Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefinin 1 milyon konut olduğunu ve artık şehirlerde dikey mimariden yatay mimariye geçeceklerini açıkladı.

En çok talebin olduğu ilin Gaziantep olduğunu belirten Turan, "Bütün şehirlerimizde dikey mimariden yatay mimariye geçmek gibi bir disipline sahibiz. Önümüze gelen bütün projelere artık bu gözle bakıyoruz. Yatay mimariyi hakim kılmaya çalışıyoruz. Metropol şehirlerde uygun alanlarda bu uygulanabilir. Banliyö alanlarında yatay mimariyi hakim kılmaya çalışıyoruz” dedi.

TOKİ’nin toplumun konut ihtiyaçlarına cevap verecek bir idare olduğunu belirten Turan, “İdaremizi güçlendirme beklentisi vardır. Bunun için yoğun çalışma içine girdik. 81 ilin 79’unda aktif şantiyemiz var. Konut ihtiyacı dışında kamu binası yapımı için de TOKİ görevlendirilmiştir. İdare, bu manada devletimizin sosyal birçok amaçlı yatırımlarına karşılık verecek önemli bir idaredir.. Hükümetin tanımlanmış bir 2023 hedefi var. Biz de 1 milyon konut hedefi var. 2023 yılına Türkiye’yi nasıl hazırlarız sorusuna yöneldik” diye konuştu.

TOKİ’NİN YENİ KONUTLARI YAŞAM ALANI ŞEKLİNDE OLACAK

Türkiye’de konuta ait şeyin tedricen kendini geliştirdiğini ifade eden Turan, ”İnsanlar başlarını sokacak bir ev ararken artık beklentilerini geliştirdiler. Aynı zamanda barındıkları konutların bir yaşam alanında olmasını istiyorlar. Kendi vizyonumuza yeni şeyler ekledik. Yaşam alanı konseptini geliştireceğiz. Bu konuda çalışmalarımız var. Bizim asıl uğraştığımız konu dar gelirli vatandaşlarımızın konut edinimini kolaylaştırmak ve hiç konut sahibi olmayanları konut sahibi yapmak. Biz üst segmentle ilgilenmiyoruz” ifadelerini kullandı.

EN YÜKSEK BİNA TOKİ’NİN OLMAYACAK

Turan, “‘Biz hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ binası olmayacak’ sloganıyla hareket ediyoruz. Şehirlerin geleceğini şekillendiriyoruz. Bizim anlayışımız geleneksel mahalle anlayışıdır. Sosyal ekonomik açıdan farklı olan ailelerin farklı ortamlarda yaşamasını aşmaya çalışıyoruz. Hepsinin bir arada yaşayacağı binalar inşa ediyoruz. Esnafı olmayan bir sokak, şehir düşünülemez. Bütün projelerimizi esnafın, caminin, meydanın, kafeteryanın olduğu yerleri planlayarak uyguluyoruz. İstanbul’da 2 bin 618 konutluk yeni bir proje ürettik. Burası mahalle konseptinde üretilen bir alan olacak” dedi.

Farklı illerde farklı mimarilerin hakim olduğunu ve illerde hakim mimariye özgü binalar inşa etmeye başladıklarını ifade eden Turan, “TOKİ için en önemli iki başlık var; alt ve orta gelirli ailelere sosyal evler inşa etmek ve kentsel dönüşüm. Şehirlerimizi deprem konusunda sağlam binalarla inşa etmek zorundayız. Türkiye’nin 53 vilayetinde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Mamak’ta 5 bin kentsel dönüşüm yapıyoruz. Şahıslara 140 bin liraya kadar restorasyon çalışmalarına kredi sağlıyoruz. Şahıslara sağlıyoruz, kurumlara sağlamıyoruz. 750 personel arkadaşımız var. Özveriyle çalışıyoruz” diye konuştu. İHA