Gaziantep’teki devlet hastanelerinde yatarak veya ayakta tedavi gören hastaların kan tahlilleri önümüzdeki aylardan itibaren merkezi laboratuarda yapılacak. Belli saat aralıkları ile hasta kanları merkezi laboratuvara gönderilecek.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Gaziantep’teki devlet hastanelerinin laboratuvarları, tasarruf amacıyla birleştiriyor. Bu anlamda yatarak ve ayaktan tedavi gören hastaların kanları tahlil için belli saat aralıkları ile merkezi laboratuarlara nakil edilecek.Gaziantep Çocuk Hastanesi Bahçesi’ne kurulması planlanan ve ihalesi yapılan merkezi laboratuarı Gaziantep’teki iki medikal firmasının ortaklaşa girerek kazandıkları öğrenildi.

BAŞARILI OLUR MU ?

Merkezi laboratuar uygulamasının önümüzdeki günlerde başlayacağını söyleyen bazı yöneticiler, bu uygulamanın başarılı olacağından da endişe duyuyorlar. Tasarruf amacıyla yapılan merkezi laborutuvarın hastaları mağdur edecek. Bazı Hastanelerde yatan ve polikliniklerde muayene olan vatandaşlardan alınan kan örnekleri saat başlarında veya belli saat aralıklarıyla sıkışık trafiğin arasından merkezi laboratuvarlara gönderilecek.Yüzlerle hatta binlerce kan tüpleri araçlarla buralara getirilip tahlilleri yapılacak. Daha sonra bilgisayar ortamında sonuçları hastanelere gönderilecek.

YOĞUNLUK OLUŞACAK

Devlet hastanelerinde sabah ve öğleden sonra muayene olup kan örneği veren hastalar, aynı gün içinde tahlil sonuçlarını alıp doktora gösterebiliyorlardı.Yeni sistemde ise öğleden sonra kan vercek hastaların kan sonuçları merkezi laborutuara gönderileceği için bir gün sonraya kalacak. Hastalar iki gün boyunca hastanede yoğunluk oluşturacaklar. Meral KINACILAR