1- 2015 yılında tam 13 milyon kişi polikliniğe gitti

2- Yanık ünitesi yetişkine var, çocuklara yok

3- Çocuk kardiyoloji ve nöroloji yok denecek kadar az

4- Hemşire sayısı yetersiz, çocuk yoğun bakım yok

5- Sağlıkçıların çoğu Gaziantep'ten gitmek istiyor

6- Sağlık alanında ekipman ve personel yetersiz

7- Aşısız gelen Suriyeliler yüzünden hastalık çoğaldı

8- Aile hekimlerinin sorunları başlı başına problem

9- Yanlış politika yüzünden İlaç ve malzeme kalitesi düştü

10- Çocuk felci, kızıl, kızamık yayılıyor, tedaviler uzuyor

Yrd. Doç. Dr.Muhittin Taşdoğan, Gaziantep'te sağlık alanında hem yatak, hem ekipman, hem personel sayısında eksiklik olduğunu söyledi. Taşdoğan, "Hastanelerdeki ekipmanlar ithal geliyor. İhtiyaç kadar bulundurulması gerek. Maalesef bizde bir ihtiyaç hesaplaması yok. İmkanı olan hastane alıyor imkanı olmayan hastane alamıyor. Gaziantep'te sağlık alanında nüfusa göre ekipman, personel eksik. Gaziantep'te Yetişkin için yanık ünitesi var, ancak çocuk yanık ünitesi yok. Çocuk kardiyoloji, çocuk nöroloji, hemşire sayısı yetersiz, yoğun bakım yatak sayısı yetersiz. Çocuk yoğun bakım yok. Çocuk hastanesinde var ancak sayısı yetersiz. Çocuk yoğun bakım olmadığı için hastaları civar illere gönderiyoruz. Personeller aşırı hasta sayısı nedeniyle Gaziantep'ten kaçmak için, gitmek için yoğun çaba sarfediyor" dedi.

13 MİLYON KİŞİ POLİKLİNİĞE GİTTİ

Gaziantep'te 2015 yılında 13 milyon kişinin poliklinik hizmetine müracaat ettiğini belirten Taşdoğan, "Bu sayı korkunç bir sayıdır. Bu kadar yatak kapasitesi ile, bu kadar personelle bu hizmeti veren sağlık çalışanlarına ve şiddet altındaki sağlık çalışanlarına minnet duymak gerekir, ödüllendirmek lazım. Normalde poliklinik hizmetinin nüfusun iki katı kadar olması lazım" dedi.

5 BİN YATAK KAPASİTEMİZ VAR

Son yıllarda Gaziantep'te tek yapılan kamu hastanesinin çocuk hastanesi olduğunu belirten Taşdoğan, birde Şehitkamil devlet hastanesi inşaatının tamamlandığını söyledi. Kentte yatak kapasitesinin azlığına değinen Taşdoğan, "Gaziantep'te ilçeler dahil 5 bin yatak kapasitesine sahibiz. Bu yatağın 800'ü üniversite hastanesinde geri kalanı ise özel ve devlet hastaneleri arasında dağılıyor" dedi.

PERSONEL GAZİANTEP'TEN KAÇMAK İSTİYOR

Personel sayısının yetersiz olduğunu, personellerin aşırı hasta sayısı nedeniyle Gaziantep'ten kaçmak için, gitmek için yoğun çaba sarfettiğini belirten Taşdoğan, "Niye, çünkü böyle kalabalık bir ortamda çalışmak istemiyorlar. Hasta sayısı yoğun, kapasitenin üzerinde çalışıyoruz. Gaziantep'in yaşam şartları ağırlaştı. 1 Milyon 900 bin kişiye yetmeyen personel ve hizmet kapasitesi Suriyelilerle birlikte daha da yetersiz hale gelmiştir. Resmi verilere göre 300 bin resmi olmayan verilere göre 450-500 bin Suriyeli misafirlerle beraber sağlık hizmeti altından kalkılmaz bir yük haline gelmiştir. Sağlık personellerinin şiddet ortamında artan iş yükü insani değildir" diye konuştu.

SAĞLIK HİZMETİNİN KALİTESİ DÜŞTÜ

Hastane koridorlarına sığmayan insanların, polikliniklere sığmayan insanların, hizmet kalitesinin de düşmesine neden olduğunu belirten Taşdoğan şunları söyledi:"İhale kanunundaki bazı aksaklıklardan dolayı, kamu hastaneler birliğinin yanlış uygulamalarından dolayı malzemenin de kalitesi düşmekte, SUT'a uzun zamandır yapılmayan zamdan dolayı da özel hastanelerde de malzeme kalitesi düşmekte dolayısıyla sağlık hizmetinin kalitesi düşmektedir."

KORKUNÇ BİR RAKAM

Gaziantep'te 2015 yılında 13 Milyon kişinin poliklinik hizmetine müracaat ettiğini dile getiren Taşdoğan, "Nüfusun 2 milyon olduğunu düşünürsek, tahmini 6 katı kadar bir rakamdır. Yani bir insan son 10 ayda en az 6 kez polikliniğe gitse, bu sayıya ulaşılır. Bu sayı korkunç bir sayıdır. Bu kadar yatak kapasitesi ile, bu kadar personelle bu hizmeti veren sağlık çalışanlarına ve şiddet altındaki sağlık çalışanlarına minnet duymak gerekir, ödüllendirmek lazım. Çünkü korkunç bir rakam. Normalde poliklinik hizmeti nüfusun iki katı kadar olması lazım" diye konuştu.

AŞISIZ GELEN MİSAFİRLERDEN DOLAYI HASTALIKLAR GÖRÜLÜYOR

Suriyelilerin aşılanmamasından dolayı hastalık oranlarının arttığını dile getiren Taşdoğan, "Böyle sınırlarınızı açarsanız, aşılanmamış insanlar şehre gelirse, şehrin hastalık oranı yükselir. Geçmişte 7 günde geçen gripler bugün 14 günde ancak geçebilmekte. Gaziantep'te kızamık vakası hiç yokken bugün kızamık vakaları gündemde. Çocuk felci, kızıl, kızamık, aşıyla korunabilecek hastalıklar aşısız gelen misafirlerden dolayı yayılmaktadır. Kamptakiler aşılanıyor, ancak diğerleri aşılanmıyor" dedi.

HER BRANŞTA HEKİME İHTİYAÇ VAR

Gaziantep'te her branşta hekime ihtiyaç olduğunu, nüfusun çok fazlalaştığını, öngörülemeyen bir nüfus varlığının olduğunu söyleyen Taşdoğan, "Üniversite hastanesinde spesifik branşlar var. Ancak üniversite hastanesine sağlık ocağına gider gibi gitme problemi var. Şimdi sevk zincirinin dışında gidilince üniversitelerin iş yükleri artıyor. Hem çalışanlar hem işleyiş açısından doğru bir yaklaşım değil. Hasta aile hekiminde tedavi edilebilmeli, hastanın seçilip devlet hastanesine, seçilip üniversiteye gitmesi lazım. Çünkü koruyucu hekimliğin ekonomik karşılığı ile tedavi edici hekimliğin ekonomik karşılığı arasında uçurum var" dedi.

ARA YAŞ ÇOCUK YOĞUN BAKIM YOK

Ekipman ve personel sorununa değinen Taşdoğan, "Makinalar ithal geliyor, rantabıl olabilmesi gerekiyor. Fazla bulundurmak iyi olur ancak ihtiyaç kadar bulundurmak doğru olur. Bizde bir ihtiyaç hesaplaması yok. İmkanı olan hastane alıyor imkanı olmayan hastane alamıyor. Gaziantep'te sağlık alanında nüfusa göre ekipman, personel eksik. Gaziantep'te Devlet Hastanesinde yetişkin için yanık ünitesi var, ancak çocuk yanık ünitesi yok. Gaziantep'te çocuk kardiyoloji ünitesi yetersiz. Hem uzman hem ünite sayısı yetersiz. Çocuk noroloji yetersiz. Hemşire sayısı yetersiz. Yoğun bakım yatak sayısı yetersiz. Yeni doğanlar dahil bin civarında yoğun bakım var. Ara yoğun bakım, yani çocuk yoğun bakım sayısı yetersiz. Neredeyse yok. Yenidoğan var, erişkin var, ara yaş çocuk yoğun bakım yok. Çocuk hastanesinde var ancak sayısı yetersiz. Çocuk yoğun bakım olmadığı için hastaları civar illere gönderiyoruz" diye konuştu.

YENİ KAMU YATIRIMLARI GEREKİYOR

'Bu kadar insana verilen hizmette kamu hizmeti sadece yeşil kartla sınırlanmıştır' diyen Taşdoğan, "Sadece yeşil kartlılara hizmet edecek duruma gelmiştir. İş yükünün çoğu özel sektöre devredilmiştir, özel sektörde bu yükü taşımasına rağmen, hakettiği itibarı yöneticiler tarafından alamamaktadır. Bütün bunlar vatandaşa, kötü sağlık hizmeti olarak yansımaktadır. Personel, ekipman sayısı az. Yeni kamu yatırımları gerekiyor. Resmen Gaziantep'te sağlık hizmetini özel sektör yüklenmiş gidiyor. 28 tane hastaneden 8'i devlet hastanesi" dedi.

İLAÇLARIN KALİTESİ DÜŞTÜ

Gaziantep'te sağlık alanında acilen hem personel takviyesi yapılması hem de koruyucu hekimliğin ön plana çıkarılması gerektiğini söyleyen Taşdoğan, "Sevk zincirinin bir an önce getirilmesi, hastalar açısından bakmak lazım. Eskiden 1 hap alıyordu iyileştim diyordu şimdi bir sürü hap alıyor, iyileşmiyor, çünkü ilaçların kalitesi düştü. Ülkemizde antibiyotik kullanımı ile ilgili sıkıntı var. Aile hekimlerinin sorunları başlı başına problem. Özlük haklarından nöbet tutturulması insani ve vicdani değildir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR