Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla, ‘Gaziantep Kent Arşivi’ kurulacak. Bu arşivde, Gaziantep’in tarihi, kültürü, gelenek ve görenekleri, fotoğrafları, kitapları, eski gazeteleri, kısacası kentin hafızası bulunacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu arşiv bize önemli bir görev. Şehir hafızası, şehir kimliğini hep beraber yarınlara taşımalıyız. Bu üzerimize emanet ve bir borç” derken, Ergun Özuslu, “Gaziantep kültürel mirası ve zenginliğiyle kent arşivine ihtiyacı olan ve bunu en çok hak eden şehir” dedi.

TARİHÇİLER SIKINTI YAŞIYOR

İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Münifpaşa İl Kütüphanesi’nin destek verdiği projenin tanıtımı Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. Çok sayıda tarihçi ve uzmanların katıldığı toplantıda konuşan Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, tarihçilerin Gaziantep ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşmalarda sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Kent Arşivi’nin Eski Adliye Binası’nın 2. katında kurulacağını ifade eden Özuslu, ellerindeki tüm bilgi, belge ve kaynakları burada sergileyeceklerinin kaydetti. Teknolojiyi de kullanarak önemli ve aynı zamanda güzel bir arşiv oluşturacaklarını belirten Özuslu, tüm Gazianteplilerin bu arşive katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Özuslu, “Gaziantep kültürel mirası ve zenginliği açısından kent arşivine ihtiyacı olan ve bunu en çok hakeden şehir. Küçük Buhara. 1924 yılında kentte 14 medrese bulunuyordu. Konya’dan 175 ciltlik Gaziantep Şeri mahkeme sicili getirilecek.Fatih, Süleymaniye, Beyazıt Kütüphanelerinden, Ankara Milli Kütüphanesinden Gazianteple ilgili eserler temin edilecek” dedi.

KENTSEL HAFIZAMIZ KAYBOLMUŞTUR

Münifpaşa İl Kütüphanesi Müdürü Okul Müdürü Remzi Mızrak, hızla değişen hayatın ve kentleşmenin toplumsal hafızanın da kaybolmasına neden olduğunu belirtti. Çakır, “Sağlıklı bir kent arşivi ile Gaziantep’in anılarını geri getirmek mümkün olacak. Amsterdam’daki kent arşivinde 35 km’lik raf uzunluğu var. 300 bine yakın fotoğraf var. Bizde Başkarakol’un fotoğrafını bulmak için bir hafta uğraştım. Kaynaklarımızı koruyamamışız. Bilgi ve belgelere erişim sorunu var. Kentsel hafızamız kaybolmuştur” dedi.

KURTULUŞ GÜNÜNE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar da, Gaziantep’in geçmiş tarihlerinden görsellerle bir sunum yaptı. Yakar, Osmanlı, Ermeniler ve Cumhuriyet dönemine ait bir takım bilgi ve belgelerin görsellerini aktardı. Gaziantep’in geçmişi ile ilgili önemli bir çalışma yaptığını ve bunu 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Günü’ne yetiştirmek istediğini aktaran Yakar, bugüne kadar bilinmeyen birçok görsellerin bu çalışmanın içinde yer alacağını belirtti.

YAKAR’DAN BİLİNMEYEN

İKİ ÖNEMLİ BİLGİ

Yakar, Gaziantep’in tarihte şiire önem veren bir kent olduğunu, Osmanlı döneminde 211 şairiyle 11. sırada yer aldığını hatırlatarak, “16. yüzyılda Gaziantep’te ameliyat yapılmıştır. Osmanlı herşeyi kayıt altına almıştır. Gaziantep’te hayvan sayısına kadar kayıt altına alınmıştır. 2. Abdulhamit fotoğrafa meraklıdır. Antep’in de 81 tane fotoğrafını çektirmiştir. Bu arvişinde mevcuttur. Fevzi Çakmak, 1935 yılında Antep harbinin filmi çekilsin diyor. Ordu filme alıyorlar. Harp Akademisinde Antep Savunmasını öğretmeden mezun olunamazmış” dedi.

ÖNEMLİ GÖREV

‘Gerek 2. Abdulhamit’in fotoğrafları, gerek Fevzi Çakmak’ın çektirdiği film gerekse, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesindeki telgrafları, muhteşem bir zenginliğimiz var’ diyen Fatma Şahin, “Bunları bende bilmiyordum. İşte asıl zenginlik budur. Olmayan tarihlerini yazdılar, hiçbir şanlı tarihleri yok. Bilgi borçlandırır. Bir an önce bu işleri bitirmemiz gerekiyor. Bu konuda iyi değiliz. Birçok şeyi ben bile belediye başkanı olarak yeni öğrendim. 25 Aralık’tan 25 Aralık’a Kurtuluşumuzu kutluyoruz. Çocuklarımıza geçmişimizi yeterince tanıtamıyoruz. 25 Aralık’a yetiştirelim. Kültürel mirası yarınlara taşımak için şehir hafızası oluşturmalıyız. Önemli bir görev. Şehir hafızası, şehir kimliğini hep beraber yarınlara taşımalıyız. Bu üzerimize emanet ve bir borç” diye konuştu.

BİLİNÇLİ İNSANLARIN

SAYISINI ARTIRMALIYIZ

Birçok bilgileri belediye başkanı olduktan sonra öğrendiğini vurgulayan Şahin, ‘Tanıtım konusunda yeterince bilgilendirme yapamıyoruz. Çocuklarımıza yeterince bilgi sunamıyoruz. Bu topraklarımızın nasıl bir şanlı şerefli geçmişe sahip olduğunu çok iyi anlatamıyoruz. 25 Aralık Kurtuluş Günleri’nde yaptığımız çalışmaların tamamını aktaramıyoruz. O yüzden ben bu çalışmayı çok çok önemli buluyorum. Şimdi bugün burada verilen bilgileri toparlayıp 25 Aralık’a yetiştirelim istiyorum. Kent mirasını, kültürünü ve tarih bilincini yarınlara taşımak istiyoruz. Bugün burada olan insanlar zaten kent kimliğini ve şehir hafızasının bilincinde olan insanlar. Ancak bunların sayılarını çoğaltmamız lazım’ dedi.

BU ARŞİVE İHTİYAÇ VARDI

Bu projeyi çok önemsediklerini ve bundan sonraki süreçte Gaziantepli olan olmayan herkesten destek beklediklerini aktaran Şahin, ‘Bugün burada gördüğüm fotoğraflar ve bilgiler beni çok heyecanlandırdı. Hep birlikte akademisyen, bürokrat ve STK temsilcileri ile bugünden sonra üzerimizde daha çok bir sorumluluğun olduğunu hissettim. Çocuklarımız bizim en büyük hazinelerimiz. Onlara tarihimizi ve geçmişimizi anlatmamız lazım. Bunun içinde böylesi bir çalışmaya ve arşive ihtiyaç vardı’ şeklinde konuştu.

PANORAMA MÜZESİ KURULACAK

Şahin, Antep Kalesi’nin hemen yanı başında bir panorama müzesi kuracaklarını ve bu müzenin çocuklar için çok önemli olduğunu kaydetti. Şahin, çocukların bu müzeyi gezince kentin geçmişi ile ilgili tüm bilgi ve birikime sahip olabileceğine vurgu yaptı.

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN

GELECEĞİNİ KURAMAZ

Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ da çalışmanın heyecan verici olduğunu vurgulayarak, ‘Bu çalışmanın başarılı sonuçlarla devam etmesini temmenni ediyorum. Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerini kuramazlar. Zaten mevcut olan bir kent kimliği vardı. Şimdi bunlar bir kalemde toplanarak devam ettirilmeli’ diye konuştu.

SAMET BAYRAK:ŞEHİTLERİMİZ

RAHAT UYUSUN

Toplantının sonunda söz alan Dr. Samet Bayrak, birşeyler yapılacağını hissettiğini ve yapılacak projelerin gözlerini yaşarttığını belirterek, “Şehitlerimizin mezarlarında rahat uyumaları lazım. Dedem, amcam savaşta semt reisiydiler. Bu projeye hepimiz destek verelim, yardımcı olalım. Sayın Başkan heyecanınıza çok teşekkür ederim” dedi.

ZÜLAY GÖĞÜŞ ATAY: ŞEHİTLER ABİDESİ DAHA DÜZGÜN HALE GETİRİLSİN

Zülay Göğüş Atay, Şehitler Abidesine dikkat çekti. Atay, “Antep Harbinin kahramanlarından Oğuz Göğüş’ün kızıyım. 2 kitap hazırladım. Biri çıktı, biri çıkacak. Şehitler Abidesinin hali içimde bir yara. Şehitler Abidesi daha düzgün hale getirilsin. Lütfen bu konuda çalışmalar yapılsın” dedi.

ABDULKADİR EVİŞEN:

HAYATA GEÇMELİ

Abdulkadir Evişen de, “Bu proje çocuklarımız, torunlarımız, geleceğimiz için çok önemli. Böyle bir projenin hayata geçmesini istiyorum” dedi. Meral KINACILAR, Okan YILMAZ