Gaziantep'te önceki gün 15 dakikalık yağışta şehrin önemli bir bölümüne hem de saatler boyunca elektrik verilmedi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, kentin elektrik altyapısının sıfır olduğunu, yıllarca özelleşecek diye hiçbir yatırımın yapılmadığını belirterek, "Bütün mahallelerde trafolar tam kapasite ile üst sınırda çalışıyor. En ufak yağışta, bir rüzgarda hemen elektrikler kesiliyor. Son yağışta 5 dakika yağış oldu şehrin altı üstüne geldi" derken, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, "Bakım eksikliği, yatırım eksikliği yoksa, o zaman kesintiler, yönetimin işletmeyi tanımayıştan dolayı meydana gelmiştir" dedi.

*İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, merkezdeki mahallelerde 5.5-6 saat elektrik kesintilerinin AB'ye üye olmaya aday bir ülkeye yakışmadığını belirterek, "Borcunu yatırmayan bir il değiliz. Diğer illerdeki halkın elektrik kesintilerinde gösterdiği tepkiyi göstermiyorsa, bu Gazianteplilerin erdemliliğindendir. Kimse Gaziantep halkını aptal yerine koymasın" dedi.

*EnerjiSA'nın ihaleyi aldığında Gaziantep'in nüfusunun 1 milyon 800 bin olduğunu, bugünse Gaziantep'in 400 bin Suriyeli'yi barındırdığını belirten MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, elektrik kesimtilerinin arttığını, tedbir alınmazsa Gaziantep'i karanlık bir kışın beklediğini söyledi.

*Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, "Bu işe acilen bir çözüm getirilmeli. Mülki amirler başkanlığında, elektrik kesintileriyle ilgili sanayici, esnaf temsilcileri biraraya gelerek gerekirse bakanlık nezdinde görüşmelerde bulunulmalı. Elektrik kesintilerinin nedeni ne, nasıl çözüm bulunabilir bunlar konuşulmalı" dedi.

5 DAKİKA YAĞIŞTA ŞEHRİN ALTI ÜSTÜNE GELDİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, kentin elektrik altyapısının sıfır olduğunu, yıllarca özelleşecek diye hiçbir yatırımın yapılmadığını söyledi. 1 milyon 800 bin nüfuslu şehirde elektrik altyapısının ancak bu nüfusun dörtte birini karşılayacak oranda olduğunu belirten Cahit Nakıboğlu, "Altyapının çok hızla yapılması lazım. Bütün mahallelerde trafolar tam kapasite ile, üst sınırda çalışıyor. En ufak yağışta, bir rüzgarda hemen elektrikler kesiliyor. Son yağışta 5 dakika yağış oldu şehrin altı üstüne geldi" dedi.

ORGANİZEYE NAZAR DEĞMESİN

Organize Sanayi Bölgesinin gerek elektrik, gerek kanalizasyon altyapısının dört dörtlük olduğunu, organizede ne elektrik kesintisi, ne su baskınları yaşandığını belirten Nakıboğlu, "Olağanüstü durumlar hariç bir sıkıntımız yok. Bizim şehir merkezinden her şeyimiz ayrı. Biz altyapıyı çoktan hallettik. 2005 yılında TEDAŞ'tan ayrıldık. 3 binlik borular, kanalizasyonlar yaptık" diye konuştu.

SAĞLIK VE EĞİTİM KADAR ÖNEMLİ

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, elektriğimizin hayatımızın önemli, vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini, elektriğin sağlık ve eğitim politikaları kadar önemli olduğunu söyledi. Elektrik olmayınca hayat duruyorsa gerekli tedbirleri alacaksınız. diyen Arıkan, "Türkiye'nin tüm illerinde bu sıkıntılar yaşanıyor. Enerji kesintisinde sorun kaynak sıkıntısı değilse, planlama ve yönetimde sıkıntılar var demektir" dedi.

KESİNTİLER NORMAL DEĞİL

Önceki gün yağan yağmurun olağanüstü bir yağmur olmadığını, elektrik şebekesi döşenirken bölgenin kar ve rüzgar yüküne bağlı olarak iletkenler, izolatörler ve direk tipleri yani enerjinin nakil hatları seçilir. Şimdi bir yağmurda hem de olağanüstü olmayan bir yağışta şehrin yarısının elektriğinin kesilmesi normal gözükmüyor. Elektrik kesintisi, bakım eksikliği, yatırım eksikliği yoksa, işletmeyi tanımayıştan dolayı meydana gelmiştir. Bu konuda EnerjiSA'dan bilgi almaya çalışacağız" diye konuştu.

KURUMSAL BİR SORUN

Arıkan, elektrik kesintilerinin kişisel değil kurumsal bir sorun olduğunu, EMO olarak gündeme aldıklarını, bu hafta içinde enerji kesintilerinin sebepleri için bir heyet oluşturacaklaını belirterek, "Ünirsiteden, Enerjisa'dan ve odamızdan oluşacak bu heyet enerji kesintilerinin sebeplerini net olarak ortaya çıkaracak. Elektrik kesintisi çok uzun sürdü. Direk devrilmesi denildi, başka bir şey denildi, bunlar tamamen bilgi kirliliği. Şehrimizde enerji hatlarının yüzde 25'i yeraltı, yüzde 75'i yer üstünde" şeklinde konuştu.

KARANLIK BİR KIŞ GÖZÜKÜYOR

MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, elektrik kesimtilerinin arttığını, tedbir alınmazsa Gaziantep'i karanlık bir kışın beklediğini söyledi.

TRAMVAY SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

EnerjiSA'nın ihaleyi aldığında Gaziantep'in nüfusunun 1 milyon 800 bin olduğunu, bugünse Gaziantep'in 400 bin Suriyeli'yi barındırdığını belirten Muhittin Taşdoğan, "EnerjiSA'nın Suriyelilere de elektrik hizmeti vermesi gerekiyor. Nüfus yoğunluğumuz planlanandan fazla, artı altyapı hizmetlerimiz yeterli değil. 15 dakika ufak bir yağmur yağdı. İbrahimli'deki Tramvay seferleri iptal edildi. Enerji altyapımız da iyi değil" dedi.

Gerekli tedbirler alınmaması halinde Gaziantep'i karanlık bir kışın beklediğini söyleyen Taşdoğan, "Enerji zirvesi Gaziantep'te yapılıyor, bakan burada, tüm enerjiyle ilgili bürokratlar burada. Taner Yıldız'a Gaziantepin enerji bakanıdır diye iltifat da yapılmasına rağmen beklenen hizmeti göremiyoruz. Gaziantep sanayi şehri. Suriyeliler geldi. Yetkilileri bir an önce tedbir almaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, şehir dışında olduğunu ancak, elektrik kesintilerinden haberdar olduğunu belirterek, "Bu işe acilen bir çözüm getirilmeli. Mülki amirler başkanlığında, elektrik kesintileriyle ilgili sanayici, esnaf temcileri biraraya gelerek gerekirse bakanlık nezdinde görüşmelerde bulunulmalı. Elektrik kesintilerinin nedeni ne, nasıl çözüm bulunabilir bunlar konuşulmalı" dedi.

BİLGİ ÇAĞINDAYIZ

Sanayide ve konutlarda elektrik kesintilerinin iş makinaları ve elektrikli aletlere büyük zarar verdiğini, gerek vatandaşların gerekse sanayicilerin bundan mağdur olduğunu söyleyen Küsbeoğlu, "Teknik arıza varsa bunların giderilmesi için EnerjiSA ve bakanlık nezdinde görüşmelere bir an evvel başlanılmalı. Buna bir çözüm bulunmalı. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan arızalar meydana geliyor. Bilgi çağında yaşıyoruz, teknoloji çağırda yaşıyoruz. Kışın kıştan dolayı, teknik arazı yazın sıcak kışın soğuktan bilgi çağında bunların olmaması gerekiyor" diye konuştu.

KİMSE GAZİANTEP HALKINI APTAL YERİNE KOYMASIN

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, elektrik kesintilerinden gerek birey, gerekse sektör olarak etkilendiklerini belirtti. Gaziantep'teki merkezdeki mahallelerde 5.5-6 saat elektrik kesintilerinin bu çağda, hem de AB'ye üye olmaya aday bir ülkeye yakışmadığını belirten Melih Meriç, "Gaziantep'teki yönetim kadrosunun bu meseleye sıcak bakmadığı aşikar olarak meydanda, duyarsız hareket ediyorlar. Özellikle Gazianteplilerin, yetkililerin bu konuya parmak basmalarını önemli rica ediyoruz. Borcunu yatırmayan bir il değiliz. Diğer illerdeki halkın elektrik kesintilerinde gösterdiği tepkiyi göstermiyorsa, bu Gazianteplilerin erdemliliğindendir. Kimse Gaziantep halkını aptal yerine koymasın" diye konuştu.