Tiryakioğlu, “2050 yılında 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusu gerekli tedbirler alınmazsa besin kaynağına ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşayacak” dedi.

Dünya Gıda gününde düzenlenen etkinliklerle tüm dünyada açlık, kıtlık ve gıda güvenliği konularında farkındalık oluşturularak, insanlığın tamamının besleyici gıdalara ulaşmasının amaçlandığını belirten Tiryakioğlu, “Dünya tarımında devrim niteliğindeki gelişmelere rağmen üretilen toplam gıdanın toplam nüfusu besleyemediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. 7,5 milyarı aşkın nüfusuyla dünyamızda yaklaşık 815 milyona yakın insan bugün çeşitli nedenlerle açlıkla mücadele etmekte. Ve maalesef bu üzüntü verici rakam son iki yıldır artış göstermekte. Dünya Nüfus Tahminleri Raporu’na göre dünya nüfusunun 2050 yılında 2 milyar artışla yaklaşık 10 milyara ulaşması bekleniyor" dedi.

GIDA SORUNU BAŞ GÖSTEREBİLİR

Tiryakioğlu, "Bu rakam, yeryüzündeki tarım arazilerinin tamamına yakınının kullanıldığı göz önüne alındığında 30-40 yıl içerisinde dünyada baş gösterecek gıda sorununu çok net bir şekilde ortaya koymakta. Bunun yanı sıra kırsaldan kente göçün yoğun bir şekilde artması da gelecekte yaşanılacak gıda kökenli sorunları körükler mahiyette ilerlemekte. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre günümüzde 244 milyon kişi uluslararası, 763 milyon kişi ise kendi ülke sınırları içerisinde yaşadıkları toprakları terk ederek büyük kentlere göç etmek zorunda kalmış. Bu nedenle Dünya Gıda Gününün bu sene özellikle “Göçün geleceğini değiştirin” temasıyla kutlanmasını son derece anlamlı ve faydalı buluyoruz. Gıda tükenmez değildir. Sağlıklı tarım üretiminin teşvik edilmesi, tarım arazilerinin korunması, sulu tarımın geliştirilmesi, israfın engellenmesi ve kırsal nüfusun yerinde istihdamı gibi tedbirlerle dünya genelinde gıda sorununa çözüm bulunabilir" diye konuştu. BÜLTEN

FOTO: