HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplandırması istemiyle AFAD kampı konusunda Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Toğrul, "Özellikle Karkamış’taki AFAD çadır kentinde 8 bin sığınmacının yaşadığı belirtmektir. Basında çıkan iddialara göre; İmam nikâhı adı altında kadın satışı ve mağdurlar üzerinde fuhuş yapıldığı söylenmektedir. Aynı zamanda Karkamış Kampında dayı başı olarak da adlandırabilecek 31 muhtar bulunduğu belirtilmektedir" dedi.

Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin yüzde 50'den fazlasını kadınlar ve kız çocuklarının oluşturduğunu belirten Toğrul, bunun yanı sıra kadınlar ve kız çocuklarının mülteci toplulukları arasında dezavantaj grup olarak nitelendiğini ifade etti.

FUHUŞA SÜRÜKLENİYORLAR

"Mülteci kadınlar, taciz, tecavüz gibi pek çok eril şiddet biçimlerinin hedefindedir" diyen Toğrul, "Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının son verilerine göre, Türkiye’deki 22 geçici barınma merkezinde yaklaşık 300 bin mülteci yaşıyor. Bu insanların 107 binini kadınlar oluştururken, 18 yaş üstü kadın sığınmacı sayısının 50 bini aştığı kaydediliyor. Evli kadınların çoğunun ise, savaşta eşlerini kaybettiği belirtiliyor. AFAD Kamplarında bir takım olanaklar olsa da daha önce basında da yer aldığı üzere cinsel şiddete maruz bırakılma, kadın ticaretine zorlama gibi durumlarla karşı karşıya kalma endişesiyle birçok kadın kamp dışında yaşamayı tercih ediyor. Genç mülteci kadınlar para karşılığı evlendirilmektedir. Bununla birlikte, yaşları 13- 18 arasında değişen kadınlar insan tacirlerince fuhuşa sürüklenmektedir.

KARKAMIŞ'A DİKKAT

Toğrul, "Özellikle Karkamış’taki AFAD çadır kentinde 8 bin sığınmacının yaşadığı belirtmektir. Basında çıkan iddialara göre; İmam nikâhı adı altında kadın satışı ve mağdurlar üzerinde fuhuş yapıldığı söylenmektedir. Aynı zamandaKarkamış Kampında dayı başı olarak da adlandırabilecek 31 muhtar bulunduğu belirtilmektedir. Bir tercümanın iddiasına göre kampa giriş ve çıkış saatlerinin sabah 8.00 ile akşam 21. 00 olduğu söylenmektedir. Ne var ki bu saatler idarenin izniyle esnetile biliniyor. Şöyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır ki, bu saatlerin esnetilmesine, kadınların ticaretini yapan kişiler karar vermektedir. Karkamış Kaymakamı Yusuf Osman Diktaş ise bu konuda özetle şunları söylüyor: “8 bin insanın yaşadığı bir yerde aksaklıklar olacaktır. Elimizden geldiğince çözmeye çalışıyoruz. Kısa bir süre önce sığınmacılara termal içlikler dağıttık. Kampta yaşananlara karşı duyarsız değiliz. Kötü niyetli durumlar yaşanabilir. Görürsek, duyarsak müdahale ederiz. Hiçbirini inkâr etmiyoruz!" dedi. HABER MERKEZİ