İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, fakir halkı konut sahibi yapmak amacıyla kurulan TOKİ'nin TOKİ’nin ilk kurulduğunda amacının doğru olduğunu, ancak daha sonra amacından saptığını söyledi. Meriç, "TOKİ en düşük fiyat ilkesiye iş verince ortaya düşük kalitede konutlar çıktı. Bu işin çözümü TOKİ'nin Gaziantep’teki müteahhitlere iş vermesi. Dışarıdaki müteahhit bir sorun için Gaziantep'e gelmez. Ancak buradaki müteahhit hatası varsa düzeltir" dedi.

TOKİ'den iş alanların İİhalede belirtilen kalite şartlarına mutlaka uyması gerektiğini söyleyen Meriç, "Kalitesizliği getiren en önemli faktör ihale şartlarına uyulmaması. Konutlar için ihale yapılıyor. İhalede belirtilen kalite şartlarına uyulmuyor. En düşük fiyatı verene ihaleyi veriyorlar. Bu durum da maliyeti düşürmek isteyen firmaların kaliteyi de düşürmesine sebep oluyor. İhalede belirtilen kalite şartlarına mutlaka uyulması gerek. Eğer Gaziantep’te TOKİ konutları yapılıyorsa, buradaki yerli müteahhitlerle çalışılmalı. Çünkü o kişiler kentin dokusunu ve ihtiyacı olan konutları çok daha iyi bilir. O insanlar sürekli Gaziantep’te yaşıyor. Yapacakları işler de kendileri açısından önemli bir referans. TOKİ, konutlarındaki kaliteleri yükseltmek istiyorsa, yerli müteahhitlerle de iş yapmalı. Çünkü bu şehirde yaşayan insanların nasıl konutlar istediklerini çok iyi bilirler” diye konuştu.

TOKİ’nin fakir insanları ucuz fiyata ev sahibi yapmak amacıyla konut yapımına başladığını ancak zaman içinde amacından saptığını dile getiren Meriç, “Fakir insanları ev sahibi yapma anlayışı kenara atılmış gibi. Sosyal amaçlı yapılan konut projeleri yeterli değil. TOKİ’nin kuruluş amacı da bu. Sosyal konut yapma meselesi ciddi bir iş ancak her zaman düşülen hata, yapım maliyetinin planlandığından farklı noktalara gitmesi oldu. Ne yazık ki evleri de pahalı" dedi. Meral KINACILAR