Sev Amerikan Hastanesi Doktorlarından Pediatrist Metin Karçin, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde Hijyene daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirterek Tifo ile ilgili genel bilgiler verdi.

Tifo'nun genelde 4 hafta sürdüğünü belirten Karçin, "İlk başlarda iştahsızlık, yorgunluk ve baş ağrısı şeklinde seyreder ve ateş hafif yüksektir. 1. haftanın sonuna doğru ateş 40 dereceye kadar çıkar. Karın ağrısı oluşur. Baş ağrısı artar ve sürekli hale gelir. Hasta kendini çok yorgun hisseder. Hastanın vücudu kurudur ve terlemez. Bazı vakalarda burun kanaması da olabilir. Bu haftadan sonra hastalık en şiddetli halini alır. Ateş çok fazla yükselmiştir. Belirtiler süreklidir ve kişi çok yorgundur" dedi.

TİFO NASIL ORTAYA ÇIKAR?

"Yiyeceklerin yeteri kadar temizlenmemesi ya da kirli suların içilmesi sonucu bu bakteri vücuda alınır" diyen Karçin, "Ağız yoluyla alınan mikrop, mideye geldiğinde burada yaşayamaz. Midenin asitli olması bu mikrobun yaşamasını engeller ve mikrop burada ölür. Midede oluşan bazı rahatsızlıklardan sonra (mide asidinin azalması gibi) mikroplar, bu durumdan korunurlar. Ayrıca bol sıvı ya da besinlerle alındığında yine yaşamlarını sürdürebilirler" diye konuştu.

TİFO TEDAVİSİ

Tifonun başka tehlikeli rahatsızlıklara yol açtığından, ölümcül olabileceğini ileri süren Karçin, şunları söyledi: "Mide kanaması, damar iltihabı, dolaşım yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Tifo, tedavi edildiği takdirde bu sorunların oluşma riski ve ölüm oranı çok azalır. Tifo hastalarına ilaç tedavisi uygulanır. Bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanır hamileler ve çocuklar için farklı tür antibiyotik tercih edilir. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenmeninde önemli olduğunu vurgulayan Dr.KARÇİN Alınan besinler protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmalı, bol bol su içilmeli, hastalığın yaygın olduğu bir bölgeye seyahat eden kişilerin bu bölgedeki kontrol edilmemiş çiğ ve soğuk besinleri yememeleri gerekmektedir" BÜLTEN