TOBB Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstil sektörünün Türkiye için öneminin tartışılamayacağını belirterek, “Tekstil, Türkiye için daha uzun yıllar en önemli istihdam, üretim ve ihracat sektörü olacaktır. Yakın gelecekte Türkiye için bu anlamda tekstilin yerini alacak sektör yok” dedi. Konukoğlu, Moda ve tasarımda şu anda İtalya’nın yakalanmış olmamakla beraber, hemen hemen aynı düzeyde işler ortaya konulduğunu kaydetti.

SANKO Holding Onursal Başkanı da olan Konukoğlu, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nce, Antalya Belek’te, Maritim Pine Beach Resort’ta düzenlenen XIII. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de çok kaliteli iplik üretildiğini, çok iyi kumaşlar dokunduğunu, moda marka ve tasarım anlamında da çok başarılı işler yapıldığını söyledi. Moda ve tasarımda şu anda İtalya’nın yakalanmış olmamakla beraber, hemen hemen aynı düzeyde işler ortaya konulduğunu kaydeden Konukoğlu, “Tekstilcimize, sanayicimize, tekstil sektörümüzün her kademedeki çalışanının yetkinliğine olan inancımla söylüyorum ki, tekstilde yakın gelecekte kimse bizimler boy ölçüşemez” diye konuştu.

ÇİN’DEN KORKMADIK, AKSİNE UMUTLUYUZ

Konukoğlu, 2000’li yıllara girilirken, emek yoğun sektörlerdeki hemen herkeste ucuz işçilik dolayısıyla Çin korkusu yaşandığını anımsatarak, “O zaman her konuşmamda, Çin’den korkmaya gerek olmadığını savundum ve ‘Tek tip kıyafet giyen her Çinli bir tane daha fazla kıyafet almaya başladıkça, üretimi kendisine yetmez’ demiştim. Bu düşüncemin gerçekleştiğini görüyoruz. O tarihlerde ucuz maliyetle bir anda dünya pazarlarına giren Çin’de, gelir düzeyine paralel işçilik maliyetleri de arttı, Çinliler moda ve markayı almaya başladı. Her Çinli birer tane kıyafet almaya başlayınca, Çin dünyanın en önemli tekstil ithalatçılarından birisi haline gelecek. SANKO olarak Çin’e yaptığımız ve yıldan yıla artan tekstil ürünleri ihracatımız benim öngörülerimi doğruluyor. Tekstilciler gelecek planlamalarını yaparken bunları dikkate alarak yapılanmalı. Türkiye, tekstil sektörüne güvenmeli ve sahiplenmeli.”

EN ÖNEMLİ İSTİHDAM MERKEZİ

Bir dönem, ‘’Türkiye’nin artık çıkması gereken sektör’’ olarak görülmek istenilen tekstilin, Türkiye’de en önemli istihdam merkezlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, ‘’Uzun uğraşılar sonucu kabul ettirdiğimiz görüş sonrasında Hükümetimizin tekstilde bazı ürünlerin ithalatına ek vergi uygulamasını başlatmasıyla 125 bin yeni istihdam sağlandı ve Türk tekstili ayağa kalktı. Uzakdoğu’nun ucuz ve kalitesiz ürünlerinin girişine set vuruldu. Kim kazandı, tabi ki Türk tekstilcisi ve Türkiye kazandı.’’

İNGİLİZ KUMAŞI

“Bir zamanlar tekstilde İngiltere’nin hakimiyeti vardı" diyen Konukoğlu, " İngiliz kumaşı sözü dahi en önemli markaydı. Daha sonra hakimiyet Fransa’ya geçti. İngiltere ve Fransa’nın, pamuk üretim alanları olan sömürgelerini kaybetmesiyle tekstilde hakimiyeti İtalya ele aldı ve hala bu alanda lider ama artık bir de partneri var, Türkiye. İtalya moda ve tasarımda başarılı işler yapıyor. Türkiye moda ve markada önemli başarılara imza atarken, marka ve kalitede hemen her ülke ile boy ölçüşebilecek düzeye geldi. Ayrıca pamuk üreticisi ülke olmamız, en önemli avantajlarımızdandır." şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ