Şimşek:Tarih bilinci verecek
Şahin: Şehre çok yakışacak
Vali: En güzel marka
Uzer: Gaziantep'in görünmeyen yüzünü görecekler
Koçer :Onur verici
Bayrak: Şeref dolu bir destan

6-003.jpg

Bu Müzeyi Gaziantep'e kazandıracağınız için;


Bu tarihe güne tanıklık edenlerin arasına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı. Fatma Şahin'in çok önemli bir hizmetini gerçekleştirmek için yıkılan askeri lojmanların yerine yapılacak müze Gaziantep'in büyük kazancı olacak. 12 dönüm üzerinde kurulacak olan Müze'nin temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Panorama müzesi gazi şehre çok yakışacak" dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, "Bu müze bizim o gün kurtuluş mücadelemizde kahramanlarımızın öykülerini yansıtacak ama, esas olarak bize güçlü bir tarih bilinci verecek. Bu çok önemli" diye konuştu. Vali Ali Yerlikaya konuşmasında, "Gazilik unvanından daha güzel manevi marka yoktur" derken,

Milletvekili Nejat Koçer, "Böyle bir şehrin milletvekili olmak onur verici" dedi. Ahmet Uzer ise, "Gaziantep'in görünmeyen yüzünü dışarıdan gelen insanlarımız görecek" şeklinde konuşurken, Müzenin oluşumunda önemli katkıları olan ekip adına konuşan Dr. Samet Bayrak,"Antep Harbi şeref dolu bir gurur destanı, bunun gelecek kuşaklara aktarılması gerek" ifadelerini kullandı.
5-002.jpg

BÜYÜK İLGİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hafta sonu geldiği şehrimizde temel atma törenleri ve çeşitli ziyaretlerde bulundu. İlk olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoramasının temel atma törenine katılan Şimşek, Rus Ressam Aleksander Samsonov çizimleri, diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümlerin yer alacağı ve 1 yılda bitirilecek müze için emeği geçenleri kutladı.

GÜÇLÜ BİR TARİH BİLİNCİ VERECEK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çok anlamlı, çok önemli bir eserin temelini attıklarını belirterek, Emeği geçenleri tebrik etti. Belediyelerin Gaziantep'in sanayi ticaret şehri olmasının yanında tarihine sahip çıkan büyük bir kültür ve turizm merkezi haline getirme noktasında gerçekten çok önemli eserlere imza attıklarını belirtti.
Bugün bu coğrafyada tekrar 100 yıl öncesinde olduğu gibi büyük bir oyun oynandığını o nedenle bu müzenin anlamlı olduğunu belirten Şimşek, "Bu müze bizim o gün kurtuluş mücadelemizde kahramanlarımızın öykülerini yansıtacak. Ama esas olarak bize güçlü bir tarih bilinci verecek. Bu çok önemli. Evet biz geçmişimizle kopuk değiliz. Biz geçmişimizden tabiki dersler çıkardık. Bugün aslında tekrar bir seferberlik dönemi. Bugün birbirimize çok daha güçlü bir şekilde sarılacağız, bir beraber güçlü olacağız ancak, bu şekilde biz bu zor coğrafyada yeni oyunların oynandığı bir dönemde başarılı olabiliriz" diye konuştu.

GAZİANTEP SANAYİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÇABA İÇİNDEYİZ

'Çok şükür bugün Türkiye çok daha güçlü bir ülke, geçmişle karşılaştırılamayacak kadar her yönüyle temelleri sağlam büyük güçlü bir ülke' diyen Şimşek, "Biz bu müzeyle şehitlerimizi, gazilerimizi sadece rahmetle minnetle şükranla anmakla kalmıyoruz, biz o kahramanlıkları hikayeleştirip aslında bundan sonraki nesiller içinde bir ilham kaynağı sunmuş olacağız. Bugün Gaziantep hakikaten Türkiye'de lider bir şehir, üreten bir şehir, sanayileşen bir şehir. Gaziantep'i 4. sanayi devrimine valimiz, büyükşehir belediye başkanımız, oda başkanlarımız, sanayicilerimizle birlikte hazırlıyoruz. Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarıyla Gaziantep'in dijital altyapısının oluşturulmasında büyük bir caba içerindeler. Savunma kadar önemli bir alan. Biz Gaziantep'in sanayisinin dönüşümü için büyük bir çaba içerisindeyiz, büyük bir mücadele veriyoruz. Çünkü eğer biz Gaziantep'in sanayisini daha da güçlendirirsek aslında Türkiye'yi güçlendirmiş oluyoruz" dedi.
4-004.jpg

ALLAH BELEDİYE BAŞKANLARIMIZDAN RAZI OLSUN

Yokluklar içerisinde en zoru başaran Gaziantepli kahramanlarımızdan ilham aldıklarını dile getiren Şimşek, "O nedenle Gaziantep'i Ortadoğunun, Avrupanın en önemli sanayi üssü, en önemli ticaret üssü, en önemli kültür merkezi haline getirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bugün şükürler olsunki birçok alanda dışa bağımlılığı azaltıyoruz. Bugün savunma sanayinde Türkiye'nin üretim oranı yüzde 60'ları aşmış durumda. Aslında Gaziantep sanayiside bu alana odaklanabilir. Dünya hızlı bir değişimden geçiyor. Yapay zeka gerçekten 4.sanayi devrimi bağlamındaü lkemiz açısından çok kritik etkilere sapip olacak bir alan. O nedenle eğitimi önceliklendiriyoruz. Gaziantep bugün eğitimdede büyük bir hamle içerisinde, derslik sayısında, öğretmen sayısında iki kat üç kat büyümüşüz. Belediyelerimiz gerçekten çok çalışkan, çok başarılı. Her gelişimde belediyelerin ya açılışa ya temel atma törenine gidiyoruz. Gaziantep üretiyor, biz bu arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Allah kendilerinden razı olsun. Milletvekilleriyle Gaziantep'in daha rekabetçi hale gelmesi, daha güçlü olması için sürekli koşuşturuyoruz. Bundan 1-2 yıl önce verdiğimiz bir çok sözü şu anda yerine getirdik, getiriyoruz. Şehir hastanesinden diğer hastanelere kadar, içmesuyu projesinden köprülü kavşaklara kadar, toplu konuttan eğitime kadar gerçekten bir ekip ruhuyla hep birlikte şehrimizi kalkındırıyoruz,güçlendiriyoruz" diye konuştu.

KAOS TEORİLERİNE KULAK ASMAYIN

Coğrafyamızda yaşananlardan ders almamız gerektiğini anlatan Şimşek, "Bütün dünya kapılarını kapatırken 3.3 milyon Suriyeliye kapımızı açmışız. Gaziantep büyük bir fedakarlık içeisinde ve dünyaya insanlık dersi vermeye devam ediyor. Bu kardeşlerimizi bir yük olarak gömüyoruz, bunlar birer değerdir. Bölgede şartlar normaleşince Gaziantep'i daha güçlü kılacak. Ülkemizin geleceği parlaktır. Çin ve Hindistan'dan sonra en güçlü büyümeyi, performansı ortaya koymuştur. Güçlü bir ülkeyiz, ekonomide temellerimiz sağlam. Hain darbe girişimi, terör örgütlerinin Türkiye'yi hedef alması ve diğer sorunlar herhangi bir ülkenin başına gelseydi o ülke belini doğrultamazdı. Türkiye ilk 7 ayda 1 milyondan fazla vatandaşına iş imkanı buldu,ihracatımızı artırıyoruz. Piyasalardaki iniş çıkışlara, kaos teorilerine kulak asmayın" şeklinde konuştu.

3-003.jpg
BAYRAK:UYUDUĞUNUZ YERDE MÜSTERİH OLUN

Tarih Kurulu üyesi Dr. Samet Bayrak, Antep Harbinin acı ve hüzün veren ancak şeref dolu bir gurur destanı olduğunu, bunun unutturulmayıp gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.
Atatürk ve silah arkadaşlarıyla Antep harbinde şehit olanları rahmet ve minnetle andığını belirten Bayrak, "9 Ocak 1921 günü Antep bütün dünyaya şu mesajı vermiştir; Bu kent taş üstünde taş kalmadıkça teslim olmayacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın direktifleri ile Şubat 2015'te panorama ve müze çalışmasına başladık. Kurul olarak yurtiçi ve yurtdışındaki panorama müzelerini inceledik, sayın başkanımıza bununla ilgili raporları arzettik. Tarihi belgelere dayanan Antep Harbi kronolojisini çıkardık, bunu yazılı hale getirdik. Buradan hareketle panorama, diorama ve tablolarda yer alacak konuları saptadık. Kurul olarak ressamın çizimlerini defalarca yerinde kontrol ettik. Ataları Antep savunmasının her safhasında görev almış bir ailenin evladı ve bir Gaziantepli olarak bu eserin kentimize kazandırılmasında her zaman desteğini gördüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve personeline teşekkür ediyorum. Kahraman şehitlerimiz, uyuduğunuz yerde artık müsterih olunuz, çünkü yapılan bu eserle aziz geçmişlerinize vefa ve saygının yerine getirildiğine inanıyoruz ve sonsuza kadar bunun yaşayacağına inanıyoruz. Ne mutlu Gaziantepli olana ne mutlu Türküm diyene" diye konuştu.

KOÇER:BÖYLE BİR ŞEHRİN MİLLETVEKİLİ OLMAK ONUR VERİCİ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, geçmişine sahip çıkan bir şehrin önemli olduğunu söyledi. Koçer, "Milli mücadalede dedeleri, ataları yer almış bir şehrin evladı olarak bugün burada olmaktan onur ve gurur duyuyorum. O milli mücadale gücü ve ruhunu bugün ekonomik kalkınma sürecine taşıyan bir şehrin evladı olmak çok önemli. Böyle bir şehrin milletvekili olmak onur verici. 96 yıl önce bulunduğumuz bu bölgede aralık ayının bu günlerinde çok ciddi çarpışmalar çok ciddi mücadeleler veriliyordu. Solumuzda Çınarlı cephesi, sağımızda Bostancı ve her tarafta Antepli Fransıza karşı bir mücadele veriyordu. Bulunduğumuz bu topraklar bir savaş alanıydı. O günlerde bu toprakları korumak için canını, malını ortaya koyan Anteplileri buradan rahmetle, minnetle, şükranla anmak istiyorum. Şehitlerimizin ruhu şad olsun" dedi.
2-004.jpg

ŞAHİN:GAZİ ŞEHRE ÇOK YAKIŞACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Aralık ayının bizim kurtuluş ayımız olduğunu belirterek, "96 yıl önce bu ayda biz yedi düveli meydan okuduk. Tankları, tüfekleriyle güçlü ordularıyla gelenlere karşı aklımızla, imanızla, cesaretimizle çok sağlam durduk. Bu duruş karşınızda o kadar önemli bir zaferi elde ettikki, bizim için 25 Aralık ikinci bir Çanakkale'dir, ikinci bir Plevne, ikinci bir Kurtuluş mücadelesidir. İşte o yüzden bu şanlı, şerefli günümüzü, ayımızı, yılımızı gençlerimize iyi anlatmamız, lazım tarih bilincini iyi oluşturmamız lazım. Panorama müzesi gazi şehre çok yakışacak diye düşündük" dedi.

BİRLİKTE YAPIYORUZ

Tam sivil toplum mantığıyla güzel bir çalışma yaptıklarını anlatan Şahin, "Fetih 1453'ü çoğunuz görmüşsünüzdür ve Sivas Topol iki önemli müze. Ama biz iddia ile söylüyoruz Fetih 1453 ofset baskıdır. Bu Anıtkabir'de yapılan sanat eseri yağlı boya ile 11 aylık mücadele büyük bir şekilde geleceğe taşınacak. Bu kalenin yanında çok güzel bir panoma müzesini birlikte yapıyoruz. Unutmayacağız unutturmayacağız. 15 Temmuz'da hain darbe girişimine karış binlerce insanımız demokrasi meydanına geldi. Nasıl atalarımız destan yazdıysa, o karanlık geceyi aydınlık sabaha onun torunları eriştirdi. Vatan için, ezan için bayrak için bizde varız, biz bastığımız toprakların ne olduğunu biliyoruz dedi" diye konuştu.
1-003.jpg

HEDEFE EN YAKIN ŞEHİRİZ

Şu anda da büyük bir ekonomik mücadele verildiğini, bilgi ve teknolojik savaş devri yaşandığını belirten Şahin, "Bilgi ve teknolojide de hak ettiğimiz yere ulaşmak istiyoruz. Dünyanın 10. ekonomisi olmak istiyoruz, bunun için sayın Başbakan Yardımcımıza güveniyoruz. Başarılı olmak için bir beraber olmamız, kardeş olmamız lazım. Gaziantep modeliyle bunu başarıyoruz, valimle, STK'larla milletvekillerimizle bunu başarıyoruz. Gaziantep ekibi bütün hedeflerine ulaşmak için en güçlü ekiptir. Cumhuriyetin 100 yılına o büyük hedefe en yakın şehiriz" dedi.

UZER:ÇOK BÜYÜK ANLAM İFADE EDİYOR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, bütün belediye başkanlarının güzel işler yaptığını söyledi. Uzer, "Ben bu mahallenin çocuğuyum. Bu müzenin burada yapılmasını çok anlamlı buluyorum. Çünkü buranın geçmişini biliyorum. Burası Türkiye cumhuriyetinin kurulduğu tarihlerden itibaren bu memleketin savunmasına hizmet eden bir arazi. Burası süvari birlikleri varken atların kaldığı ve onların otlarının deposu. Burada bir yeri tarif ederken deponun sağı, deponun solu, deponın arkası diye tarif edilirdi. Ondan sonra bizim çocukluğumuzda tümen denirdi. Ondan sonra yine uzun yıllar askeriyemize gazino olarak hizmet etti ve bugünde Gaziantep'in en övünülecek tarafının öne çıkarıldığı, kahramanlıklarının sergileneceği panorama müzesi olması çok büyük anlam ifade ediyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, Gaziantep'in görünmeyen yüzünü dışarıdan gelen insanlarımız görür diyorum" diye konuştu.

VALİ YERLİKAYA:EN GÜZEL MANEVİ MARKA

Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep'in dünyanın en eski ilk 10 şehrinden biri olan, medeniyetlerin birleştiği, kesiştiği destansı direnişi ile örnek bir şehir olduğunu söyledi. Vali Yerlikaya, "1914'te yaklaşık 47 bin olan şehir, Gazi madalyası aldığımızda 24 -25 bine inmiş. 6317 şehit vermişiz. Haneden şehit çıkmayan ev yok. Gazi sayısını engelli sayısını bilmiyoruz. Allah'ın ipine sımsıkı sarılan ölürsekde izzetli ölürüz diyen bir neslin torunlarıyız. 8 Şubat 1921"di Gazilik unvanı aldı, bundan daha güzel manevi marka yoktur. Gaziantep o mücadale ruhunu o günden bugüne devam ettiriyor. Yaptığı her işte en iyi olmak istiyor" dedi.

BİR ŞEHİR SAVUNMASI NASIL OLUR GÖRECEKLER

Bugün Gaziantep tarihine yeni bir sayfa açıldığını dile getiren Vali Yerlikaya, "Biz geçmişimizden güç alıyoruz, toprağın altında Şehit Kamillerin, Karayılanların, Şahinbey'lerin tüm şehitlerimizin, gazilerimizin şefaatleriyle başarıdan başarıya koşuyoruz. Bunu nesillere aktarma görevimiz var. Şehrimizde 27 tane müzemiz var, herbiri parmakla gösterilecek şekilde. Bu müzede canlandırılan tablolarda yokluk, açlık, kıtlık içinde teyzelerimizin, ninelerimizin, dedelerimizin hep beraber bir harbe nasıl iştirak ettiğini. Bir şehir savunmasının nasıl olduğunu görecekler. Büyük bir hürmetle girdikleri bu müzeden dışarıya çıkarken gözyaşlarını silecekler ama geçmişlerinden onur duyarak Fatiha okuyarak çıkacaklar. Emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum. 2 milyon hemşehrimiz, 500 bin muhacirimizle 80 milyona değil, 8 milyar dünya nüfusuna şehir savunmasının ne demek olduğunu Gaziantep'e gelen herkes bu müzeyi ziyaret ettiğinde görecek" diye konuştu.

Temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanısıra, Vali Ali Yerlikaya, Milletvekilleri Nejat Koçer, Ahmet Uzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman'ın yanısıra çok sayıda sanayici işadamı, bürokrat katıldı. Meral KINACILAR,Ayşegül BAĞCI