GAZİANTEP İl Jandarma Komutanlığı tarafından ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı’ düzenlendi. İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, “Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır ve şiddetin her türlüsüyle mücadele hepimizin ortak görevidir” derken, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınsız demokrasi olmayacağını, tek kanatlı kuşun uçamayacağını söyledi.

HEPİMİZİN GÖREVİ

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve bir otelde düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, kaymakamlar, kurum temsilcileri ile jandarma ve polis memurları katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan ve kadınların hayatın her alanında olması gerektiğini vurgulayan İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, ‘Kadına yönelik şiddet çok boyutlu olduğundan bu çerçevede yürütülecek çalışmalarda adalet, kolluk, sağlık, sosyal hizmetler gibi birçok tarafın sürecin içerisinde yer alması hayati önem arz etmektedir. Toplumda konuya ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılması kurumlar arası işbirliği ve hizmet kapasitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır ve şiddetin her türlüsüyle mücadele hepimizin ortak görevidir’ dedi.

TEK KANATLI KUŞ UÇMAZ

Kadınsız demokrasi olmayacağını, kadına karşı ayrımcılığın ırkçılıktan beter olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

‘Artık kadın, erkek herkesin temel insan hakkını, her türlü özgürlüğünün sağlandığı bir dünya, bir Türkiye hedefinde bu yolculuğa devam ediyoruz. Bu bakış açısıyla tek kanatlı kuş uçamaz dediğimiz 2023 hedefine dünyanın 10’uncu büyük olma hedefine de kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle, engellisiyle,engelsiziyle hep birlikte 76 milyonun kardeşliğiyle, onların potansiyelini kullanmayla başaracağımıza inanıyorum.

Eğitimin çok önemli olduğunu, eğitimsiz bir kadının, bir annenin toplumu değiştiremeyeceğini ifade eden Şahin, eğitim ve sağlığın en temel insan hakkı olduğuna dikkati çekti.

Şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu, halk sağlığı, demokratikleşme ve kalkınma sorunu olduğuna vurgu yapan Şahin, şiddetin sadece fiziksel yapılmadığını, psikolojik ve mobbing şiddet yöntemleriyle de karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

BABALARA SESLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli yasalar çıkarıldığını aktaran Şahin, bu kapsamda yapılan İstanbul Sözleşmesinin Avrupa Birliği (AB) nezdinde onaylanma aşamasında yaşanılanları anlattı.

Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisinin söz konusu sözleşmenin yapılması noktasında Türkiye’yi örnek gösterdiğini belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:’Kadına yönelik şiddete partiler üstü bakabilen Türkiye Cumhuriyetinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin büyük bir başarısıdır. Ama kağıtta değiştirdiğiniz kadar hayatı kolay değiştiremiyorsunuz. Kafalar ve vicdanlar o kadar önemli ki. Aslında en büyük şeyin vicdani bir devrim olduğunu, aslında ihtiyacımız olan şeyin zihinlerde olduğunu görüyoruz. Açmış olduğumuz kadın konuk evleri, şiddet izleme merkezleri, faillere verilen destekler, mağdurlara verilen desteklere rağmen hala büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor.’

Konuşarak sorunların çözülebileceğine işaret eden Şahin, özellikle babalara seslenerek, ‘Yarın kendi canının şiddete maruz kalabileceğini görüp, işte Özgecan örneğinde olduğu gibi burada bana olmaz, bu benden çok uzak demeden bir toplumsal seferberlik ilan etmemiz gerekir. O yüzden mağduru ne kadar yardımcı olurken, fail üzerinde yapılacak şeyler çok önemli’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider, çalıştay kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı, Prof. Dr. Güzin Yamaner de kadına yönelik şiddete ilişkin sunum yaptı. HABER MERKEZİ