Gaziantep Adliyesi önündeki tescilli Atatürk Heykeli Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri tarafından fırça ile yıkandı. Atatürk heykelinde ciddi tahribat meydana gelirken, belediye kendi ekipleri hakkında soruşturma başlattı.. Konuyla ilgili Radikal Gazetesi'ne açıklama yapan belediye, "Bir hafta önce başkanımız Fatma Şahin şehirde temizlik yapın talimatı vermişti. İşçiler kendi inisiyatifleri ile heykelde temizlik yapmışlar. Fırça ile yıkamışlar. Fen İşleri daire Başkanımızın ne de bir başka yetkilimizin özellikle heykeli temizlemeleri yönünde bir talimatları olmamış. Verilen zararın boyutlarını bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

Gaziantep Adliye’si önünde yer alan 1967 yılında Prof. Dr Nusret Suman’a yaptırılan Atatürk Heykeli’nin temizlik çalışmaları sırasında tahrip edildiği ortaya çıktı. Mimarlar Odası Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, "Bronz heykel üzerinde çok ciddi tahribat var, kaplamalar ortaya çıkmış, yüz ve heykelin çeşitli yerlerinde dezenformasyon oluşmuş’’ dedi.

2014'TE TESCİLİ ALINDI

Heykel 1967 yılında Prof. Dr. Nusret Suman tarafından yapıldı ve 1970 yılında resmi açılışla bugünkü yerine kondu. O dönem heykelin tüm masrafları Milliyet gazetesi tarafından sağlandı. 27 Şubat 2014 günü Mimarlar Odası başvurusu üzerine Gaziantep Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla heykel tescilli kültür varlığı statüsüne alındı. Tescilli eserlerin bakım onarım restorasyon yada temizliği kurul kararı alınmadan yapılamaz. Aykırı durumda 2863 sayılı yasa kapsamında suç işlemiş olurlar. Bilerek tescilli esere zarar vermek ilgili yasa 2 yıl ile 6 yıl arasında hapis cezasını öngörüyor. RADİKAL