Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Belediye, bünyesinde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kurarak çiftçilere sertifikalı tohum yardımında bulundu.

Türkiye’de ilk kez yapılan uygulamada yüzde 50 çiftçi katkısıyla bin 570 ton buğday, yüzde 20 çiftçi katkısı ile bin torba silajlık mısır ve 100 ton fiğ tohumu düzenlenen törenle 3 bin 600 çiftçiye dağıtıldı.

TÖREN DÜZENLENDİ

İstasyon Meydanı’nda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından yapılan gösteri ile başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in bu sene kurak bir dönem geçirdiğini belirterek, bunu el ele vererek aşacaklarını kaydetti. Şahin, tarımsal ve sulama ile ilgili sıkıntıları Ankara’da milletvekilleri ile çözmeye çalıştıklarını söyledi.

TARIMDA AVRUPA’NIN 1’NCİ ÜLKESİ OLDUK

Başkan Şahin, Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere önemli desteklerin sağlandığına da hatırlatarak, “Tarım Bakanlığımız son 10 yıl içinde çiftçilere verdiği desteği yüzde 300 oranında artırmıştır. Bu desteklerin sonucu ne oldu? Avrupa’nın birincisi olduk. Dünyanın yedincisi olduk. Buğdayda, buğday ununda, makarnada, bulgurda şu anda dünyada söz sahibiyiz. Sizlerin dualarıyla bu tür projelerle toprağımızı en verimli şekilde kullanmaya çalışacağız. Eğer burada bir kuraklık varsa, rahmeti, bereketi nasıl paylaşıyorsak, bir darlıkta varsa bu noktada da gücümüzü birleştirmeliyiz dedik. Bu nedenle yasanın bize verdiği hakkın gereği olarak önce yasal düzenlemeler ve alt yapıyı oluşturduk. Bugün gördüğünüz başkanlık sistemi Türkiye’ye örnektir. Bu çiftçimize, köylümüze emeğe verdiğimiz kıymetin en önemli eseridir. Bugün hayata geçirilen projeler ile toprağı daha ne kadar verimli işleyebiliriz diye gayret ediyoruz. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen milletvekillerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise bu tür sosyal projelerin AK Parti hükümetinin ve yerel yönetimlerin yıllardır uyguladığı projelerin bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bütün İlçelerimizi bütün köylerimizi ve Gaziantep’in bütün tarlalarını kökten susuzluktan kurtarmanın çaba ve gayreti içerisindeyiz. Esas su sorununu çözmemiz en önemli unsurdur. Bunu da yaptığımız baraj ve sulama projeleri ile aşmaya çalışacağız”

GAZİANTEP BU PROJEYE ÖNCÜLÜK ETTİ

Gaziantep Valisi Erdal Ata, görev hayatı boyunca ilk kez bir belediyenin çiftçilere tohum dağıtılma törenine katıldığını ifade ederek, “30 Mart mahalli seçimlerinden sonra ilimiz mülki sınırları büyükşehir belediyesi sınırları ile bütünleşti. Daha önce bu tür İl Özel İdaresi tarafından yapılırken, bu seçimlerden sonra özellikle köylerimize yönelik içme suyu, kanalizasyon, yol ve tarımsal faaliyetlerin yapılma görevi yasa gereği büyükşehir belediyelerine geçti. Daha önceden İstanbul ve Kocaeli’nde bunun örneği uygulandı ancak çiftçilerimize yönelik böyle bir çalışma yapılmadığı biliyorum. Ama bu yasa çıkar çıkmaz Gaziantep’te bu konuda öncelikle Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı kuruldu ve göreve de daha önce birlikte çalıştığımız ve birlikte çalıştığımız dönemlerde önemli projelere imza atmış Gaziantep Tarım İl Müdürümüz İbrahim Yılmaz göreve getirildi. Bugün burada uygulamaya konulan bu projenin başarıya ulaşacağını ve çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğine inanıyorum. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan da, kuraklığı aşabilmek için köylerde sondaj çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, “21 köyde sondaj çalışması yaptık. 12 yıllık görevimiz sürecinde Kayacık Barajı, Doğanpınar, Ardıl, Kılavuzlu Barajları ile Araban-Yavuzeli, Nurdağı-İslahiye bölgelerinde baraj çalışmalarımız sürüyor. Önemli olan bu barajlar yapmak ve bunların suyundan yararlanmak” dedi.

TOPRAK TOHUM İLE BULUŞACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, Anadolu’nun bereketli topraklarını bereketli tohumlar ile buluşturduklarını vurgulayarak, Gaziantep’te 370 bin hektar tarım arazisinin bulunduğunu, ancak bunun yüzde 12’sinin sulanabildiğini kaydetti. Küresel sıcaklıktan tüm dünya gibi Gaziantep’in de etkilendiğini dikkat çeken Yılmaz, bu sıcaklıktan mağdur olan çiftçilere tohum desteği yaptıklarını yineledi.

Et yemek, süt içmek için ot üretilmesi gerektiğini belirten İbrahim Yılmaz, “Bunun için buğday, mısır ve fiğ tohum ekmemiz lazım. Aç insanları ve toplumları doyurmak için buğday ekmeliyiz. Onun için buğday Anadolu’nun has ve güzel bitkisidir. 10 gün içinde Gaziantep’in genelinde bu tohumlarımızı dağıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Çiftçiler adına konuşan Ramazan Turan isimli çiftçi de, kendilerine böyle bir desteği veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine teşekkür etti. Turan, “1930’lu yıllarda Gaziantep’te Şahin Bey vardı, şimdi ise Fatma Şahin var. Biz Başkan hanımdan böyle bir destek beklemiyorduk, bizi çok sevindirdi. Tüm çiftçiler adına kendisine ve ekibine minnattarız” ifadelerini kullandı.

Tören sonrasında çiftçilere tohumlarını teslim eden Başkan Fatma Şahin ile Vali Erdal Ata’ya kendilerine böyle bir katkı sağladığından dolayı Ziraat Odaları Başkanları tarafından birer plaket takdim edildi. Bülten