Türkiye Kasaplar ve Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeni Et ve Et Ürünleri Tebliğinin çıktığı zaman kasapların Kilis Tavasını yapmasının yasaklanacağını belirterek tepki gösterdi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yaptığı açıklamada, Yeni Et ve Et Ürünleri Tebliğinin bu hali ile çıkması halinde kağıt kebabının yapılmasının da yasaklanacağını ifade ederek, “Kasaplar köfte yapmayacak, sucuk yapmayacak. Bunun esasında arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmak lazım, ne için yasaklanıyor. Bu birebir müşteri talebi ile olan şeylerdir. Talep edilmeyen şeylerin zaten üretimi mümkün değildir. Tüketicinin tercihini değerlendirmeden bir yönetmelik bir tebliğ çalışması yapılırsa yayınlanırsa 'ben yaptım oldu'dan başka bir anlam taşımayacaktır. Esnaf onu satmasın bunu satmasın ekonomik düzende nasıl ayakta duracak. İnsanlar talep ediyorsa esnafımız yapar bunu, yapmak zorunda da evini geçindirmek için bugün Türkiye’de sadece esnaf siciline kayıtlı 23 bin kasap esnafı var. Siz 7-8 tane firmaya pazar sağlamak için esnafın önüne yasaklar getirmezsiniz. Biz de bunu her platformda dile getiriyoruz. Daha iyi bir tebliği için görüşlerimizi de bakanlığa gönderdik. Görüşlerimize de itibar edilmesini istiyoruz. Bunun altındaki gerçeğin sanayinin sucuk üretiminin yarıya inmesini tahmin ediyoruz. Başka bir nedeni olamaz” dedi.

NASIL OLACAK ?

Sanayicinin geçmişte içerisine sucuk diye ne koyup da salam diye sattığını herkesin bildiğini ifade eden Yalçındağ, ”Tüketicilerin bizi tercih etmesinde güven duygusu yatıyor. Güven duyulan işletmelerden bunu almak istiyorlar. Yasaklamanın yapılmamasını istiyoruz. Tebliğde ayrıca kilometre sınırlaması getirmek isteniyor. Neye göre ölçeceksin nereye göre ölçeceksin Gaziantep’teki lokanta Kilis’ten et alamayacak mı? Kilis’teki lokanta Gaziantep’teki kasaptan et alamayacak mı? Böyle bir şey olabilir mi? Bunları söylemek Türkiye’nin gerçeğini bilmemek anlamı taşıyor. Neye kilometre tahdidi getiriyorsun, adam taşıma koşullarını yerine getiriyorsa belge düzenine uyuyorsa bunun izlenilebilirliği dışında bir şey söylemek kimsenin hakkı olmaması gerekir” diye konuştu. İHA