvurular arttı. Bunu havaların soğumasına bağlıyoruz. Bir salgın hastalık yok. ancak kış aylarında görülen soğuk algınlığı söz konusu" dedi.

TOPLU YERLERDE UZUN SÜRE KALMAYIN

Soğuk algınlığına karşı yapılacak tedbirlerle ilgili bilgi veren Ağca şunları söyledi:"Soğuğa karşı kalın bere atkı kullanılmalı. Nane, limon, zahter ılık olarak tüketilmeli. Beslenmeye dikkat edilmeli. Çok icap ediyorsa grip aşısı düşünülebilir. Soğuk algınlığı bulaşıcıdır. Toplu taşıma araçlarında, marketlerde, hastanelerde, kreş ve okullarda, kapalı stadlarda, taziye çadırlarında bulaşabilir, buralarda uzun süre kalmasınlar."

HALKA UYARACAĞIZ

Soğuk algınlığından korunmak için öpüşmeyin, tokalaşın uyarısında da bulunan Ağca, "Şu günlerde insanlar öpüşmekten ziyade tokalaşsınlar. 3-4 sene önce bilboardlara yazmıştık, bunun halka duyurusunu sağlamıştık. Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp bunun bilboardlarla duyurulmasını isteyeceğiz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR