Gaziantep eğer tedbir alınmazsa en kısa zamanda büyük bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Gaziantep'e su sağlayan barajlardaki su miktarlarının çok düşük seviyelere gelmesi, geçtiğimiz yıllara oranla yağışların az oluşu nedeniyle, Eylül ayında Gaziantep’in susuz kalma ihtimali yüksek gözüküyor..

2014 yılında metrekareye tahminlerin altında çok düşük yağış alan Gaziantep’te, barajların da aynı şekilde doluluk oranlarında inanılmaz düşüş göstermesi sonucu, en geç Eylül ayında su sıkıntısının kaçınılmaz olacağını gösteriyor. 2012 ve 2013 yıllarında Mart Nisan ve Mayıs aylarında doluluk oranlarının yüzde 100 olduğu barajlarda, bu yıl bu oran yüzde 34’lere düştü. Barajlardaki oranların en düşük su seviyelerinin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yaşandığı döneme rastlaması Gaziantep için tehlike çanlarının işareti olarak görülüyor.

SU SIKINTISINI BAKANLIK DA DOĞRULADI

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin Fırat Nehri'nin suyunu kısmen keserek azalttığı yolundaki ileri sürülen iddialara karşın yaptığı açıklamada, son dönemde bölgemizde ciddi bir kuraklık yaşanmakta olduğunu doğruladı.Bakanlık yaptığı açıklamada, “Bunda iklim değişikliği büyük rol oynamaktadır. Bu yıl da, 1961’den beri ülkemizde kaydedilen en kurak dönem olmuştur.
Türkiye, ciddi kuraklık sorununa rağmen ve son 12 ayda barajlarına dolan doğal su miktarı ortalama 297 m3/s iken, Fırat Nehri’nden aynı dönemde Suriye ve Irak’a ortalama 599 m3/s su bırakmıştır.
Türkiye, önümüzdeki dönemde de suyun gereken miktarlarda bırakılmasını amaçlamakla birlikte, iklim koşullarına ve kuraklığa bağlı olarak, bırakılan su miktarında bazı dönemlerde azalma yaşanabileceği de göz önünde bulundurulmalı ve buna karşı gerekli ihtiyati tedbirler alınmalıdır.”denildi. HABER MERKEZİ