Seçkin, "Tarım alanları çeşitli sebeplerden dolayı azalıyor. Tüm bu zorluklara rağmen azalan tarım alanlarından daha fazla üretim yaparak artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için en büyük görev bizlere düşmektedir" dedi. Tarım Haftası nedeniyle meslekte 45 yılını dolduran mühendisler ile odaya destek veren isimlere plaket verildi.

İLK TÖREN DEMOKRASİ MEYDANI'NDA

Ziraat Mühendisleri Odası 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na çelenk bıraktı. Buradaki töreninin ardından odaya geçen mühendisler, sıkıntılarını konuştu. Oda başkanı Kenan Seçkin, "yeterince desteklenmeyen tarım sektörü, tarımsal ürün girdi maliyetlerinin artmasıyla hızla yoksullaşmakta, tarımsal alanda faaliyette bulunanların ise farklı alanlarda iş bulmak amacıyla büyük şehirlere göç etmesi sosyal problemler oluşturmaktadır. Tarımın alt yapı sorunlarının çözümüne ve ortalama maliyetleri indirgeyip verimliliği yükseltmeye yönelik uygulamalar son derece sınırlıdır. Üretim girdileri her yıl yüzde 20-30 oranında zamlanırken, ürün fiyatları hem devlet müdahale alımları, hem de piyasa fiyatları bazında geriye gitmektedir" dedi.

TARIM SON DERECE ÖNEMLİ BİR SEKTÖR

Seçkin, tarımın Türkiye için son derece önemli bir sektör olduğunu vurguladığı konuşmasında, Ulusal gelire ve istihdama katkı sağlayan, kırsal alanın hemen tek ekonomik getiri kaynağı olan, doruyan, barındıran bir sektör. Buna karşın sektörün son yıllarda sürekli kan kaybettiği, iç ticaret hadlerinin korktunç bir şekilde tarım aleyhine geliştiği, sektörün genelinde üretim artışlarının nüfus artış hızının gerisinde kaldığı bazı alt sektörlerde üretim de geriye gidişlerin yaşandığı kırsal yoksulluğun dayanılmaz boyutlara ulaştığı bilinmektedir" şeklinde konuştu.

PLAKET TAKDİMİ YAPILDI

Tarım Haftası dolayısıyla meslekteki 45. yıl anısına Doğan Olcay, Ömer Özaslan'a, 35. yılını dolduran Mehmet Sait Cindioğlu ve Ökkaş Kalyenci'ye plaket takdim edildi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin, odaya destek veren İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Hüseyin Baysöz, Hüseyin Akay ve Kadir Arslan'a plaket takdiminde bulundu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT