Türkiye’de tarımsal eğitimin başlamasının 169. yıl dönümü Gaziantep’te kutlandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, yeterince desteklenmeyen tarım sektörünün, tarımsal ürün girdi maliyetlerinin artmasıyla hızla yoksullaştığını, tarımsal alanda faaliyette bulunanların ise farklı alanlarda iş bulmak amacıyla büyük şehirlere göç ettiğini beliterek, "Bu da sosyal problemler oluşturmaktadır" dedi.

Türkiye’de tarımsal eğitimin başlamasının 169. yıl dönümü Gaziantep’te kutlandı. Yıl dönümü dolayısıyla ile, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin ve oda üyeleri Vilayet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk bıraktılar. Törende konuşan Şube Başkanı Kenan Seçkin, 10 Ocak gününü içeren haftanın Tarım Haftası olarak kutlandığını ifade ederek, 1846 yılından beri devam eden 169 yıllık köklü tarihe sahip bir meslek grubu olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti. Ülkemizde tarımsal eğitimin 10 Ocak 1846 yılında İstanbul’da kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını aktaran Seçkin, bu tarihten itibaren 10 Ocak’ı içine alan haftanın tarım haftası olarak kutlandığını söyledi.

Tarım sektörünün önemine değinen Şube Başkanı Kenan Seçkin, ‘‘1933‘te Ankara‘da açılan Ziraat Enstitüsü ile de ziraat mühendisliği meslek disiplininin çağdaş tarım tekniklerini öğretme ve yayma konusunda gösterdiği aşama sayesinde tarım sektörümüz, bitkisel ve hayvansal üretim deseni ile, Türkiye‘de sosyo - ekonomik yapının en kırılgan olduğu dönemlerde dahi toprağı işledi, bitkiyi ve hayvanı besledi - büyüttü, ülkeyi doyurdu. İnsanlara iş ve aş sağladı, dış satıma katkı yaptı, sanayi sektörünü destekledi. Yeterince desteklenmeyen tarım sektörü, tarımsal ürün girdi maliyetlerinin artmasıyla hızla yoksullaşmakta, tarımsal alanda faaliyette bulunanların ise farklı alanlarda iş bulmak amacıyla büyük şehirlere göç etmesi sosyal problemler oluşturmaktadır. Bu sosyal problemleri yaşayan illerin başında da Gaziantep gelmektedir. Keza 15-20 yıl önce yüzde 22 olan kırsal nüfus bu gün yüzde 10’lara kadar gerilemiş, buda şehrimizde birçok sosyal problemleri beraberinde getirmiştir. Bugün dünyada ve ülkemizde, hızla artan nüfusun beslenmesi, üretim alanlarını artırmakla mümkün olmadığına göre, bu tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasıyla sağlanabilir. Ülkemizin ekonomik kalkınmasının tarımdan geçtiği bilincini kabul ederek çiftçiliği meslek haline getirmesi gerekmektedir. ‘‘Tarım Haftası’’ vesilesiyle tarım sektöründe yer alan, insanlığın varlığını sürdürmesine katkı sağlayan, alın terini akıtan, üretimde bulunan, bu üretimin kalitesini ve verimini arttırmaya çalışan, Sanayicisine, mühendisine, teknisyenine, çiftçisine, üreticisine, işçisine insanlık adına şükranlarımızı sunarız’’ dedi. İHA