Akdoğan: Türkiye yalnız bırakıldı

Şahin: Savaşa hayır diyoruz

Yerlikaya: Sınıra duvar örme yıl sonunda bitecek

Mousavi: Avrupa göçü yönetmede etkin olamadı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Kongresi Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi Gaziantep'te başladı. Tanıtıcı filmlerde Gaziantep'in yeni logosunun kullanılması dikkat çekerken kongrenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gerek göç, gerekse terör konusunda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını söyledi. Vali Ali Yerlikaya, sınıra duvar örme işinin yıl sonunda biteceğini belirtirken, Fatma Şahin, "Ülke olarak dik duruşumuzla Ortadoğu ve Batı Asya'nın savaşına hayır diyoruz" derken, Seyid Ali Muhammed Mousavi ise, "Avrupa göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi" dedi.

DUMAN: GASTRONİMİ ODAKLI KENTLEŞMEYİ KONUŞACAĞIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Barış ve Ritim grubunun gösteri yaptığı kongreye, Lübnan İçişleri ve Belediyeler Bakan Danışmanı Khalil Jbara, 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanı ile 160 yabancı kuruluş temsilcileri, ulusal ve uluslararası yabancı yardım kuruluşları temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, kongrede, Suriyeli göçün finansmanı, göçü fırsata çevirme ve kültür ve gastronomi odaklı kentleşme nasıl sağlanırı konuşacaklarını anlattı. Duman, "Göçün olası etkilerini en aza indermeye gayret edeceğiz" dedi. Duman, Gaziantep'in 350 bin mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, ensar olan Türkiye, Lübnan, Ürdün'e şükranlarını sundu.

MOUSAVİ: AVRUPA GÖÇÜ YÖNETMEDE ETKİN OLAMADI

Gelişmekte olan 8 ülkenin oluşturduğu "D-8" örgütünün Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Mousavi, Avrupa ülkelerini sığınmacılar konusundaki tutumundan dolayı eleştirdi. Mousavi, "Avrupa kaynaklar anlamında son derece bolluk içinde yaşarken geçtiğimiz yıllarda bu göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi. Bugün yaklaşık 20 milyon mülteci, toplamda 60 milyon insan yerinden yurdundan edilmiştir. BM Suriye'de yaşanan bu çatışmalar neticesinde 4 milyon insanın mülteci olarak başka ülkelere sığındığını tahmin etmektedir. Özellikle Türkiye, Suriyeli göçmenleri burada ağırlayan en önemli ülkelerden bir tanesi. Bunun yanında İran, Mısır, Bangladeş ve Lübnan da bu mültecilere kucak açan ülkeler arasında. Gaziantep Belediyesi Suriyeli mültecilerin ağırlandığı önemli kentlerin başında geliyor. Mülteci konusu dünyanın gündemini meşgul ediyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz" dedi.

YERLİKAYA: BU BİR İMTİHAN Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Suriyeli sığınmacıları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bunu Allah rızası için yaptıklarını belirterek, "Bu bir imtihan. 300 bin ensarımıza eğitim, sağlık, sosyal yaşam ve her alanda sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

TEK DUAMIZ, SAVAŞIN BİTMESİ

Sınıra örülen 50 km duvarın yıl sonunda biteceğini söyleyen Vali Yerlikaya, "Sınırımızın karşısında maalesef DAEŞ, YPG ve ismini anmak istemediğim terör örgütleriyle hukuk kuralları çerçevesinde mücadele ediyoruz. Bizim tek temennimiz, duamız, komşumuz Suriye'de bu zulmün, savaşın bitmesidir." dedi.

ŞAHİN: SAVAŞA HAYIR DİYORUZ Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise'de Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalmayarak mazlumlara destek olma gayretinde olduklarını belirterek, "Özellikle Ortadoğu'ya baktığımız zaman yer altı ve yer üstü zenginliklerin bütün küresel güçlerin çok farklı mizanpajına dönüşmüş ve bu gölge altında insanlar yaşamaya veya yaşatılmaya çalışılmıştır. İşte biz ülke olarak dik duruşumuzla Ortadoğu ve Batı Asya'nın savaşına hayır diyoruz, kimsenin gözyaşının akmasını istemiyoruz çünkü gözyaşının ne rengi var, ne ırkı, ne mezhebi var. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığını benimsiyoruz." diye konuştu.

AKDOĞAN: KLASİK BELEDİYECİLİK BİTTİ

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, dünyada artık ülkelerin değil, şehirlerin kentlerin yarıştığını, demokrasinin yerelde başladığını belirterek, "Kalkınma yerel başlar. Klasik belediyecilik dönemi bitti. Belediyeler altyapı hizmetinin de ötesine geçti. Şehir ne kadar ihracat ediyor, ne kadar üniversite öğrencisi alıyor bunlar ön plana geçti" dedi.

NE OLURSAN GEL

Suriye'deki savaşın 2. Dünya savaşından sonra yaşanan en büyük insani kriz olduğunu belirten Yalçın Akdoğan, "500 bin insan öldü. 14 milyon insan muhtaç durumda. 6.5 milyon insan yerinden oldu. 4.6 milyon insan göç etti. Türkiye açık kapı politikası izledi. Mevlana gibi ne olursan ol gel dedik" dedi.

SURİYELİLER İÇİN 10 MİLYAR DOLAR HARCANDI"

Bugüne kadar Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen göçmenler için 10 milyar dolar para harcandığını ifade eden Akdoğan, "280 bin kişi kamplarımızda kalıyor. Türkiye'de 10 şehirde 26 geçici barınma merkezimiz var. Suriye tarafında hemen Öcüpınar'ın karşısında 10 tane daha kamp kurduk, oralarda da 120 bin civarı insan kalıyor. Kuzey Irak'ta 3 tane de kamp oraya kurduk. Türkiye'de 2 milyon 750 bin Suriyeli var. 200 bine yakın Iraklı var. 12 milyon poliklinik hezimeti vermişiz. 500 bin kişi hastanelerde yatarak sağlık hizmeti almış. 335 bin ameliyat gerçekleştirilmiş. AFAD barınma merkezlerinde 80 bin Milli Eğitim Bakanlığı tesislerinde 330 bin Suriyeli çocuğumuz eğitim görüyor. Türkiye'de 4 yılda bugüne kadar 160 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi. 10 milyar dolar Suriyeli kardeşlerimiz için bugüne kadar bütçemizden harcama yaptık. Ama gelen dış yardımlar nedir 462 milyon dolar. Devede kulak" diye konuştu.

TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILDI

Göçmen ve terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını söyleyen Akdoğan, "Senin terör benim terör olmaz. Hep çifte standart olmuştur. Oysa ne farkı var ? Paris'te ölen insanla İstanbul'da ölen insan arasında ne fark var ? Başka bir ülke bunu kaldıramazdı. Şimdi gidin Avrupa ülkelerine bir yere 100 tane Suriyeli geliyor, ortalık ayağa kalkıyor. Ama 3 milyona yakın göçmen Türkiye'de var, toplumsal yapımız bunu kaldırıyor" dedi.

BÜYÜK BİR VEBALİ VAR

Avrupa'nın yapamadığını, Gaziantep'in, Şanlıurfa'nın tek başına yaptığını söyleyen Akdoğan, belediye başkanlarına teşekkür etti. Akdoğan, "Kilis merkez nüfusu 90 bin Suriyeli sayısı 127 bin. Gaziantep'te 350 bin, Şanlıurfa'da 400 binin üzerinde Suriyeli var. Bütün bu krizi yönetmek çok kolay değil. Avrupalı ülkelerin yapamadığını burada belediyeler yapıyor. Tek başına Antep belediyesi, Urfa belediyesi yapıyor. Avrupa ülkelerinin cesaret edemediğini, yapamadığını, tek başına bizim belediyelerimiz burada bu yükü çekiyor, taşın altına elini koyuyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR