Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, "İş Kazaları Kader Değildir" projesi toplantısında önemli mesajlar verdi. İnanç, "Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. Biz, ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz" dedi.

İnanç, Soma ve Erkenek'teki maden faciaları, asansör kazaları, tarım işçilerini taşıyan otobüslerin yaptığı kazalarda yaşanan toplu ölümlerle acılar yaşadıklarını belirtti. Geçen yıl iş kazaları sonucu bin 800'den fazla işçinin hayatını kaybettiğini dile getiren İnanç, "Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. Biz, ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz" diye konuştu.

SOMUT ÖNERİLER

İş kazalarının önüne geçebilmek için sürdürülebilir projeler geliştirdiklerini, çalışma hayatındaki sorunların çözümüne somut öneriler getiren yenilikçi çalışmalar yaptıklarını anlatan İnanç, 5 ayrı ilde 24 kişilik gruplar halinde 96 tekstil işçisine 8 saat süren eğitimler öngördüklerini ve bu eğitimleri Gaziantep, Kayseri, Adana, Çorlu ve Malatya'da gerçekleştirdiklerini söyledi.

KÜSKÜNLER HAREKETİ DEĞİLİZ

Gaziantep'te proje kapsamındaki son eğitimi düzenlediklerini aktaran İnanç, ayrıca iş güvenliği, kayıtdışı çalışmayla mücadele gibi konularda yaptıkları çalışmaları anlattı. İnanç, "Türkiye'de kayıtdışıyla mücadeleye yönelik ihbar niteliği taşıyan ilk web sitesini biz açtık. Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip kayıtdışılığın zararlarını anlatan ilk kısa filmi Öz İplik-İş Sendikası çekti. 7 Ağustos 1978 yılında Gaziantep'te kurulan sendikamız bir küskünler hareketi değildir. Kökü dışarıda bir hareket değildir. Çıkar gruplarının talimatıyla kurulmuş bir sendika hiç değildir. Öz İplik-İş Sendikasına biz bir işçi hareketi diyoruz" ifadelerini kullandı.

KATKI SUNACAĞIZ

Sendikalarının 37 yıldır çok iyi işler yaptığını dile getiren İnanç, projelerle katılımcı ve daha dinamik bir demokratik toplumun oluşmasına katkıda bulunduklarını, Öz İplik-İş Sendikası olarak birçok ekonomik, siyasi, toplumsal ve sosyal çalışmanın yanı sıra yürüttükleri projelerle katılımcı ve daha demokratik bir toplumun oluşmasına katkıda bulunacaklarını kaydetti.

TEDBİRLER ÖNEMLİ

İnanç, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması, bu konuda farkındalık oluşturulması, iş kazalarının en aza indiği bir çalışma hayatı taleplerini umutla yinelediklerini sözlerine ekledi. Toplantıya, Bulgaristan Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Vladimir Topalov da katıldı. MUHARREM TÜRKOĞLU