HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a tutsak hükümlüleri sordu. Toğrul, "Tutsaklara, 'Cezaevinde yaşamına tek başına devam ettiremez' raporu verildiğinde; savcılar Terör Mücadele Şube Müdürlüğünden rapor istemekte ve tutsakların tahliye edilmeleri engellenmektedir. Hasta tutsakların bırakılması durumunda yine suç işleyeceklerini düşündüğüne kanaat getiren savcılar tahliyeleri engelleyip insani tüm değerleri yok saymaktadır" dedi.

YUSUF TAŞ'I ÖRNEK GÖSTERDİ

"Tüm bu uygulamaların en canlı örneği Antep cezaevinde yatmakta olan 20 yaşındaki Yusuf Taş olayında da net olarak görülmektedir" diyen Toğrul, "Doktor Ersin Arslan Devlet Hastanesi tarafından verilmiş olan 'akıl ve ruh sağlığının tam olarak yerinde olmadığını ve hafif mental düzeyde psikolojik problemleri olduğuna' dair yüzde 50 zihinsel engelli olduğuna kanaat getirilmesine rağmen, hukuki olan bütün taleplere rağmen yine hukuki olmayan gerekçelerle Yusuf Taş, Ocak 2014'ten bu yana Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu yargılanmaktadır. Davada olaya şahit olmuş ve tanık olarak dinlenilmesi gereken kişiler olmasına rağmen mahkemenin bu tanıkları ret ederek, olayla alakası olmayan, polis ve cezaevinde kalan bir mahpusu gizli tanık olarak dinlemiş olması, davanın adil bir şekilde yürütülmediğini göstermektedir. Bu şekilde yapılan yargılamaların, hürriyetlerin, bütün temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına alacağını ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, hükümetin ve arkasındaki tüm kurumların hasta mahpuslara yaklaşımının insani, vicdani ve etik olmadığını göstermektedir. Haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutulan zihinsel engelli Yusuf Taş’ın şahsında bütün hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir" dedi.

NEDEN TAHLİYE EDİLMİYOR ?

"Türkiye’deki cezaevlerinde “cezaevinde kalamaz” raporu olmasına rağmen tahliye edilmeyen kaç hasta tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır" diye soran Toğrul, "Yusuf Taş’ın durumundan bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır? Yusuf Taş, Doktor Ersin Arsalan Devlet Hastanesi tarafından yüzde 50 zihinsel engelli rapor verilmiş olmasına rağmen tahliye edilmemesini nedeni nedir? Doktor Ersin Arslan Devlet Hastanesi tarafından verilmiş olan yüzde 50 zihinsel engelli raporu olmasına rağmen Adli Tıp Kurumunun 'Cezai ehliyeti Tam teşekkül etmektedir' şeklindeki beyanın birbiriyle çeliştiğini düşünmekte misiniz?Adli Tıp Kurumu hasta tutsaklara rapor verirken hangi kriterleri esas almaktadır?" NECMETTİN GÖRGÜN