Altyapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak, İl Emniyet Müdürlüğü'ne teslim eden TEDES yarından itibaren resmen başlıyor. Kırmızı ışık ihlal tespit sistemlerinde 66, hız ihlal tespit sistemlerinde 36 ve 22 genel görüş kamerasıyla birlikte toplam 124 kamera ile hizmet verecek TEDES yarın 06.00 itibariyle sisteme geçiyor. Bu tarihten sonra gerçekleşecek kırmızı ışık ve hız ihlallerinde ise 2918 sayılı karayolları trafik kanunu uyarınca ceza işlemi yapılacak.

PLAKA TANIMA SİSTEMİ ÖZELLİĞİ VAR

Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada "TEDES Gaziantep ilinde 10 farklı sinyalize kavşakta Kırmızı ışık ve 6 adet bölünmüş yolda anlık ve koridor hız ihlal tespit sistemi şeklinde kurulmuştur. Kırmızı ışık ihlal tespit sistemlerinde kırmızı ışık yandıktan sonra geçen ve hız ihlali yapan araçların fotoğraf/video kaydı; hız ihlal tespit sistemlerinde ise belirlenen koridorlardaki giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralar aracılığıyla koridorlardan geçiş yapan araçların fotoğraf kaydı alınarak, giriş-çıkış anlık hızı ve iki nokta arasındaki ortalama hızları hesaplanarak, hız ihlalleri tespit edilmektedir. TEDES noktalarında bulunan ihlal tespit kameralarında ayrıca Plaka Tanıma Sistemi özelliği bulunmaktadır. Sistemin bulunduğu noktalardan geçen bütün araçların sorgulaması yapılarak, sistem sayesinde yakalamalı- hacizli, kayıp - çalıntı ve adli olaylara karışan araçlarda tespit edilebilmektedir" denildi.

KAYIT ALTINA ALIYOR

"TEDES; hız koridorlarının giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına almaktadır. TEDES; Kırmızı ışık sisteminde kırmızı ışık yandıktan sonra olası kazaları en aza indirebilmek amacıyla 1500 ms koruma süresi belirlenmiştir. Bu süreyi aşan araçların fotoğraflarının ve video kaydının alınması ile cezai işlem uygulanmaktadır"

İŞTE TEDES'İN KURULDUĞU YERLER

HIZ İHLAL TESPİT SİSTEMLERİ

-İpek Yolu üzeri Çimento Kavşağı ile Acarsan arası ( 2632.38 m.)

-İpekyolu üzeri Turgut Özal Köprülü Kavşağı ile Mezarlık arası ( 1171.51 m. )

-Basra yolu Kavşağı ile Adliye arası ( 2579.00 m. )

-Abdulkadir Aksu Bulvarı üzeri Ata Kreş ile MNS kavşağı arası ( 1073.00 m. )

-Abdulkadir Konukoğlu Bulvarı üzeri Et Balık Kavşağı ile Köylü Garajı Kavşağı arası (859,54 m.)

-Üniversite Bulvarı Binevler - Doktorlar Kavşağı ile Bahçeşehir Kavşağı arası; (552.00 m.)

KIRMIZI IŞIK İHLAL TESPİT SİSTEMLERİ

-Başkarakol Kavşağı

-Grand Otel Kavşağı

-Yüksek Bina kavşağı

-Çetinkaya Kavşağı

-İller Bankası Kavşağı

-Sultana Tıp Merkezi Kavşağı

-Binevler Kavşağı

-Duisburg Kavşağı

-Otogar Kavşağı

-Basra Kavşağı

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT