Karayılan, havza bazlı destekleme politikasıyla hem katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlamak, hem de Gaziantep'in nohut, mercimek gibi bir çok üründe eski günlerine dönmesini istediklerini belirtti. Artık eskisi gibi 50 tane ürüne destek vermeyeceklerini söyleyen Karayılan, "Biz bu 50 ürün yerine her ilçeden 7 tane ürün seçtik ve o 7 ürüne destek çıkacağız" dedi.

ELMA'YA KARŞIYIM

Karayılan, "Örneğin ben elmaya karşıyım, elma her yerde var. Türkiye'de para etmiyor. Daha çok kirazı düşünüyorum. Bizim ilk ekiliş anlamında bir planlama yapmamız lazım. Şahinbey'in merkezi zeytindir, zeytinle beraber çok güzel kiraz vardır. Dünya piyasasında badem, kiraz ceviz fiyat ediyor. Şu anda sağolsun Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ciddi manada destek çıkıyor. Yakın zamanda Şahinbey'in bütçesiyle 500 bin adet meyve fidanı dağıtılacak. 400 bini zeytin, 50 bini kiraz, 50 bini badem olarak planlıyoruz. Burada biz aracılığını yapmış oluyoruz" diye konuştu.

50 YERİNE 7 ÜRÜNE DESTEK

1991 yılındaki verilere bakıldığında, Gaziantep'in mercimek ve nohutun ambarı olduğunu belirten Karayılan, "Bu ürünlerle ilgili yaklaşık 60'a yakın işletme, tesis kurulmuş. Ama şimdi bakıyorsunuz üretim alanlarında yüzde 85-90 azalma olmuş. Havza bazlı desteklemeye geçince burada bir sorumluluk aldım, bir risk üstlendim. Havza bazlı desteklemelerde eskisi gibi 50 tane ürüne destek veremiyoruz. 50 ürün yerine her ilçeden 7 tane ürün seçtik ve o 7 ürüne destek çıkacağız. Bu ürünlerin dışında birileri bir şey ektiği zaman ekebilir ama biz devlet olarak destek çıkmayacağız. Tekrar Gaziantep'in eski mercimek ve nohut dönemine dönmesini istiyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİYE PARASAL DESTEK

Yedi üründen ikisinin nohut ve mercimek olduğunu belirten Mehmet Karayılan, "Şu an mercimek ve nohuta doğru yöneldik ve o yedi üründen iki tanesi bunlar. Ayrıca bakanlık kilo başına 0.35 kuruş destekleme verecek. 1 Ocak itirabiyle destekleme politikası bu şekilde ilerleyecek. Üreticiye parasal destek vereceğiz. Bu ürünler üzerinden kendilerine destekleme yapacağız. Eskiden Gaziantep'te kim ne ekiyorsa eksin destek alıyordu. Şu anda bizim dediğimiz ürünleri ektiyse destek vereceğiz. Bu ürünlerin dışında birileri bir şey ektiği zaman ekebilir ama biz devlet olarak destek çıkmayacağız. Tekrar Gaziantep'in eski mercimek ve nohut dönemine dönmesini istiyoruz" dedi.

BADEM, CEVİZ, KİRAZ FİYAT EDİYOR

Ekilen ürünler itibariyle katma değer sağlayacak ürünlere yönelinmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Karayılan, "Örneğin ben elmaya karşıyım, elma her yerde var. Türkiye'de para etmiyor. Daha çok kirazı düşünüyorum. Bizim ilk ekiliş anlamında bir planlama yapmamız lazım. Şahinbey'in merkezi zeytindir, zeytinle beraber çok güzel kiraz vardır. Dünya piyasasında badem, kiraz ceviz fiyat ediyor. Şuanda sağolsun Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ciddi manada destek çıkıyor. Yakın zamanda Şahinbey'in bütçesiyle 500 bin adet meyve fidanı dağıtılacak. 400 bini zeytin, 50 bini kiraz, 50 bini badem olarak planlıyoruz. Burada biz aracılığını yapmış oluyoruz" diye konuştu.

İŞTE İLÇELERDE DESTEK VERİLECEK O ÜRÜNLER

Araban'da, arpa, buğday, dane mısır, kütlü pamuk, nohut, ayçiçek, yem bitkileri

İslahiye'de, arpa, buğday, dane mısır, kütlü pamuk, mercimek, nohut, yem bitkiler

Karkamış'ta, buğday, dane mısır, kütlü pamuk, mercimek, nohut, zeytinyağı, yem bitkileri

Nizip'te, arpa, buğday, dane mısır, kütlü pamuk, mercimek, zeytinyağı, yem bitkileri

Nurdağı'nda, arpa, buğday, dane mısır, kütlü pamuk, mercimek nohut , zeytinyağı, kuru soğan,yem bitkileri

Oğuzeli'nde arpa, buğday, kütlü pamuk, mercimek, nohut, zeyting kuru soğan, yem bitkileri

Şahinbey'de buğday, mısır mercimek, nohut, zeytinyağı, kuru soğan, yem bitkileri

Şehitkamil'de arpa, buğday, mısır, kutlu pamuk, mercimek, nohut , zeytinyağı, yem bitkileri

Yavuzeli arpa, buğday, mısır, nohut, kütlü pamuk, mercimek, zeytinyağı, kuru soğan, yem bitkileri. Meral KINACILAR