Geçtiğimiz günlerde altın fiyatlarında yaşanan şok düşüş yatırımcıyı ve yastık altı birikim yapanları tedirgin ediyor. Bu şok düşüşün ardından altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyeceği herkes tarafından merak ediliyor. Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, altında yaşanan bu düşüşün birden fazla sebebi olduğunu belirtirken, bu düşüş nedeniyle vatandaşların zarara uğramaması için uyarılarda bulundu.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Altın fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni olarak Amerika’da yaşanan gelişmeleri gösteren Güneş, “Amerika’nın varlık alımlarını düşük tutması doların değer kazanmasına yol açtı. Doların değer kazanması da altında yaşanan düşüşün en temel sebebidir. Altın geçtiğimiz günlerde ons fiyatı baz alındığında 1300 doların üzerindeydi, şuan itibariyle 1300 doların altına düştü. Amerika’daki ekonomik gelişmeler ve dolardaki iyileşme neticesinde bu düşüş devam edecektir” dedi.

TALEP ARTIŞI OLACAKTIR

Altında yaşanan düşüşün tersi yönde bir durum gösteren Dolar ve Euro’nun bu süreçte talep artışı yaşayacağını söyleyen Güneş, “Altındaki bu düşüşler özellikle yatırımcıları ve vatandaşları daha çok Dolar ile Euro’ya yönlendirecektir. Bu durumda aşırı talep nedeniyle Euro ve Dolar’da da mutlak bir artış yaşanacaktır.” diyerek döviz kurlarında yaşanabilecek artışlara dikkat çekti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT