Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferanslar kapsamında “Eklem Kıkırdağı Tedavisine Güncel Yaklaşımlar” anlatıldı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Savaş Gürsoy “Kireçlenmenin en yaygın nedeni hareketsizliktir. Toplum olarak egzersiz yapmayı sevmiyoruz. Bu tembellik de bedel ödetiyor bize” dedi.
TOPLANTILAR SÜRÜYOR
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, toplantının açılış konuşmasında, Sanko Üniversitesi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte yapılan bu tür toplantıların artarak devam edeceğini söyledi. Gerçekleştirdikleri bilimsel toplantıların sosyal sorumluluk anlamında hem toplum hem de Sanko Holding adına kendileri için çok önemli olduğunu belirten Dr. Yıldırım, “Bu önemi dolayısıyla saygın konuşmacılarımıza, toplantımıza katılımlarından dolayı özellikle teşekkür ediyoruz” dedi.
CANKUŞ: GÜNEŞ ÖNEMLİ
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Cenk Cankuş, dünyada diz hastalıkları şikayeti oranının yüzde 8-9 iken bu oranın Türkiye’de yüzde 12-13’lere ulaştığını vurguladı. Opr. Dr. Cankuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz neyi yanlış yapıyoruz diye düşünmemiz gerekiyor. İlk akla gelen hareketsizlik ve güneşten uzak durmak. Bizim örf ve adetlerimiz dizi zorlayan hareketler içeriyor. Bu da doğal olarak kireçlenmeye sebep oluyor. Dizin dayanamadığı tek şey uzun süre sabit kalmaktır. Bağdaş kurup oturmak bu açıdan büyük risk. Dizlerimizi zorlayan her türlü yanlış hareketten uzak durmalıyız. Aşırı kilo diz kireçlenmesi açısından riskli. Fazla kilodan uzak durmalıyız. Kilo dizlerde basınç yaparak kıkırdağın bozulmasına sebep olur. Yapılan çalışmalar yüzde 5 oranında verilen kilonun ağrının yüzde 50’sini azalttığını ortaya koymuştur. Bir insanda hem aşırı kilo hem de diz kireçlenmesi varsa ölüm riski 6 kat artmaktadır. Diz kireçlenmesinin önüne geçmek için kilo vermek, dengeli beslenmek, güneşten faydalanmak, az da olsa sürekli egzersiz yapmak ve dizi kollamak gerekir.”
GÜRSOY: TEMBELLİĞİN BEDELİ
İkinci bölümde “Eklem Kıkırdağı Tedavisine Güncel Yaklaşımlar” konusu ele alındı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Savaş Gürsoy “Osteoartritte Güncel Medikal Yaklaşımlar” konusunda bilgilendirme yaptı. Kireçlenmenin vücudun her yerinde görülebileceğini fakat yaygın olarak diz ve kalçada kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Gürsoy, “Kireçlenmenin en yaygın nedeni hareketsizliktir. Toplum olarak egzersiz yapmayı sevmiyoruz. Bu tembellik de bedel ödetiyor bize” dedi. Her hastanın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gürsoy, “Gün boyu ayakta duran bir öğretmen ya da ev hanımı farklı değerlendirilmelidir. Hastalığın herkeste oluşum şekli farklıdır” şeklinde konuştu.
DORAL: KİLOYA DİKKAT
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral “Osteoartrit – Minimalinvaziv ve Diğer Cerrahi Tedavileri başlıklı sunumunda “Bugün cerrahide sentetik girişimler yapıyoruz ancak zaman içinde biyolojik tedaviler ön planda olacak. Kiloya dikkat” dedi. Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarından Opr. Dr. Aydın Büdeyri ise “Laboratuvardan Ameliyathaneye” konulu sunumuna “Kıkırdak aslında 55-60 yıllık bir bina” diye başladı. Opr. Dr. Büdeyri, “Bu bir ekip işi. İşçilerden biri isyan ettiğinde kireçlenme oluşur. İsyankar hücreler sağlıklı hücreleri de yoldan çıkarır ve fason hücreler oluşur” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ