Gaziantep’ten, Haziran ayında yüzde 4,4 artışla 536 milyon 595 bin dolarlık ihracat yapıldı. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "İhracatımızın yeniden artış trendine girmesine sevindik. Artış eğiliminin güçlü şekilde devam ederek, toparlanmanın kalıcı olmasını ümit ediyoruz’’ sözlerine yer verdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, bölge ihracatında Orta Doğu ülkelerinin yüzde 61 payla ilk sırada yer aldığını bildirdi.

ÇIKMAZ: ORTADOĞU İYİ YERDE

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge ihracatında Orta Doğu ülkelerinin yüzde 61 payla ilk sırada yer aldığını bildirdi. Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bölgeden, Ocak-Haziran 2015'te gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2'lik azalışla 4 milyar 159 milyon 4 bin dolar olduğunu belirtti. GAİB tarafından 183 ülkeye ihracat yapıldığını aktaran Çıkmaz, "Bölgemizin ihracatında Orta Doğu ülkeleri yüzde 61 payla ilk sırada yer alıyor. AB ülkeleri yüzde 16 payla ikinci ve Afrika ülkeleri de yüzde 11'le üçüncü sırada bulunmaktadır. Irak, Suudi Arabistan, Suriye, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer almaktadır" diye konuştu.

HANGİ ÜRÜNLER VAR

Çıkmaz, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünlerinin, bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu vurguladı. Gaziantep'in, aynı dönemde 3 milyar dolarlık ihracatla, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğunu aktaran Çıkmaz, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metallerin Gaziantep'in dış satımında önde gelen sektörler olduğunu bildirdi.

KONUKOĞLU: ARTIŞA GEÇTİK

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın olumlu sinyaller vermeye başladığını ifade ederek, 2015 yılının başından itibaren negatif yönde seyir izleyen rakamların Haziran ayında yeniden artışa geçtiğini vurguladı.

İHRACAT ARTIŞI SAĞLANDI

Gaziantep’ten bu yıl Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artışla 536 milyon 595 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Konukoğlu, ilk yarıya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Ocak-Haziran 2015 dönemi dikkate alındığında Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında azalarak 3 milyar 95 milyon 591 bin dolar oldu. 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde ise 3 milyar 288 milyon 410 bin dolar değerinde ihracat yapmıştık.’’ Gaziantep ihracat gelişiminin, Türkiye genelinden daha pozitif bir seyir izlediğine işaret eden Konukoğlu, ‘’En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, Haziran ayında en yüksek ihracat artışını Gaziantep yakaladı. Haziran ayında ilk 10 içerisinde sadece Gaziantep ve Manisa ihracatını artırmayı başardı’’ diyerek, Gaziantepli ihracatçıları kutladı.

İKİNCİ YARIDAN UMUTLUYUZ

İşadamları olarak her zaman daha fazla üretim ve ihracat yaparak, ülkenin kalkınmasına desteklerini sürdürmek istediklerini dile getiren Konukoğlu, ‘’Bu nedenle ihracatımızın yeniden artış trendine girmesine sevindik. Artış eğiliminin güçlü şekilde devam ederek, toparlanmanın kalıcı olmasını ümit ediyoruz’’ sözlerine yer verdi.

HÜKÜMETİN KURULMASI ÖNEMLİ

Senenin ikinci yarısına yönelik hedeflerine ilişkin umutlarının arttığını ve daha iyi performans beklediklerini belirten GSO Başkanı Konukoğlu, ihracatçıların başarılı performansının devamını dileyerek, açıklamasını şöyle tamamladı: "İhracatın yükselmesi, Türkiye ekonomisinin büyümesine ve aynı zamanda istihdama pozitif yansıyacaktır. Birçok sektörde küresel pazarlara entegre olan, dünyanın her noktasına mal satan ihracatçılarımız var. Ancak bu sayıyı artırmalıyız, ihracatın tabana yayılmasını sağlamalıyız. Bunun için ihracat yapan firmalara verilecek destekler, küresel risklere karşı ve ana pazarları arasında yer alan çevre ülkelerden kaynaklı sorunlara hızlı çözümler getirilmesi büyük önem taşıyor. Bu yüzden temennimiz güçlü bir hükümetin bir an önce kurulmasıdır.’’ LEYLA ÖZEKŞİ POLAT