Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Hacı Lütfiye Şireci Rehberlik Araştırma Merkezinin düzenlemiş olduğu 'Benimleysen Kapat Gözlerini' ve 'Benim Dünyamın Sesleri' projesi kapsamında TED Koleji'nin sponsorluğunda 'Goalball' turnuvası düzenlendi. İlk maç, Gaziantep Gap Görme Engelliler İlkokuluyla, Galip Deniz Orta okulu öğrencileri arasında yapıldı. Görmeyen öğrencilerle, gözleri bir banttla kapatılan gören öğrenciler arasındaki maç oldukça çekişmeli geçti.

TED Koleji'nde düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Adil Nas, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kirazoğlu, Şehitkamil Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Remzi Yılmaz, Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldız ve davetliler katıldı. Etkinlik kapsamında konferans, kokteyl ve otistik engelli sanatçı Caner Serin'in piyano resitalini dinleyen davetliler daha sonra proje kapsamında düzenlenen görmeyen öğrencilerle, gözleri bir banttla kapatılan gören öğrenciler arasındaki yapılan maçı izledi.

ÖNCE KONFERANS, SONRA MAÇ

Engellilere karşı toplumsal bilinç kazandırmak amacıyla yapılan bu maç, daha sonra 15 Okuldan öğrencilerin katılımıyla turnuvaya dönecek. Turnuvanın birincilik kupası ise 19 Mayısta çevre illerden gelen okulların ilimizde turnuvanın birincisi olan takımla yaptıkları maçtan sonra verilecek. TED Koleji'nde düzenlenen konferansta konuşan Gaziantep TED Koleji Müdürü Hasip Uğur Erdem, "Bu yıl Gaziantep TED Koleji olarak engellilerle ilgili bir dizi etkinlik yapacağız, bunların ilkini bu projelerin ilk başlangıcını bugün gerçekleştiriyoruz. Engellilere yönelik projelerimiz devam edecek daha sonra zihinsel engelli öğrencileri 10 gün boyunca okulumuzda ağırlayacağız ve öğrencilerimiz 10 gün boyunca onların bütün ihtiyaçları ile ilgilenecek onlara bir kardeş gibi olacaklar. Bizler bugün Benimleysen Kapat Gözlerini projesi kapsamında engelli kardeşlerimizin dünyasına ilk adımlarımızı atacağız" dedi.

Okul Müdürü Hasip Uğur Erdem'den sonra söz alan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kirazoğlu günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Kirazoğlu, "Engelli bireylerle yaşamayı anlamak sadece kurumlara engelli asansörü, engelli rampaları yapmakla olmaz, engellilerle yaşamak için onları anlamak gerekir" diye konuştu.

Proje hakkında konuşan Hacı Lütfiye Şireci Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Esra Güleş, " Benimleysen Kapat Gözlerini projesi kapsamında goalball turnuvasını düzenledik. Bu projeyle 15 okuldan toplam 5 bin öğrenciye ulaşmak istiyoruz. Goalball maçlarıyla projemizi lig maçları şeklinde yapacağız. 19 Mayıs günü çevre illerden gelecek olan okullarla kendi birincimizin yapacağı maç sonrası turnuvanın birincisine verilecek kupayla projemiz son bulacak. Otizmli sanatçımız Caner Serin ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen enstrüman çalabilen otizmli öğrencilerle birlikte Nisan ayında Otizm farkındalık ayında otizme farkındalığı artırmak amacıyla projemizi gerçekleştireceğiz.

Proje kapsamında Gaziantep Gap Görme Engelliler İlkokuluyla maç yapan Galip Deniz Orta okulu öğrencileri sahadan 15-11 mağlup ayrıldı. Haluk ŞAHİN