Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarım ürünlerinden daha fazla gelir elde edebilmenin en önemli yolunun tarıma bağlı sanayinin geliştirilmesinden geçtiğini söyledi.
Dünyada kırsal alanlardan kentlere doğru sürekli bir göç dalgasının yaşandığını ve bu durumun tüketici toplum sayısını arttırdığına işaret eden GTB Başkanı Tiryakioğlu, tarımda sanayileşmeyi başaran ülkelerin, tüketim endeksli yeniden şekillenen dünya ticaret haritasında en büyük ihracatçılar konumuna gelebileceğini ifade etti.
Tarımın günümüzde artık sadece bir geçim kapısı olmadığını, sanayi ile birlikte önemli bir gelir kaynağı haline dönüştüğünü kaydeden Tiryakioğlu, 2050 yılında dünya nüfusunun geleceği nokta ve buna paralel gelişecek olası gıda sorunları tarımın ve tarıma dayalı gıda sanayinin önemini daha da arttıracagını söyledi
Tiryakioğlu, "Ülkemizde ve özellikle Gaziantep’te tarıma dayalı sanayileşme hamlesini önemli ölçüde yakaladık. Birçok üründe dünyanın en önemli tedarikçi şehri konumundayız ama markalaşma konusunda bazı eksikliklerimiz var. Piyasalarda kendimizi daha rahat tanıtabilmek için elimizdeki tarım imkânlarını ve sanayi deneyimimizi birleştirip gıda alanında dünya markaları üretmemiz gerekiyor ”dedi
Türkiye’nin tarımsal ürün ithal eden Ortadoğu, Kuzey Afrika, AB ve Kafkasya gibi bölgelere yakınlığından dolayı önemli bir avantajı elinde bulundurduğunu belirten Tiryakioğlu, ”Yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyanın tam ortasındayız ve bundan en iyi şekilde istifade etmemiz gerekiyor ”şeklinde konuştu.