Otizmi önemseyin

Dünya Otizmin Farkındalık Günü dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç toplantı salonunda Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Engelli Birimi tarafından Yeşeren Umutlar Projesi kapsamında düzenlendi. Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, otizmin tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, “Bizim toplumuzda otizm konusunda iki çeşit anne var. Bunlardan birincisi 2 yaşından önce çocuğundaki değişik durumları gözlemliyor ve bir şeylerin farkına vararak önlemini alıyor. Ancak gelenekçi düşünüyor ve büyüyünce geçer diye düşünüyor doktorada götürme gereği duymuyor. Diğer bir anne ise görmemezlikten geliyor varlıklı bir ailede daha çok karşılaşılan bir durumdur” dedi.

ANNE VE BABALARA MESAJLAR

Ülker, burada anne ve babalara önemli mesajlar verdi. Kendisinin bir akademisyen olduğunu belirten Ülker, otizme yaklaşımın biraz duygusal olacağını kaydetti. Ülker, “2 yaşından önce çocuğun gözlerine bakıp otizmli olup olmadığını rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Otizm özel eğitimde beklide en anlaşılması zor bir konudur. Otizm tedavisi olmayan bir hastalıktır, fakat erken teşhislerle otizm hastası olan kişinin hayatı daha da kolaylaşıyor. Bilimsel olarak tam olarak ispatlanmamış olsa da anneler çocuklara fazla yapılan aşılardan kaynaklı olarak otizm hastalığının ortaya çıktığına inanmaktadırlar. Anneler ve de aileler arasındaki diğer bir inanç ise organik olmayan gıdalardan kaynaklandığı düşüncesidir. Toplumda son derece yanlış olan bir davranış şekli ise otizm kelimesini bir hakaret olarak kullanmalarıdır. Türkiye‘de otizm konusunda devletin teşvik olarak yönlendirmesi son derece önemli bir adımdır. Fakat bu teşviki istismar edenlerde olacaktır, buna devlet görevlileri asla müsaade etmeyecektir.” açıklamalarını yaptı.

ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Erken teşhiste ve kritik durumlarda ilk başta anne ve babaların tespit etmesinin gerektiğini aktaran Rıza Ülker, “Çocukla 6 yaşına kadar anne ve babası ilgilenmekte olduğu için bu konuda herhangi bir durum söz konusu olduğunda gerekli olan teşhisleri yaptırmaları gerekmektedir. Daha sonra erken teşhis konusunda kritik insanların başında öğretmenler gelmektedir. Erken teşhiste ilk 2 yıl çok önemli. Çocukları anneleri ve babaları fark etmeyip öğretmenleri fark ettiğinde otizm hastalığı konusunda çok geç kalmış oluyorlar. Bu konuda anne ve babalara son derece önemli görevler düşüyor.” diye konuştu. Konferansa Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu, Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, Otizm çocuğu olan ebeveynler, eğitimciler ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. HABER MERKEZİ