Son zamanlarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de terör olayları yaşanıyor. Terör, toplumun psikolojisini bozuyor. Özellikle de çocuklar terör olaylarından çok fazla etkileniyor ve zarar görüyor. Sadece terör konusunu haberlerde ya da sosyal medyada gören çocuklar dışarısının güvenli olmadığını düşünüp, yavaş yavaş içine kapanmanın daha güvenli olduğunu düşünmeye başlıyorlar. Yani terörün istediği oluyor.

Peki, çocuklarımıza terörü nasıl anlatacağız?

Çocuklara karşı dürüst davranmamız gerekir fakat dürüst davranacağız diye olayları tüm çıplaklığı ile anlatmamız çok uygun olmayabilir, hatta çocukların kafasını karıştırabilir.

Olaylar hakkında bilgi aktarırken ayrıntıdan uzak durulması gerektiğini bilmeliyiz. Akıllara şu soru gelebilir; “Çoğu yetişkinin bile görüntülerine bakamadığı olayların etkilerinden çocukları nasıl koruyabiliriz?” Aslında çocukların bu tip haberlerden uzak tutulması gerekiyor. Terör olsun ya da olmasın her türlü şiddet içerikli görüntüler, haberlerden uzak tutulmaları önemlidir. Çocuklar için bu türden haberleri izlemek bir süre sonra şiddeti oyun gibi görmelerine ve olağan, normal karşılamalarına yol açabiliyor.

Çocukların telefon, televizyon gibi kitle iletişim araçlarında çok fazla zaman geçirmesinin tehlikesi, her türlü habere bilgiye çok rahat ulaşıyor olmalarıdır. Okul öncesi dönemde çocuklar çözemedikleri olayları ebeveynlerinin davranışları ve onların bakış açısıyla değerlendirirler. Dolayısı ile yetişkinlerin verdikleri tepkiler ve ruh halleri çocuğun algısında doğrudan etkilidir.

Okul dönemindeki çocuklar ise kötü bir şeyler yaşandığını bilmelidir ancak tüm ayrıntısına kadar bilmek zorunda olmadıkları unutulmamalıdır. Çocukların ilk ihtiyaç duydukları şey güven duygusudur. Güven duygusunu yaşayacakları yer ailelerinin yanıdır. Aileler çocukları ile birlikte kaliteli zaman geçirmeyi bu dönemde ihmal etmemelidir. Çocuklarının mümkün olduğunca düzenleri değiştirilmemeli ve ailecek yapılan etkinliklere devam edilmelidir. “Bana ihtiyaç duyduğun her zaman yanında olacağım” duygusu verilmelidir. Çocukların sordukları sorular dikkatli dinlenilmeli ve yaş seviyesine göre açıklayıcı bilgiler verilmelidir.