Tatlıya düşkünlüğüyle bilinen Gaziantepliler, haziran ayının kavurucu sıcağına aldırış etmeden tatlı tüketmeye devam etti. Toplumun yaz aylarında tatlı tüketiminin azaldığına yönelik yanlış bir inanışa kapıldığını savunan tatlıcı esnafı, tatlıların sıcakta serinlettiğini, soğukta ise ısıttığını ileri sürdü.

TATLICILARIN YÜZÜ GÜLDÜ

Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu Gaziantep’te ramazan sofralarının vazgeçilmezi tatlıda satışlar adeta patladı. Özellikle lokma tatlı ve kadayıf fiyatının uygunluğu bu tatlıların daha fazla tercih edilmesini sağladı. Ramazan ayıyla tatlı satışlarının artış gösterdiğini aktaran tatlıcı esnafı, yaklaşık 17 saat boyunca oruç tutanların tatlı ihtiyacının artmasıyla tatlıya yönlendiğini belirtti. Tatlıcı esnafı, her damak tadına hitap eden tatlı çeşitlerini müşterilerinin beğenisine sunduklarını kaydetti.

ANTEPLİLER BU YÜZDEN DİNAMİK

Tatlıların çeşidine göre kilosunu10-35 liradan sattıklarını söyleyen tatlıcı esnaflarından Halil Öder, şunları bildirdi: “Karagöz Caddesinde faaliyet sürdürüyoruz, tatlıcılık sektörünün durumu iyi. Ramazan ayının bereketi, tatlıcı esnafına olumlu yansıdı. Herşey yolunda, bir sorunumuz yok. Burmalı kadayıf, billuriye, lokma tatlı çeşitlerimizin yanı sıra katmerimiz var. Gaziantep halkının dinamikliği tatlı sayesindedir, halkımız tatlı yemezse kentimiz bu kadar dinamik olamaz. Gaziantep’te tatlı kültürünün yeri oldukça farklıdır.

TATLILARA DÜŞKÜNÜZ

Gaziantepliler, tatlıya düşkündür, haziran ayının kavurucu sıcağına aldırış etmeden tatlı tüketiyoruz. Yaz aylarında tatlı tüketiminin azaldığına yönelik yanlış bir bilgi, kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Artık bu durum kent efsanesi haline geldi, herşeyin bir ölçüsü vardır, aşırıya kaçmadan yiyecek ve içecekler tadında bırakılırsa, tatlının zararı olmaz. Bilakis tatlılar, sıcakta serinletir, soğukta ısıtır. Katmer, yeni evlenen çiftlerin geleneksel tatlısıdır, gelin ve damadı şenlendirir.” SALMAN ERDİNE