Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da terör olaylarının yaşandığı dönemde çiftçilerin ürettiği malı satışa sunamadığını belirterek, "Bu sıkıntının yaşanmaması için kooperatiflerimizle görüşüp tüm aksiliklere rağmen ürün alımı yapmaya devam etmelerini sağlamaya çalıştık. Bunda başarılı da olduk" dedi.

Güvendi, 2015 yılında iki seçim dönemi yaşandığı ve özellikle yaz aylarında terör olaylarının arttığını hatırlattı.

Bu seneyi "verimli ve hedeflerin tuttuğu bir yıl" olarak nitelendiren Güvendi, "Sene başında 6 milyarlık (lira) kredi kullandırmayı hedefliyorduk. Bunu şimdiden yakaladık. Satışlarımızda yüzde 15'lik artış planlıyorduk. Burada ise yüzde 17 gibi güzel bir rakama ulaştık ayrıca binlerce insana ulaşarak yaklaşık 300 bin çiftçiye eğitim verdik" dedi.

TOPARLANMA SÜRECİ

Terörle bölgede duraksamaya geçen tarımın, terör olaylarının bastırılması yönündeki çalışmalarla yeniden toparlandığını anlatan Güvendi, "Açıkçası Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hedeflerimizi Türkiye genelindeki gibi tutturduğumuzu görüyoruz ama terör olayları olmasaymış biz hedeflerimizin çok üstüne çıkabilirdik. Özellikle sertifikalı tohum kullanımında terör nedeniyle aksamalar yaşadık. Bazı bölgelerde üreticimize nakliyeler yapılamadığı için sertifikalı tohum kullanımını bir miktar etkilendi. Çiftçiler, terör dönemlerinde ürettiği malı satışa sunamadı. Bu sıkıntının yaşanmaması için kooperatiflerimizle görüşüp tüm aksiliklere rağmen ürün alımı yapmaya devam etmelerini sağlamaya çalıştık" diye konuştu. AA